Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy we wszystkich bezlusterkowcach ciężko ustawić autofocus
Czy we wszystkich bezlusterkowcach ciężko ustawić autofocus
z ciekawości kupiłem najtańszego canona m.
Wszystko spoko ale ten AF, to nie jestem w stanie ustawić
Normalnie pracuję na lustrzankach 5d, przez wizjer łapę focus na pół spustu zwykle na centralnym punkcie i mam 100% ostre zdjęcie w zrobione w ułamku sekundy.Przecież modelka nie będzie czekać 5 sekund aż ustawie głupi AF
W tym bezlusterkowcu nie ma wizjera, nic nie widać, ekran dotykowy zanim kliknę wszystko się przesuwa nie widać czy fokus jest czy nie, ten kwadracik to jakiś kiepski pomysł i ogólnie to dużo czasu zajmuje. Do tego wydaje mi sie ten af wolniejszy niz w 5d, a niby mial byc szybszy
Odp: Czy we wszystkich bezlusterkowcach ciężko ustawić autofocus
A który M kupiłeś? Mam M100 i jest bardzo szybki. Dużo bardziej intuicyjnie pracuje niż w wielu lustrach.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Autofokus EOS-a M niestety nie zachwyca. Co prawda celność w przypadku obiektywu Canon EF-M 22 mm f/2 STM nie jest zła, jednak już na szybkość działania można ponarzekać. Odnosimy wrażenie, że nie jest on jakoś wyraźnie szybszy niż na przykład w Canonie G1 X, a co więcej do bezlusterkowców Olympusa czy Panasonika brakuje mu bardzo wiele pod tym względem. Pomiar światła działa zadowalająco, aczkolwiek czasem wymaga niewielkich korekt rzędu 0.3 lub 0.7 EV.
a jaki tryb focusu używasz? wykrywanie twarzy? palcem? czy po punkcie?
bo w 5d używam tylko wizjera, bez żadnej automatyki i bardzo sprawnie mi to idze
Długo używałem równolegle właśnie 5D i M - bezlusterkowiec demonem szybkości nie był, ale pomijając ostrzenie w ciemnicy to specjalnych problemów z ustawianiem ostrości nie miałem. Niezależnie od sposobu ostrzenia AF
a jaki tryb focusu używasz? wykrywanie twarzy? palcem? czy po punkcie?
bo w 5d używam tylko wizjera, bez żadnej automatyki i bardzo sprawnie mi to idze
Używam różnych trybów w zależności od sytuacji - wszystko działa jak trzeba. Tyle że M100 w stosunku do Mki to jednak jest trochę inna generacja.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Zamieszczone przez taniFotograf
z ciekawości kupiłem najtańszego canona m.
Wszystko spoko ale ten AF, to nie jestem w stanie ustawić
Normalnie pracuję na lustrzankach 5d, przez wizjer łapę focus na pół spustu zwykle na centralnym punkcie i mam 100% ostre zdjęcie w zrobione w ułamku sekundy.Przecież modelka nie będzie czekać 5 sekund aż ustawie głupi AF
W tym bezlusterkowcu nie ma wizjera, nic nie widać, ekran dotykowy zanim kliknę wszystko się przesuwa nie widać czy fokus jest czy nie, ten kwadracik to jakiś kiepski pomysł i ogólnie to dużo czasu zajmuje. Do tego wydaje mi sie ten af wolniejszy niz w 5d, a niby mial byc szybszy
Jak to jest? moze spróbować droższego modelu?
Po prostu kupiłeś bezlustro z raczkującym AF-em. Każdy pierwszy bezlusterkowiec (a taki kupiłeś) dowolnego producenta był "poligonem" doświadczalnym, na którym uczyli się, co trzeba poprawić do sprawnej pracy aparatem. Przerabiałem to na kilku innych firmach (F i S).
