Obiektyw do fotografii wnętrz / nieruchomości na sprzedaż.
Witam, jestem tu nowa.
Posiadam amatorski sprzęt Canon 70D, zajmuję się fotografią wnętrz.
Zmuszona jestem przesiąść się na ten model aparatu i proszę Was o pomoc.
Jaki obiektyw wybrać? Nie chcę przekłamać rzeczywistości, żeby oferowane małe pokoje nabrały wielkości hali targowej :P
Czy 10-22 nie będzie za szeroki? Czy istnieje jakiś inny obiektyw innej firmy nie aż tak szeroki, czy mogę zastosować
jakiś adapter?
Pomocy bo jestem totalnie zielona :((
dziękuję!
Odp: Obiektyw do fotografii wnętrz / nieruchomości na sprzedaż.
Cytat:
Zamieszczone przez
sunset
Witam, jestem tu nowa.
Posiadam amatorski sprzęt Canon 70D, zajmuję się fotografią wnętrz.
Zmuszona jestem przesiąść się na ten model aparatu i proszę Was o pomoc.
Jaki obiektyw wybrać? Nie chcę przekłamać rzeczywistości, żeby oferowane małe pokoje nabrały wielkości hali targowej :P
Czy 10-22 nie będzie za szeroki? Czy istnieje jakiś inny obiektyw innej firmy nie aż tak szeroki, czy mogę zastosować
jakiś adapter?
Pomocy bo jestem totalnie zielona :((
dziękuję!
Obiektyw sam z siebie zdjęć nie zrobi ;) Przy tego typu zdjęciach obiektyw to tzw. mały pikuś ;)
Oprócz obiektywu bardziej liczy się postprodukcja oraz technikalia przed naciśnięciem spustu, czyli poprawna ekspozycja (odpowiednia przysłona dla dużej GO, poprawny WB oraz odpowiedni czas naświetlania i natywne ISO) + postawienie aparatu na dobrej klasy statywie (nie tym z supermarketu za 5 zł) oraz późniejsza korekta zniekształceń obiektywu + składanie HDR aby uniknąć przepaleń.
Poczytaj: https://poprostufotografuj.pl/fotogr...-co-najlepsze/
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sunset
Witam, jestem tu nowa.
jakiś adapter?
!
EF-S 10-22 za szeroki nie będzie, a nawet może się okazać za wąski. Od tego masz w nim zoom, aby nie przesadzić z szerokim kątem. Problemem może być korekcja perspektywy przy pochyleniu obiektywu. Jeżeli konieczny będzie kadr poziomy, a coś się w nim nie będzie mieścić bez walenia się ścian, to sugeruję zrobić panoramę ze zdjęć w pionie i je posklejać w Photoshopie. W kadrze pionowym więcej widać w pionie przy zachowaniu osi optycznej poziomo, a przy poziomym ustawieniu aparatu nie powinno być dramatu z perspektywą, a co najwyżej z dystorsją, a ją powinno się dać łatwo skorygować.
Co prawda to nie wnętrza, ale przykłady jak się wszystko wali przy kadrze poziomym, i jak się daje uniknąć zniekształceń perspektywicznych z tego samego punktu przy kadrze pionowym:
Załącznik 13337
Załącznik 13338
kadr pionowy po przycięciu do kwadratu:
Załącznik 13339
Skleisz dwa pionowe kadry i z tego sobie wytniesz poziomy.
Bardzo dziękuję za sugestię.
Powiedzcie proszę jak uzyskać tak pięknie doświetlone zdjęcie.. czy była tu użyta lampa?
https://panel.hotres.pl/img_l/1073/a...je-27187-3.jpg
i pytanie.. czy jest duża różnica pomiędzy 10-22 czy 10-18 w szerokości? nie mówię o tym ze wyglądają inaczej cena jest diametralnie różna
Cytat:
Zamieszczone przez
sunset
Bardzo dziękuję za sugestię.
Powiedzcie proszę jak uzyskać tak pięknie doświetlone zdjęcie.. czy była tu użyta lampa?
https://panel.hotres.pl/img_l/1073/a...je-27187-3.jpg
i pytanie.. czy jest duża różnica pomiędzy 10-22 czy 10-18 w szerokości? nie mówię o tym ze wyglądają inaczej cena jest diametralnie różna
Różnica między tymi obiektywami jest na długim końcu i jest dość spora. 18 mm to odpowiednik ok. 29 mm na FF, natomiast 22 mm to 35 mm na FF. W tym zakresie 6 mm relatywnej ogniskowej to dużo.
Natomiast zdjęcie wygląda raczej na naświetlone generalnie światłem zastanym na dwóch klatkach- jedna naświetlona na wnętrze, druga na widok za oknem, i wmontowane te okna do tego pierwszego. Użyto też blend lub lamp skierowanych w sufit z poziomu podłogi, bo na szkłach się nic nie odbija, a widoki pod światło są dobrze doświetlone.