Czy we wszystkich bezlusterkowcach ciężko ustawić autofocus
z ciekawości kupiłem najtańszego canona m.
Wszystko spoko ale ten AF, to nie jestem w stanie ustawić
Normalnie pracuję na lustrzankach 5d, przez wizjer łapę focus na pół spustu zwykle na centralnym punkcie i mam 100% ostre zdjęcie w zrobione w ułamku sekundy.Przecież modelka nie będzie czekać 5 sekund aż ustawie głupi AF
W tym bezlusterkowcu nie ma wizjera, nic nie widać, ekran dotykowy zanim kliknę wszystko się przesuwa nie widać czy fokus jest czy nie, ten kwadracik to jakiś kiepski pomysł i ogólnie to dużo czasu zajmuje. Do tego wydaje mi sie ten af wolniejszy niz w 5d, a niby mial byc szybszy
Jak to jest? moze spróbować droższego modelu?
Odp: Czy we wszystkich bezlusterkowcach ciężko ustawić autofocus
A który M kupiłeś? Mam M100 i jest bardzo szybki. Dużo bardziej intuicyjnie pracuje niż w wielu lustrach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A który M kupiłeś? Mam M100 i jest bardzo szybki. Dużo bardziej intuicyjnie pracuje niż w wielu lustrach.
pierwsze jakie kiedykolwiek wyszło:
https://www.optyczne.pl/199.9-Test_a...sumowanie.html
Cytat:
Autofokus EOS-a M niestety nie zachwyca. Co prawda celność w przypadku obiektywu Canon EF-M 22 mm f/2 STM nie jest zła, jednak już na szybkość działania można ponarzekać. Odnosimy wrażenie, że nie jest on jakoś wyraźnie szybszy niż na przykład w Canonie G1 X, a co więcej do bezlusterkowców Olympusa czy Panasonika brakuje mu bardzo wiele pod tym względem. Pomiar światła działa zadowalająco, aczkolwiek czasem wymaga niewielkich korekt rzędu 0.3 lub 0.7 EV.
a jaki tryb focusu używasz? wykrywanie twarzy? palcem? czy po punkcie?
bo w 5d używam tylko wizjera, bez żadnej automatyki i bardzo sprawnie mi to idze
Długo używałem równolegle właśnie 5D i M - bezlusterkowiec demonem szybkości nie był, ale pomijając ostrzenie w ciemnicy to specjalnych problemów z ustawianiem ostrości nie miałem. Niezależnie od sposobu ostrzenia AF
Cytat:
Zamieszczone przez
taniFotograf
Używam różnych trybów w zależności od sytuacji - wszystko działa jak trzeba. Tyle że M100 w stosunku do Mki to jednak jest trochę inna generacja.
Cytat:
Zamieszczone przez
taniFotograf
z ciekawości kupiłem najtańszego canona m.
Wszystko spoko ale ten AF, to nie jestem w stanie ustawić
Normalnie pracuję na lustrzankach 5d, przez wizjer łapę focus na pół spustu zwykle na centralnym punkcie i mam 100% ostre zdjęcie w zrobione w ułamku sekundy.Przecież modelka nie będzie czekać 5 sekund aż ustawie głupi AF
W tym bezlusterkowcu nie ma wizjera, nic nie widać, ekran dotykowy zanim kliknę wszystko się przesuwa nie widać czy fokus jest czy nie, ten kwadracik to jakiś kiepski pomysł i ogólnie to dużo czasu zajmuje. Do tego wydaje mi sie ten af wolniejszy niz w 5d, a niby mial byc szybszy
Jak to jest? moze spróbować droższego modelu?
Po prostu kupiłeś bezlustro z raczkującym AF-em. Każdy pierwszy bezlusterkowiec (a taki kupiłeś) dowolnego producenta był "poligonem" doświadczalnym, na którym uczyli się, co trzeba poprawić do sprawnej pracy aparatem. Przerabiałem to na kilku innych firmach (F i S).
Proponuję sprzedać i celować WYŁĄCZNIE w przedostatnią generację modelu obecnie będącego w sprzedaży. Pytanie zawarte w tytule dotyczy właśnie bezlusterkowca debiutującego dokładnie 7 lat wcześniej (2013 rok) na rynku. Z punktu widzenia rozwoju technologii niestety kupiłeś zabytek, którym owszem da się zrobić zdjęcia, ale... tracąc czas i nerwy.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Po prostu kupiłeś bezlustro z raczkującym AF-em. Każdy pierwszy bezlusterkowiec (a taki kupiłeś) dowolnego producenta był "poligonem" doświadczalnym, na którym uczyli się, co trzeba poprawić do sprawnej pracy aparatem. Przerabiałem to na kilku innych firmach (F i S).
Proponuję sprzedać i celować WYŁĄCZNIE w przedostatnią generację modelu obecnie będącego w sprzedaży. Pytanie zawarte w tytule dotyczy właśnie bezlusterkowca debiutującego dokładnie 7 lat wcześniej (2013 rok) na rynku. Z punktu widzenia rozwoju technologii niestety kupiłeś zabytek, którym owszem da się zrobić zdjęcia, ale... tracąc czas i nerwy.
tego sie obawiałem, no nic zmenie na panasonica gh4 i tyle
Cytat:
Zamieszczone przez
taniFotograf
moze spróbować droższego modelu?
Na pewno nowszego. Masz zamiłowanie do wizjera to kup M50. Jak się odzwyczajasz od wizjera to M100.
Będziesz miał bardzo sprawny AF i przyzwoita matrycę.
Eye AF w M50 nie pozwoli modelce uciec z pola ostrości:
https://www.youtube.com/watch?v=3PyEc4s3Lek
Cytat:
Zamieszczone przez
taniFotograf
Ale po kiego tego panasa? ;) Świetnego Canona M50 z 2018 roku z 24.1 Mpix ,Dual Pixel CMOS AF, piksele detekcji fazy wbudowane w matrycę (świetny aparacik) kupisz już za 1.760 zł (Aparat nowy, powystawowy) https://allegro.pl/oferta/canon-eos-...oto-9223369767 a dodatkowo przyjmą (InterFoto) od Ciebie w rozliczeniu ten aparat , który kupiłeś wcześniej.
Później dokupisz do niego natywne szkło, lub adapter i możesz używać szkieł z 5D
Cytat:
Zamieszczone przez
taniFotograf
Tyle że ten aparat jeśli chodzi o AF to żadna rewelacja - nie chce mi się już szukać ale tam jest kontrastowy AF więc nie spodziewaj się dużego postępu.