Proponuję sprzedać i celować WYŁĄCZNIE w przedostatnią generację modelu obecnie będącego w sprzedaży. Pytanie zawarte w tytule dotyczy właśnie bezlusterkowca debiutującego dokładnie 7 lat wcześniej (2013 rok) na rynku. Z punktu widzenia rozwoju technologii niestety kupiłeś zabytek, którym owszem da się zrobić zdjęcia, ale... tracąc czas i nerwy.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Zamieszczone przez candar
Po prostu kupiłeś bezlustro z raczkującym AF-em. Każdy pierwszy bezlusterkowiec (a taki kupiłeś) dowolnego producenta był "poligonem" doświadczalnym, na którym uczyli się, co trzeba poprawić do sprawnej pracy aparatem. Przerabiałem to na kilku innych firmach (F i S).
Proponuję sprzedać i celować WYŁĄCZNIE w przedostatnią generację modelu obecnie będącego w sprzedaży. Pytanie zawarte w tytule dotyczy właśnie bezlusterkowca debiutującego dokładnie 7 lat wcześniej (2013 rok) na rynku. Z punktu widzenia rozwoju technologii niestety kupiłeś zabytek, którym owszem da się zrobić zdjęcia, ale... tracąc czas i nerwy.
tego sie obawiałem, no nic zmenie na panasonica gh4 i tyle
moze spróbować droższego modelu?
Na pewno nowszego. Masz zamiłowanie do wizjera to kup M50. Jak się odzwyczajasz od wizjera to M100.
Będziesz miał bardzo sprawny AF i przyzwoita matrycę.
Eye AF w M50 nie pozwoli modelce uciec z pola ostrości:
Ale po kiego tego panasa? Świetnego Canona M50 z 2018 roku z 24.1 Mpix ,Dual Pixel CMOS AF, piksele detekcji fazy wbudowane w matrycę (świetny aparacik) kupisz już za 1.760 zł (Aparat nowy, powystawowy) https://allegro.pl/oferta/canon-eos-...oto-9223369767 a dodatkowo przyjmą (InterFoto) od Ciebie w rozliczeniu ten aparat , który kupiłeś wcześniej.
Później dokupisz do niego natywne szkło, lub adapter i możesz używać szkieł z 5D
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Tyle że ten aparat jeśli chodzi o AF to żadna rewelacja - nie chce mi się już szukać ale tam jest kontrastowy AF więc nie spodziewaj się dużego postępu.
chciałbym zostać przy canonie, używam canona od lat,, ale ten panasonic jest zwyczajnie lepszy z tego co wyczytałem.
Do zdjęć mam 5D z 85mm 1.8 i 50mm 1.8 i jest to zestaw marzenie, ale tylko do zdjęć, magic latern same problemy i nagrywa 2 minuty filmu wiec śmiech na sali.
potrzebuje coś mniejszego i do nagrywania video, niestety canon ma tragiczną jakość video, zobacz sobie cene gh4 i recenzje, kosztuje 1500zł używany w tym mamy video 4K 200Mbps bitrate, rożne kodeki ustawienia!
Obiektywy i tak bede musiał niestety kupić nowe bo adapter do canona kosztuje 500zł i do panasonica podobnie, wiec wole kupić nową stałke za 1000zł którą tylko bede używał
To aż dziwne że decyzja nie padła na jakiś kompakt, przynajmniej zoom byłby taaaaki. Przy wyborze M video nie było decydującym czynnikiem (ani w ogóle specyfikacja, jedynie "bezlustro to lepsze", bez spojrzenia czy jest tam ta lepsza technologia jak DPAF), a nagle bardziej zaawansowany M50 zły.
GH4 złym wyborem do filmu nie jest, ale bawi to przejście z pytania o ogół do zachwalania jednego modelu, którego się może nawet w rękach nie trzymało.
1300D → 80D + R
10-400/1.4-6.3 Canony, Sigmy, Tamrony...
chciałbym zostać przy canonie, używam canona od lat,, ale ten panasonic jest zwyczajnie lepszy z tego co wyczytałem.
Ależ kupuj nawet puszkę od piwa i rób nią zdjęcia i filmuj, szkoda jedynie Twojego czasu i pisania na forum, jeśli od początku wiesz co zrobisz
Dobrego dnia!
M50 ma AF, który potrafi całkiem skutecznie walczyć z AF z 1dxII. Przejście z klawiszologii (i wygody) z 5d będzie ciężkie ale nowsze emki AF mają bardzo dobry...
Komentarz