Uszkodzony obiektyw kitowy? Canon EOS1200D
Witam wszystkich forumowiczów! :)
Od razu przejdę do konkretów. Podczas wczorajszej mini sesyjki (błąd, niedopatrzenie i moja głupota), wymieniony w temacie EOS1200D upadł mi na podłogę z około metra. Wylądował centralnie na obiektywie (EFS 18-55). Pomimo że wszystko wydawało się okej, AF pracuje, choć nieco gorzej(ciszej pracują silniczki, czasem nie łapie), na zdjęciach ukazuje mi się to:
- https://zapodaj.net/348e0bdff7bcf.jpg.html
Obiektyw nie nosi żadnych śladów uszkodzeń, wszystko jest całe, przeczyszczenie szkiełka nie pomaga. Owy artefakt widoczny jest na każdej fotce. Czy to obiektyw? czy coś z aparatem?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Odp: Uszkodzony obiektyw kitowy? Canon EOS1200D
hmm.. Artefakt jest coraz bardziej widoczny wraz przymykaniem przesłony? Syfek na matrycy. Przyczyną zapewne nie jest upadek. C1200 nie ma czyszczałki matrycy więc łatwiej o zabrudzenie sensora, np. przy zmianie obiektywu lub po prostu syfek mógł się zassać przez obiektyw. Co poradzić? -przedmuchać matrycę.
Przy przesłonie rzędu 5,6,7 i tak dalej jest słabo widoczny.
..sprawdziłem załączone zdjęcie, jest zrobione na f22, więc artefakt jest wtedy najbardziej widoczny w przypadku zabrudzeń matrycy. Sam kształt tego artefaktu przypomina jakiś włosek, pyłek... Nie jest to żadna usterka, to się zdarza, nawet i aparatom z ochroną matrycy. Poczytaj jak zrobić przedmuch, zachowaj ostrożność... aaaa i nie używaj byle gruchy np dziecięcej bo możesz sobie dopiero usyfić matrycę ;)
No nic, w takim razie pozostaje mi się cieszyć sprawnym sprzętem i zabrać za czyszczenie. Wielkie dzięki za pomoc :)
Względnie sporawy ten Twój artefakt, nie jest w centrum kadru ale w miejscu gdzie może rzucać się w oczy.. pozwolę sobie jeszcze dodać, że zabrudzenia będą się pojawiać, czemu sprzyjać będą zmiany obiektywów... nie ma potrzeby za każdym razem zabierać się za dmuchanie, czasem zabrudzenia wychodzą na zdjęciu tylko w określonych okolicznościach, np przy przymkniętej przesłonie i na gładkim tle typu niebo, wtedy może stempelek w fotoszopie raz dwa załatwi sprawę. Natomiast na wzorzystym tle, na jakichś fakturach nie zauważysz go, tym bardziej jeszcze jak otworzysz przesłonę...
Niestety chciałbym bawić się bardziej w fotografię produktową. Póki co zabawa z białym tłem i dwoma softboxami, więc widać bardzo dobrze, ale na szczęście jest to banalnie usunąć :) Tak czy inaczej - wielkie dzięki za poradę!
P.S. - Jak już jesteśmy w temacie. Czy zmiana obiektywu na lepszy dużo mi da? da się z tego aparatu sporo wyciągnąć czy może lepiej zainwestować w konkretniejsze body?
..ale, że do fotografii produktowej? Prędzej zmieniłbym albo może inaczej napiszę: uzupełniłbym posiadany zestaw o jakiś jasny stałoogniskowy obiektyw, żeby poznać jakim środkiem wyrazu jest mała GO (coś czego w kicie aż tak nie uświadczysz). Rozumiem, że kit jest pierwszym obiektywem w Twojej przygodzie z lustrzanką?
Póki co do foto produktowej. Czasem lubię postrzelać również w terenie. Nie ograniczam się jedynie do foto produktowej, choć póki co to mój temat przewodni, który zainteresował mnie dość mocno i jest mi najbliższy. Ogólniej mówiąc - mam świadomość, że na tę chwilę ta klasa sprzętu mnie zadowala, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Czy po prostu opłaca się inwestować z czasem w kolejne obiektywy, czy może zdecydowanie lepiej będzie przerzucić się na znacznie droższe body. Nie jestem na raz w stanie zakupić i tego i tego, więc wolę zapytać, co wy zrobilibyście na moim miejscu. Wracając do pytania - kit jest moją pierwszym obiektywem, ale z pewnością nie ostatnim :) Swoją przygodę zacząłem dość niedawno i póki co na niego nie narzekam. Jest całkiem uniwersalny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelll
..ale, że do fotografii produktowej? Prędzej zmieniłbym albo może inaczej napiszę: uzupełniłbym posiadany zestaw o jakiś jasny stałoogniskowy obiektyw, żeby poznać jakim środkiem wyrazu jest mała GO
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem, czy do fotografii produktowej polecasz jasny stałoogniskowy, żeby stosować małą głębię ostrości?