macie jakies dobre alternatywy dla EF 85mm f/1.8 USM?
Wersja do druku
macie jakies dobre alternatywy dla EF 85mm f/1.8 USM?
EF 85mm f/1.2 L ? A na serio to nie ma takowego, no chyba że jakieś wynalazki na M42 - zdaje się że jest Jupiter jakiś, ale sądze że się do ww. nie umywa...Cytat:
Zamieszczone przez Voytas
chodzi mi o "odpowiednik" tego http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,59263.asp
Domyśliłem się o który chodzi. Tzn. czego konkretnie szukasz ? O tej samej ogniskowej masz wspomnianą L-kę, o z pobliskich EF 100/2.0, ewentualnie Tamron 90/2.8 Macro. Sa jeszcze Sigmy Macro o ogniskowej 105 mm bodajże i to wszystko. Tamron kosztuje chyba mnie więcej tyle co Canon, EF 100/2.0 jest droższy. Z tańszych to zostaje chyba tylko M42. No chyba że bierzesz pod uwagę zoom\y, ale takiego który byłby odpowiednikiem tego szkła (pod wszystkimi względami) nie ma.Cytat:
chce staloogniskowke. EF 80mm o ktorej wspomnialem bylaby dobra, ale cena :/. szukam teraz alternatywki. W zasadzie moze być troszke dłuższy obiektyw (do portretów). nie chce poprostu wydac za duzo pieniazkow :). tak 1000zł moze troszenke wiecej wiecej.
Sonnar 135/3.5 ale manualny ;)
Jeśli do pracy studyjnej, gdzie nie będzie groziło Ci wpadające do obiektywu światło, to polecałbym ruski obiektyw 80(85?) mm ze światłem 1.5. Niesamowicie ostry, ale na gwint M42 :cry:Cytat:
85/1.8 nie zastąpisz - to wybitne szkło do portretu. Miękki (nie mydlany, tylko miękko rysujący) do 2.8, a powyżej żyleta. Używany na allegro można kupić za ok 1200PLN (np. tu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32022541 - aukcja skonczona, ale jest telefon do sprzedawcy). Olej szkła na M42 - przerabiałem i ostrzenie przy przesłonie f.2 z odległości 3 metrów to loteria co będzie ostre - oko, nos, czy może ucho?Cytat:
tak 1000zł moze troszenke wiecej wiecej
Arkan
A jak się ostrzy w aparatach studyjnych, lub nawet 'tylko' średnioformatowych nie mających AF i na dodatek światło dużo gorsze!Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Klinami albo mikrorastrem ? Na pewo nie na oko na gładkiej matówce jak w przykładzie powyżej...Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth