Odp: Studio tanim kosztem
Cytat:
Zamieszczone przez
August
potrzebuję szybkiej porady
W kazdym sklepie chętnie Ci szybko doradzą ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
August
Jeżeli chodzi o pracę z lampami jestem laikiem :oops:.Zamierzam wykonywać zdjęcia postaci na białym tle
No to masz problem, jak chcesz, żeby było szybko, w czasie oczekiwania na gotowe przepisy "co kupić" poszukaj tutoriali "jak ustawić", dość dobrze to tłumaczy Zack Arias (na youtube "white seamless", dwa filmy).
Cytat:
Zamieszczone przez
August
zamierzam kupić lampę błyskową do tego parasol lub softbox
Poszukaj tutoriali, dowiedz się jak to zrobić, a dopiero potem wrócimy do tematu czym to zrobić, będzie łatwiej, jak podasz ile możesz wydać, jak duże będzie pomieszczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
August
Jeżeli będę chciał wyzwalać lampę ze statywu potrzebny będzie też nadajnik i odbiornik jeśli dobrze myślę.
I tak, i nie, zależy od lampy.
Cytat:
Zamieszczone przez
August
lampa błyskowa, którą wybrać tak aby wydać jak najmniej
Stare "ruskie" lampy włączane do gniazdka, nie mają regulacji mocy, dość wolno się ładują, mają wysokie napięcie na kablu synchronizacji, ale kosztują 10-15zł (ogłoszenia, aukcje).
Nie żartuję, one naprawdę błyskają, i naprawdę tyle kosztują, a po dołożeniu samodzielnie zrobionej fotoceli (5-10zł elementy) można je wyzwalać (pierwszym) błyskiem innej lampy.
Cytat:
Zamieszczone przez
August
może najniższy model Youngnuo i jaki zestaw do sterowania zdalnego
Odpowiedni do lampy, jeśli ten "najniższy" to YN560III albo 560IV potrzebujesz tylko jedną sztukę YN RF-603c (lampa ma wbudowany odbiornik)
Cytat:
Zamieszczone przez
August
czy lampę na statywie z założonym softboxem można odpalić przez fotocelę ?
Tak, jeśli lampa ma fotocelę, i fotocela "zobaczy" błysk wyzwalający.
Cytat:
Zamieszczone przez
August
Witam, przepraszam jeżeli ponawiam temat który pewnie jest już gdzieś na forum jednak potrzebuję szybkiej porady odnośnie skompletowania sprzętu.Jeżeli chodzi o pracę z lampami jestem laikiem :oops:.Zamierzam wykonywać zdjęcia postaci na białym tle, zamierzam kupić lampę błyskową do tego parasol lub softbox. Jeżeli będę chciał wyzwalać lampę ze statywu potrzebny będzie też nadajnik i odbiornik jeśli dobrze myślę.Przytłacza mnie ilość oferowanych produktów nie wiem na co się zdecydować, pierwszorzędna jest lampa błyskowa, którą wybrać tak aby wydać jak najmniej, może najniższy model Youngnuo i jaki zestaw do sterowania zdalnego, czy lampę na statywie z założonym softboxem można odpalić przez fotocelę ?
czyli chcesz otrzymać gotowca od forumowiczów.
Hmmm tak się chyba nie da a w dodatku skoro jesteś laikiem ( jak sam napisałeś) to może zacznij od podstaw i nie zakładaj z góry od razu "studia" ... możesz się przejechać :)
Panowie wyszedłem na totalnego głupca, jednak mam już jakiś zarys tego co chcę, możecie podzielić się opinią(chyba od tego jest forum).
Lampa błyskowa Yongnuo 560 III-przyda mi się również do innych celów
Wyzwalacz RF-603
Mam blendę-mogę nią dopełnić światło w zależności od sytuacji
Chcę dokupić statyw do lampy(najtańszy)
Softbox/parasolka-to muszę ustalić
Pomieszczeniem może być sala gimnastyczna bo mam taką możliwość-odchodzi problem odbijania światła od sufitu czy ścian
Softbox będzie pewnie droższy ale da większą kontrolę nad światłem pytanie jaki duży wystarczy na początek ?
Cytat:
Zamieszczone przez
August
Panowie wyszedłem na totalnego głupca
Nie ma głupich pytań, głupie mogą być odpowiedzi :)
Po prostu z treści pytania (oraz uzupełnienia) wnioskuję, że albo nie do końca zrozumiałem, o co Ci chodzi, albo nie przeglądnąłeś tutoriali o zdjęciach "na białym".
W związku z tym mam pytanie (i proszę o konkretną odpowiedź): czy tło na zdjęciu ma być całkiem białe, czy wystarczy Ci, gdy wyjdzie jasnoszare?
Cytat:
Zamieszczone przez
August
Lampa błyskowa Yongnuo 560 III-przyda mi się również do innych celów
Od przybytku głowa nie boli, ale upewnij się, że do tych innych celów na pewno potrzebujesz lampy wyłącznie manualnej.
Cytat:
Zamieszczone przez
August
Chcę dokupić statyw do lampy(najtańszy)
Wiem, że czasem trzeba kupić coś najtańszego, ale naprawdę dobrze się zastanów. Te najtańsze (w-803) są nieduże, lekkie, mają ok. 2m, ale wyginają się od samego patrzenia na statyw. Gdy założysz lampę (z uchwytem i parasolką, albo softboxem) całość zacznie się robić mało stabilna. Można (powinno się) obciążyć statyw przy podstawie, ale praktycznie byłoby kupić solidniejszy. Choć te najtańsze mogą się doskonale sprawdzać w pomieszczeniach, przy lekkiej lampie i lekkim "dodatku".
Po prostu z treści pytania (oraz uzupełnienia) wnioskuję, że albo nie do końca zrozumiałem, o co Ci chodzi, albo nie przeglądnąłeś tutoriali o zdjęciach "na białym".
W związku z tym mam pytanie (i proszę o konkretną odpowiedź): czy tło na zdjęciu ma być całkiem białe, czy wystarczy Ci, gdy wyjdzie jasnoszare?
Tło nie musi być doskonale białe i mam świadomość że bez dodatkowego oświetlenia na tło takie nie będzie, nie chcę inwestować w statyw ponieważ nie będzie używany zbyt często a mogę go również dociążyć.Tak więc chyba zostanę przy tym zestawie, co do softboxa to zdaje się że ta lampa będzie za słaba i lepiej sprawdzi się parasol.Chyba że się mylę i da się z taką systemową lampą pracować z softem.