Próbowałem szukać odpowiedzi na to pytanie w wielu miejscach, ale nie znalazłem... :-(
Czy istnieje ograniczenie pojemności kart CF, jakie może obsłużyć 20D? Czy można używać kart większych niż 2 GB, np. Sandiska Ultra III 4 GB?
Próbowałem szukać odpowiedzi na to pytanie w wielu miejscach, ale nie znalazłem... :-(
Czy istnieje ograniczenie pojemności kart CF, jakie może obsłużyć 20D? Czy można używać kart większych niż 2 GB, np. Sandiska Ultra III 4 GB?
Nie wiem czy istnieje ograniczenie ale 4GB i 8GB pójdzie bez problemu. Będą tylko ciut (praktycznie niezauważalnie) wolniejsze.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
czy pracując na karcie HIGH SPEED w 20d w będzie wykorzystana jej prędkość czy jest to zbędna inwestycja i zwykła karta w pełni zabezpieczy prędkość zapisu 20D
20D nie posiada ograniczeń do pojemności kart
Myślę, że właśnie znalazłeś ;-)
Czy istnieje jakiekolwiek ograniczenie nie mam pojęcia ale z kartą 4 GB radzi sobie świetnie... Używam karty HITACHI 4 GB Microdrive od ponad roku i jak dotąd nie miałam problemów.8)Czy istnieje ograniczenie pojemności kart CF, jakie może obsłużyć 20D? Czy można używać kart większych niż 2 GB, np. Sandiska Ultra III 4 GB?
Pozdróweczki
Nuna
Czy ktoś rzeczywiście testował jakie są różnice przy współpracy 20d ze zwykłymi CF, HS(50x/80x) lub Pro 100x. Przy zdjęciach seryjnych w RAW bufor szybko sie zapycha (ok 6 klatek). Przy zwykłej karcie zapis trochę trwa i można w tym momencie coś przegapić. Czy przy szybszych kartach czas zrzutu z bufora znacząco się skraca, czy jest to tylko taki bajer? Interesują mnie rzeczywiste testy. Różnice w cenach tych kart, szczególnie dużej pojemności są znaczne i nie wiem czy warto taką np. UltraIII/IV kupować.
Pozdro
Krzysiek
Mam "zwykłego" Kingstona 1GB i Sandiska Ultra III 2GB. Robię w trybie Raw+small jpg. Moje testy oprarte są na czysto subiektywnym wrażeniu.
Na co dzień używam Sandiska, bo wtedy mogę normalnie robić zdjęcia - aparart nie "zatyka" się gdy robię jedno zdjęcie po drugim. Innymi słowy działa tak jak bym tego oczekiwał.
Kingstona wkładam tylko wtedy, gdy Sandisk jest zajęty zrzucaniem zdjęć :-) No i wtedy nie mogę się doczekać końca zrzucania... Prędkość zapisu na Kingstonie to tragedia!
Tak więc różnicę naprawdę widać "gołym okiem" - Sandisk zapisuje niemal błyskawicznie, a na Kingstonie trwa to dobre kilka sekund.
Od szybkości karty w sposób znaczący zależy czas opróżnienia bufora po zrobieniu serii fotek. Szczegóły dla 20D tutaj.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Róznice są i to odczuwalne bez pomiarów. Np. taka Extreme III zwalnia bufor dużo szybciej niż np. CF 50X lub 80X.
Zresztą dokładne testy masz tu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner