3 załącznik(ów)
Jak poprawnie usunąć aberrację? Nie działa to dobrze
Witajcie. Chciałbym się poradzić w kwestii usuwania "aberracji" ze zdjęć w programie Adobe Lightroom. Moim zdaniem ta opcja albo jest niedoskonała, albo JA jestem niedoskonały ponieważ efekty jej użycia dostaję naprawdę PASKUDNE.
Ostatnio wykonałem kilka zdjęć sesysjnych i podzielę się z Wami tym co zaobserwowałem...
1. Obrabiam sobie zdjęcie, zaznaczam opcję usuwania ale ona nie daje efektu (nigdy ta opcja nie daje efektu kiedy tylko się ją zaptaszkuje i nie wiem czemu)
Załącznik 1320
2. W takim razie udaje się do opcji edycji ręcznej usuwania aberracji.
Załącznik 1321
(aberracja na innych zdjęciach jest jeszcze większa ale w chwili gdy piszę ten post nie jestem w stanie znaleźć zdjęcia z gorszą aberracją)
3. Po skorzystaniu z opcji pipety aberracja owszem znika z tego miejsca ale w innych powoduje koszmarne zmiany na obrazie. Spójrzcie na koszulę w kratkę. Z koszuli biało-czerwonej zrobiła się koszula z dodatkowym jeszcze kolorem (biało-czerwono-szara), koszula wygląda zupełnie inaczej. A na palcach pojawiły się fioletowe kolory których nie było. Wygląda to koszmarnie
Załącznik 1319
I teraz... Jak mam usunąć aberrację aby kolory na koszuli w kratkę były niezmienne? Gdyby tylko Lightroom miał opcję maskowania pozwalającą działać efektowi usuwania aberracji WYŁĄCZNIE na zaznaczonym uprzednio obszarze to nie byłoby problemu - obleciałbym maską głowę i zastosował tylko na głowie ten efekt, koszula wtedy pozostałaby nienaruszona. Ale się nie da. Naprawdę nie wpadli twórcy na to by dać nam te opcje.
W takim razie mam pytanie do Was o to w jaki sposób mam usunąć aberrację z twarzy aby kolory koszuli pozostały niezmienne?
Może przyda się sam plik RAW: https://we.tl/t-vFIAa1cz4E
Odp: Jak poprawnie usunąć aberrację? Nie działa to dobrze
Hi
problemem jest nie tylko aberacja , lecz w szegolnosci "ghosty" & "Flares"
Przyczyna jest "skromny" objektyw EF 50 mm 1.8 STM, otwarty na pelna dziure w sytuacji silnego kontrastu
Polecam wyprobowac originbalny Canon Converter DPP 4.9
Uzyj "automatic Digital optomisation"
Dzieki wlaczanego Dual Pixel (Plik 70 MB!) mozesz efektownie usunac Ghosty
Recepta: https://my.hidrive.com/lnk/qALPLVoH
... a najlepiej przy takim Body da sie ten problem ominac pasujacym obkjektywem
good light
adam
No no, jestem pod wrażeniem jak z tą wadą optyczną poradził sobie DPP...
Program ma potencjał, szkoda tylko że jest tak po macoszemu traktowany przez Canona.
@NieOstrzy pobierz sobie jpg i napisz czy spełnia Twoje oczekiwania w sensie pozbycia się aberracji chromatycznych
https://1drv.ms/u/s!AprBFjKSGvUniGU58IS1PGonz07D
RAW jest przetworzony w DxO PhotoLab z użyciem Modułu Optycznego dla 5D4 i EF 50 STM, jest trochę dosycony i lekko wyostrzony, wszystko w DxO. Jestem ciekaw Twojej opinii, bo nie zawsze narzędzia usuwania AC w DxO działają OK.
Cytat:
Canon Converter DPP 4.9
Bawiłem się programem sprawdzając opcje zmiany ostrości PO zrobieniu fotografii. Wypada jednak tak tragicznie że nie ma sensu bawić się w DualPixelRAW nawet.
Cytat:
Dzieki wlaczanego Dual Pixel (Plik 70 MB!) mozesz efektownie usunac Ghosty
Miałem dla testu włączoną tę opcję jak robiłem zdjęcia. W czym usunę efektownie te duszki?
W zasadzie to o jakich duszkach mówimy bo ja dopatrzyłęm się tylko aberracji? Może nie widze jakieś duszki ale nie uznaję ich za jakiś defekt zdjęcia?
Co to za recepta? Pobrałem plik, Lightroom mi go nie otworzył. Co mi właściwie wysyłasz?
Cytat:
pobierz sobie jpg i napisz czy spełnia Twoje oczekiwania w sensie pozbycia się aberracji chromatycznych
Dzięki. Kolor koszuli jest okej, nie ma też na palcach jakichś dziwnych rzeczy. Ale nadal trochę widać fiolet przy głowie. Chyba że po prostu az tak dobrze się nie da tego usunąć i tyle a ja o tym nie wiem.
Na czole jest przepał który kontrastuje z tłem, stąd ta poświata, ale ją łatwo usunąć w Photoshopie czy GIMP-ie.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
NieOstrzy
Bawiłem się programem sprawdzając opcje zmiany ostrości PO zrobieniu fotografii. Wypada jednak tak tragicznie że nie ma sensu bawić się w DualPixelRAW nawet.
Rzeczywiście, różnica jest przecież symboliczna :mrgreen:
Załącznik 1324
Załącznik 1325
Cytat:
Co to za recepta? Pobrałem plik, Lightroom mi go nie otworzył. Co mi właściwie wysyłasz?
Gość pisze jak to zrobić w DPP, a ty próbujesz załadować receptę do Lightrooma... ¯\_(ツ)_/¯
Natykam się na podobne problemy usuwając aberrację chromatyczną w Lightroom'ie wyprodukowaną przez c85/1.8 :(
DLO działa bardzo dobrze; ja się ostatnio przesiadłem podczas wstępnej obróbki samolotów z Lightroom-a, na DPP ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
DLO działa bardzo dobrze; ja się ostatnio przesiadłem podczas wstępnej obróbki samolotów z Lightroom-a, na DPP ;)
W jakim formacie eksportuje zdjęcia z dpp, aby je zaimportować później do Lightroom'a?