-
Ładowarka aku - problemy
Witam...Posiadam łądowarkę akumulatorową MODEL MW1270 12/230 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=116750632
ostatnio pojawiły się problemy z ładowaniem baterii... w trakcie ładowania baterie są tak gorące,że ne można ich utrzymać w dłoni... zresztą ładowarka też jest przegrzana . niby pokazuje naładowanie baterii ale w trakcie użytkowania ich z lampą 550Ex po kilkudziesięciu błyskach odmawiają posłuszeństwa... akumulatorki GP 2300Ah, GP 2500Ah...może po 10 cyklach ładowania...
nie wiem..czy to problem ładowarki czy baterii..a może ładowarka uszkodziła te aku...??
Pozdrawiam
-
Nie wiem czy czasem nie wolno Użuwac różnych wartości aku.....
Miałem taki sam problem i to była wina ładowarki.....
-
tzn. Akumulatorki mam w 2 kompletach po 4 szt. - nie mieszam wartości...
-
Szybkie ładowarki mają to do siebie , że niszczą aku i same się przegrzewają ( miałem tak z ładowarką duracell 1H +4x1800 ) . Proponuję naładować aku w innej ładowarce i sprawdzić czy trzymają prąd .
-
Po pierwsze to nie jest tzw. szybka ładowarka do tego typu ogniw. I tu może być problem - może mieć problemy z detekcją -dV przy tym tempie ładowania. Po za tym ta cena...
Jednym słowem kupiłeś straszny szajs.
Kub dobrą (najlepiej firmową) ładowarkę szybką. Musi być dedykowana do NiMH albo mieć przełącznik NICd/NiMH (inne są kryteria zakończenia ładowania, a ładowarka sama nie jest w stanie rozróżnić tych typów). Ale uwaga: taka adowarka będzie wielokrotnie droższa od tego wynalazku, który kupiłeś.
Możesz też kupić "zwykłą" ładowarke z prądem 200-250mA i spać spokojnie.
Jak ładować te ogniwa i do jakich temperatur mogą się rozgrzewać możesz przeczytać tutaj:
http://www.gpbatteries.com/pdf/GP250aahc_DS.PDF
-
Ładowarka aku - problemy
Dzięki za odpowiedź i poradę...hm....więc co tu robić...?? Może ktoś poleci mi ładowarkę solidna...i przetestowaną...?? czekam na podpowiedzi...
Pozdrawiam
-
A moze zareklamuj i zobacz czy z druga bedzie to samo. Badz sprawdz ogniwa w jakiejs innej ladowarce ( o to chyba nie tak trudno). MinWa ma raczej dobre opinie, choc ja mam mieszane wrazenia. Sanyo, Energizer, Varta, Ansmann to inne sprawdzone firmy, mozesz zakupic druga - i tak warto jako "kolo zapasowe".