Czy we wszystkich bezlusterkowcach ciężko ustawić autofocus

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • taniFotograf
    Zablokowany
    • 2020
    • 96

Czy we wszystkich bezlusterkowcach ciężko ustawić autofocus

z ciekawości kupiłem najtańszego canona m.
    Wszystko spoko ale ten AF, to nie jestem w stanie ustawić

Normalnie pracuję na lustrzankach 5d, przez wizjer łapę focus na pół spustu zwykle na centralnym punkcie i mam 100% ostre zdjęcie w zrobione w ułamku sekundy.Przecież modelka nie będzie czekać 5 sekund aż ustawie głupi AF

W tym bezlusterkowcu nie ma wizjera, nic nie widać, ekran dotykowy zanim kliknę wszystko się przesuwa nie widać czy fokus jest czy nie, ten kwadracik to jakiś kiepski pomysł i ogólnie to dużo czasu zajmuje. Do tego wydaje mi sie ten af wolniejszy niz w 5d, a niby mial byc szybszy

Jak to jest? moze spróbować droższego modelu?
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Odp: Czy we wszystkich bezlusterkowcach ciężko ustawić autofocus

A który M kupiłeś? Mam M100 i jest bardzo szybki. Dużo bardziej intuicyjnie pracuje niż w wielu lustrach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• taniFotograf
      Zablokowany
      • 2020
      • 96

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      A który M kupiłeś? Mam M100 i jest bardzo szybki. Dużo bardziej intuicyjnie pracuje niż w wielu lustrach.
      pierwsze jakie kiedykolwiek wyszło:

Autofokus EOS-a M niestety nie zachwyca. Co prawda celność w przypadku obiektywu Canon EF-M 22 mm f/2 STM nie jest zła, jednak już na szybkość działania można ponarzekać. Odnosimy wrażenie, że nie jest on jakoś wyraźnie szybszy niż na przykład w Canonie G1 X, a co więcej do bezlusterkowców Olympusa czy Panasonika brakuje mu bardzo wiele pod tym względem. Pomiar światła działa zadowalająco, aczkolwiek czasem wymaga niewielkich korekt rzędu 0.3 lub 0.7 EV.
      a jaki tryb focusu używasz? wykrywanie twarzy? palcem? czy po punkcie?

bo w 5d używam tylko wizjera, bez żadnej automatyki i bardzo sprawnie mi to idze
      Ostatnio edytowany przez taniFotograf; 64084.

Komentarz

• este
        Bywalec
        • 2012
        • 174

Długo używałem równolegle właśnie 5D i M - bezlusterkowiec demonem szybkości nie był, ale pomijając ostrzenie w ciemnicy to specjalnych problemów z ustawianiem ostrości nie miałem. Niezależnie od sposobu ostrzenia AF
        Ostatnio edytowany przez este; 43636.
        6D/M100/MeizuM8

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez taniFotograf
          pierwsze jakie kiedykolwiek wyszło:

a jaki tryb focusu używasz? wykrywanie twarzy? palcem? czy po punkcie?

bo w 5d używam tylko wizjera, bez żadnej automatyki i bardzo sprawnie mi to idze
          Używam różnych trybów w zależności od sytuacji - wszystko działa jak trzeba. Tyle że M100 w stosunku do Mki to jednak jest trochę inna generacja.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3410

z ciekawości kupiłem najtańszego canona m.
            Wszystko spoko ale ten AF, to nie jestem w stanie ustawić

Normalnie pracuję na lustrzankach 5d, przez wizjer łapę focus na pół spustu zwykle na centralnym punkcie i mam 100% ostre zdjęcie w zrobione w ułamku sekundy.Przecież modelka nie będzie czekać 5 sekund aż ustawie głupi AF

W tym bezlusterkowcu nie ma wizjera, nic nie widać, ekran dotykowy zanim kliknę wszystko się przesuwa nie widać czy fokus jest czy nie, ten kwadracik to jakiś kiepski pomysł i ogólnie to dużo czasu zajmuje. Do tego wydaje mi sie ten af wolniejszy niz w 5d, a niby mial byc szybszy

Jak to jest? moze spróbować droższego modelu?
            Po prostu kupiłeś bezlustro z raczkującym AF-em. Każdy pierwszy bezlusterkowiec (a taki kupiłeś) dowolnego producenta był "poligonem" doświadczalnym, na którym uczyli się, co trzeba poprawić do sprawnej pracy aparatem. Przerabiałem to na kilku innych firmach (F i S).

