Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Ładowarka aku - problemy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Ładowarka aku - problemy

Witam...Posiadam łądowarkę akumulatorową MODEL MW1270 12/230 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=116750632

ostatnio pojawiły się problemy z ładowaniem baterii... w trakcie ładowania baterie są tak gorące,że ne można ich utrzymać w dłoni... zresztą ładowarka też jest przegrzana . niby pokazuje naładowanie baterii ale w trakcie użytkowania ich z lampą 550Ex po kilkudziesięciu błyskach odmawiają posłuszeństwa... akumulatorki GP 2300Ah, GP 2500Ah...może po 10 cyklach ładowania...
    nie wiem..czy to problem ładowarki czy baterii..a może ładowarka uszkodziła te aku...??
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Nie wiem czy czasem nie wolno Użuwac różnych wartości aku.....

Miałem taki sam problem i to była wina ładowarki.....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tzn. Akumulatorki mam w 2 kompletach po 4 szt. - nie mieszam wartości...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Szybkie ładowarki mają to do siebie , że niszczą aku i same się przegrzewają ( miałem tak z ładowarką duracell 1H +4x1800 ) . Proponuję naładować aku w innej ładowarce i sprawdzić czy trzymają prąd .

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Po pierwsze to nie jest tzw. szybka ładowarka do tego typu ogniw. I tu może być problem - może mieć problemy z detekcją -dV przy tym tempie ładowania. Po za tym ta cena...
    Jednym słowem kupiłeś straszny szajs.

Kub dobrą (najlepiej firmową) ładowarkę szybką. Musi być dedykowana do NiMH albo mieć przełącznik NICd/NiMH (inne są kryteria zakończenia ładowania, a ładowarka sama nie jest w stanie rozróżnić tych typów). Ale uwaga: taka adowarka będzie wielokrotnie droższa od tego wynalazku, który kupiłeś.

Możesz też kupić "zwykłą" ładowarke z prądem 200-250mA i spać spokojnie.

Jak ładować te ogniwa i do jakich temperatur mogą się rozgrzewać możesz przeczytać tutaj:
    http://www.gpbatteries.com/pdf/GP250aahc_DS.PDF

Dopiero zaczyna

Domyślnie Ładowarka aku - problemy

Dzięki za odpowiedź i poradę...hm....więc co tu robić...?? Może ktoś poleci mi ładowarkę solidna...i przetestowaną...?? czekam na podpowiedzi...

Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

A moze zareklamuj i zobacz czy z druga bedzie to samo. Badz sprawdz ogniwa w jakiejs innej ladowarce ( o to chyba nie tak trudno). MinWa ma raczej dobre opinie, choc ja mam mieszane wrazenia. Sanyo, Energizer, Varta, Ansmann to inne sprawdzone firmy, mozesz zakupic druga - i tak warto jako "kolo zapasowe".

Uprawnienia umieszczania postów