Odp: Canon 600 ec rt usterka
Cytat:
Zamieszczone przez
teo5ooD
Można to naprawić?
Tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
teo5ooD
Jaki koszt l?
Poda serwis po sprawdzeniu lampy, uszkodzenia nie zawsze ograniczają się do tego co widać.
Cytat:
Zamieszczone przez
teo5ooD
Ma to wpływ na pracę lampy?
Tak, nie masz możliwości odbijania światła od tej "wizytówki", nie masz możliwości rozpraszania światła "tym plastikiem", może być uszkodzony czujnik wysunięcia "tego plastiku".
Nie było to mocne uderzenie, raczej pęknięcie niefartowne a lampa działa normalnie. Tylko czy wysunięcie plastikowego rozpraszacz zmienia parametry błysku? Bo mogę dyfuzor kupić i rozprosze błysk. Dobrze myślę?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
teo5ooD
lampa działa normalnie
To niczego bym nie robił. Wysuwany dyfuzor ma rozproszyć światło przy świeceniu na wprost, gdy robisz z szerokim kątem, przydaje się, gdy świecisz na parasolkę/softbox. Jeśli używasz lampy "w górę" ja bym się nim nie przejmował.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
To niczego bym nie robił. Wysuwany dyfuzor ma rozproszyć światło przy świeceniu na wprost, gdy robisz z szerokim kątem, przydaje się, gdy świecisz na parasolkę/softbox. Jeśli używasz lampy "w górę" ja bym się nim nie przejmował.
Praktycznie non stop w górę blyskam. Dzięki za rady, bo myślałem że tam jest jakiś czujnik i jak nie ma technika elementów to lampa może inaczej reagować.
Czujnik jest. Po wysunięciu dyfuzora palnik automatycznie ustawia się na najszerszy kąt.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Czujnik jest. Po wysunięciu dyfuzora palnik automatycznie ustawia się na najszerszy kąt.
No to jak mi wyleciało całe to nic czujników nie daje znać i ciągle będzie na szeroko?
Włączasz lampę, ustawiasz głowicę na wprost, zoom na "auto" i widzisz, czy podjeżdża do "szybki" czy nie.
Zakładasz na aparat, włączasz jedno i drugie, (jak wyżej-głowica na wprost, nie na "-7", nie w sufit) "machasz" zoomem naciskając do połowy spust, i widzisz, czy się dopasowuje do ogniskowej, czy nie.
My tego nie widzimy ;)