Proponuję sprzedać i celować WYŁĄCZNIE w przedostatnią generację modelu obecnie będącego w sprzedaży. Pytanie zawarte w tytule dotyczy właśnie bezlusterkowca debiutującego dokładnie 7 lat wcześniej (2013 rok) na rynku. Z punktu widzenia rozwoju technologii niestety kupiłeś zabytek, którym owszem da się zrobić zdjęcia, ale... tracąc czas i nerwy.
            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• taniFotograf
              Zablokowany
              • 2020
              • 96

Zamieszczone przez candar
              Po prostu kupiłeś bezlustro z raczkującym AF-em. Każdy pierwszy bezlusterkowiec (a taki kupiłeś) dowolnego producenta był "poligonem" doświadczalnym, na którym uczyli się, co trzeba poprawić do sprawnej pracy aparatem. Przerabiałem to na kilku innych firmach (F i S).

Proponuję sprzedać i celować WYŁĄCZNIE w przedostatnią generację modelu obecnie będącego w sprzedaży. Pytanie zawarte w tytule dotyczy właśnie bezlusterkowca debiutującego dokładnie 7 lat wcześniej (2013 rok) na rynku. Z punktu widzenia rozwoju technologii niestety kupiłeś zabytek, którym owszem da się zrobić zdjęcia, ale... tracąc czas i nerwy.
              tego sie obawiałem, no nic zmenie na panasonica gh4 i tyle

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4605

moze spróbować droższego modelu?
                Na pewno nowszego. Masz zamiłowanie do wizjera to kup M50. Jak się odzwyczajasz od wizjera to M100.
                Będziesz miał bardzo sprawny AF i przyzwoita matrycę.
                Eye AF w M50 nie pozwoli modelce uciec z pola ostrości:
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3410

Ale po kiego tego panasa? Świetnego Canona M50 z 2018 roku z 24.1 Mpix ,Dual Pixel CMOS AF, piksele detekcji fazy wbudowane w matrycę (świetny aparacik) kupisz już za 1.760 zł (Aparat nowy, powystawowy) https://allegro.pl/oferta/canon-eos-...oto-9223369767 a dodatkowo przyjmą (InterFoto) od Ciebie w rozliczeniu ten aparat , który kupiłeś wcześniej.

Później dokupisz do niego natywne szkło, lub adapter i możesz używać szkieł z 5D
                  Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Tyle że ten aparat jeśli chodzi o AF to żadna rewelacja - nie chce mi się już szukać ale tam jest kontrastowy AF więc nie spodziewaj się dużego postępu.
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5501

Nie. Nie we wszystkich. W R AF super działa.
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• taniFotograf
                        Zablokowany
                        • 2020
                        • 96

chciałbym zostać przy canonie, używam canona od lat,, ale ten panasonic jest zwyczajnie lepszy z tego co wyczytałem.

Do zdjęć mam 5D z 85mm 1.8 i 50mm 1.8 i jest to zestaw marzenie, ale tylko do zdjęć, magic latern same problemy i nagrywa 2 minuty filmu wiec śmiech na sali.
                        potrzebuje coś mniejszego i do nagrywania video, niestety canon ma tragiczną jakość video, zobacz sobie cene gh4 i recenzje, kosztuje 1500zł używany w tym mamy video 4K 200Mbps bitrate, rożne kodeki ustawienia!

Obiektywy i tak bede musiał niestety kupić nowe bo adapter do canona kosztuje 500zł i do panasonica podobnie, wiec wole kupić nową stałke za 1000zł którą tylko bede używał

Komentarz

• Tmwstw
                          Coś już napisał
                          • 2016
                          • 57

To aż dziwne że decyzja nie padła na jakiś kompakt, przynajmniej zoom byłby taaaaki. Przy wyborze M video nie było decydującym czynnikiem (ani w ogóle specyfikacja, jedynie "bezlustro to lepsze", bez spojrzenia czy jest tam ta lepsza technologia jak DPAF), a nagle bardziej zaawansowany M50 zły.
                          GH4 złym wyborem do filmu nie jest, ale bawi to przejście z pytania o ogół do zachwalania jednego modelu, którego się może nawet w rękach nie trzymało.
                          1300D → 80D + R
                          10-400/1.4-6.3 Canony, Sigmy, Tamrony...

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3410

chciałbym zostać przy canonie, używam canona od lat,, ale ten panasonic jest zwyczajnie lepszy z tego co wyczytałem.

Ależ kupuj nawet puszkę od piwa i rób nią zdjęcia i filmuj, szkoda jedynie Twojego czasu i pisania na forum, jeśli od początku wiesz co zrobisz

Dobrego dnia!

Komentarz

• kmeg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1535

M50 ma AF, który potrafi całkiem skutecznie walczyć z AF z 1dxII. Przejście z klawiszologii (i wygody) z 5d będzie ciężkie ale nowsze emki AF mają bardzo dobry...
                              Galeria na CB
                              http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

Pracuję...