6 załącznik(ów)
[solti] Prawdziwie pieskie życie
Gdzieś w odmętach forum jest już zagubiona moja galeria, do której baaaardzo dawno nawet ja nie zaglądałem, ale tym razem pozwolę sobie zaproponować wątek tematyczny, skupiający się tylko na psach. W znacznej części będzie to mój osobisty psi przyjaciel Bari, ale nie tylko on tu będzie pokazywany. Mam nadzieję - miłego oglądania!:D
Na początek kilka kadrów z ostatniego zeszłorocznego, słonecznego spaceru. A słońca w końcówce roku było u nas jak na lekarstwo.
Załącznik 19164
Załącznik 19165
Załącznik 19166
Załącznik 19167
Załącznik 19168
Załącznik 19169
Odp: [solti] Prawdziwie pieskie życie
Momenty idealnie uchwycone i pora idealnie dobrana, zazdroszczę modela,
ale mam pytanie co do obróbki.
Na ile nieostrość jest prawdziwa a na ile ubogacona?
14 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Momenty idealnie uchwycone i pora idealnie dobrana, zazdroszczę modela
Dzięki!:D Model to spełnienie moich wieloletnich marzeń o psie i zupełnie szczerze mogę powiedzieć, że on znacznie te marzenia przerósł. Jest wspaniały!
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
mam pytanie co do obróbki.
Na ile nieostrość jest prawdziwa a na ile ubogacona?
Nieostrość w 100% prawdziwa (RF 85/1.2 w większości przypadków używany na pełnej dziurze). W obróbce dodana winieta.
--- Kolejny post ---
No i w ten zimny i ponury dzień odrobina wiosny:
Załącznik 19170
Załącznik 19171
Załącznik 19172
Załącznik 19174
Załącznik 19175
Załącznik 19176
Załącznik 19178
Załącznik 19179
Załącznik 19181
Załącznik 19183
Załącznik 19184
Załącznik 19186
Załącznik 19188
Załącznik 19189
Ten drugi to też Twój? Ten z niebieskimi oczami? Co jak co, ale nie ma to jak Lessie :mrgreen: te psy są fajne, jak wilczury np. Wilczury chyba każdy lubi.
Bo wszystkie psy są fajne, ale owczarki w szczególności! Szkockie, niemieckie, wszystkie;)
Nie, ten drugi to nie mój. Kemi to pies mojej koleżanki. Równie wspaniały, nie tylko z wyglądu, ale i z charakteru.
1 załącznik(ów)
Dla mnie te "dynamiczne" są bardziej interesujące.
Statyczne ładne, ale mimo ładności mam wrażenie, że już je widziałem i są identyczne jak setki innych które oglądałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Nieostrość w 100% prawdziwa (RF 85/1.2 w większości przypadków używany na pełnej dziurze). W obróbce dodana winieta.
Pytam bo na #5 wygląda jakby obiektyw miał przekoszoną płaszczyznę ostrości.
Dodatkowo na przysłonie 1,4 przejście z nieostrości na przednim planie w ostrość wygląda jak ciosane siekierą.
Czy kadr był krzywy i po wypionowaniu ta płaszczyzna się przesunęła?
Załącznik 19190
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Dla mnie te "dynamiczne" są bardziej interesujące.
Dla mnie też. Ale statyczne też lubię i nieraz dają dużo więcej satysfakcji. Dużo trudniej nieraz zrobić dobrą statykę, niż dynamiczne ujęcie. W każdym razie dla mnie. No i zależy to jeszcze od psa. Niektóre psiaki są ciężkie we współpracy przy pozowaniu:mrgreen:
Może to dlatego, że psami zająłem się mając już niejakie doświadczenie w innych, szybkich i dynamicznych dziedzinach fotografii i fotografowanie szybkiego ruchu nie jest dla mnie niczym nowym. Zauważyłem w ogóle, że mało który fotograf z psiej branży chwali się dynamicznymi kadrami. Trochę to tak wygląda, jakby nie potrafili tego ogarnąć. Może zabrzmię tu butnie i zarozumiale, choć naprawdę nie taki jest mój cel, ale moim zdaniem sporo psich fotografów nie potrafi wykorzystać sprzętu, który posiadają. Ładują za to wszędzie pełno sztucznych efektów (vide wspomniane w innym wątku sztuczne płatki śniegu), jarmarczne kolory i sprzedają odpustowy look. Ale widać to się sprzedaje. Ja z tego nie żyję, więc mogę robić tak, jak lubię i jak mi się podoba.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Pytam bo na #5 wygląda jakby obiektyw miał przekoszoną płaszczyznę ostrości.
Dodatkowo na przysłonie 1,4 przejście z nieostrości na przednim planie w ostrość wygląda jak ciosane siekierą.
Czy kadr był krzywy i po wypionowaniu ta płaszczyzna się przesunęła?
Ani obiektyw nie ma przekoszonej płaszczyzny ostrości, ani zdjęcie nie było poziomowane. Nie zastanowiłeś się, że teren może nie być równy? No i tu nie był. Fotka jest delikatnie przykadrowana, ale nie była ani o ułamek stopnia obracana. Dla zaspokojenia twojej ciekawości tak wygląda surowe 100% kadru, bez żadnej obróbki, tylko konwersja w ACR na zerowych/domyślnych presetach:
https://solti.pl/temp/688A0629.jpg
1 załącznik(ów)
I jedna fota z dzisiaj:
Załącznik 19191
Większość z pokazanych w tym wątku fotek to combo R7 + RF 85/1.2. To ostatnie to R6 mk2 + EF 70-200/2.8 IS mk2.
Podałem też aparaty, bo większość z automatu zakłada, że na pewno pełna klatka, a u mnie niekoniecznie:)