Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Studio tanim kosztem

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie Studio tanim kosztem

Witam, przepraszam jeżeli ponawiam temat który pewnie jest już gdzieś na forum jednak potrzebuję szybkiej porady odnośnie skompletowania sprzętu.Jeżeli chodzi o pracę z lampami jestem laikiem .Zamierzam wykonywać zdjęcia postaci na białym tle, zamierzam kupić lampę błyskową do tego parasol lub softbox. Jeżeli będę chciał wyzwalać lampę ze statywu potrzebny będzie też nadajnik i odbiornik jeśli dobrze myślę.Przytłacza mnie ilość oferowanych produktów nie wiem na co się zdecydować, pierwszorzędna jest lampa błyskowa, którą wybrać tak aby wydać jak najmniej, może najniższy model Youngnuo i jaki zestaw do sterowania zdalnego, czy lampę na statywie z założonym softboxem można odpalić przez fotocelę ?
    Ostatnio edytowane przez August ; 07-11-2016 o 01:07

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Studio tanim kosztem

Cytat Zamieszczone przez August Zobacz posta
    potrzebuję szybkiej porady
    W kazdym sklepie chętnie Ci szybko doradzą

Jeżeli chodzi o pracę z lampami jestem laikiem .Zamierzam wykonywać zdjęcia postaci na białym tle
    No to masz problem, jak chcesz, żeby było szybko, w czasie oczekiwania na gotowe przepisy "co kupić" poszukaj tutoriali "jak ustawić", dość dobrze to tłumaczy Zack Arias (na youtube "white seamless", dwa filmy).

zamierzam kupić lampę błyskową do tego parasol lub softbox
    Poszukaj tutoriali, dowiedz się jak to zrobić, a dopiero potem wrócimy do tematu czym to zrobić, będzie łatwiej, jak podasz ile możesz wydać, jak duże będzie pomieszczenie.

Jeżeli będę chciał wyzwalać lampę ze statywu potrzebny będzie też nadajnik i odbiornik jeśli dobrze myślę.
    I tak, i nie, zależy od lampy.

lampa błyskowa, którą wybrać tak aby wydać jak najmniej
    Stare "ruskie" lampy włączane do gniazdka, nie mają regulacji mocy, dość wolno się ładują, mają wysokie napięcie na kablu synchronizacji, ale kosztują 10-15zł (ogłoszenia, aukcje).
    Nie żartuję, one naprawdę błyskają, i naprawdę tyle kosztują, a po dołożeniu samodzielnie zrobionej fotoceli (5-10zł elementy) można je wyzwalać (pierwszym) błyskiem innej lampy.

może najniższy model Youngnuo i jaki zestaw do sterowania zdalnego
    Odpowiedni do lampy, jeśli ten "najniższy" to YN560III albo 560IV potrzebujesz tylko jedną sztukę YN RF-603c (lampa ma wbudowany odbiornik)

czy lampę na statywie z założonym softboxem można odpalić przez fotocelę ?
    Tak, jeśli lampa ma fotocelę, i fotocela "zobaczy" błysk wyzwalający.

Bywalec Awatar mateu-sz

Witam, przepraszam jeżeli ponawiam temat który pewnie jest już gdzieś na forum jednak potrzebuję szybkiej porady odnośnie skompletowania sprzętu.Jeżeli chodzi o pracę z lampami jestem laikiem .Zamierzam wykonywać zdjęcia postaci na białym tle, zamierzam kupić lampę błyskową do tego parasol lub softbox. Jeżeli będę chciał wyzwalać lampę ze statywu potrzebny będzie też nadajnik i odbiornik jeśli dobrze myślę.Przytłacza mnie ilość oferowanych produktów nie wiem na co się zdecydować, pierwszorzędna jest lampa błyskowa, którą wybrać tak aby wydać jak najmniej, może najniższy model Youngnuo i jaki zestaw do sterowania zdalnego, czy lampę na statywie z założonym softboxem można odpalić przez fotocelę ?

czyli chcesz otrzymać gotowca od forumowiczów.
    Hmmm tak się chyba nie da a w dodatku skoro jesteś laikiem ( jak sam napisałeś) to może zacznij od podstaw i nie zakładaj z góry od razu "studia" ... możesz się przejechać
    Eos 7d II + GRIP +100-400 IS II USM + 50 1.4 + 10-22 3.5, + 90 2.8 + 18-200 3.5 + 500 6.3 + 430EXIII-RT
    a reszta to już dodatki

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Panowie wyszedłem na totalnego głupca, jednak mam już jakiś zarys tego co chcę, możecie podzielić się opinią(chyba od tego jest forum).
    Lampa błyskowa Yongnuo 560 III-przyda mi się również do innych celów
    Wyzwalacz RF-603
    Mam blendę-mogę nią dopełnić światło w zależności od sytuacji
    Chcę dokupić statyw do lampy(najtańszy)
    Softbox/parasolka-to muszę ustalić
    Pomieszczeniem może być sala gimnastyczna bo mam taką możliwość-odchodzi problem odbijania światła od sufitu czy ścian
    Ostatnio edytowane przez August ; 09-11-2016 o 23:04

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Softbox będzie pewnie droższy ale da większą kontrolę nad światłem pytanie jaki duży wystarczy na początek ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Panowie wyszedłem na totalnego głupca
    Nie ma głupich pytań, głupie mogą być odpowiedzi

Po prostu z treści pytania (oraz uzupełnienia) wnioskuję, że albo nie do końca zrozumiałem, o co Ci chodzi, albo nie przeglądnąłeś tutoriali o zdjęciach "na białym".
    W związku z tym mam pytanie (i proszę o konkretną odpowiedź): czy tło na zdjęciu ma być całkiem białe, czy wystarczy Ci, gdy wyjdzie jasnoszare?

Lampa błyskowa Yongnuo 560 III-przyda mi się również do innych celów
    Od przybytku głowa nie boli, ale upewnij się, że do tych innych celów na pewno potrzebujesz lampy wyłącznie manualnej.

Chcę dokupić statyw do lampy(najtańszy)
    Wiem, że czasem trzeba kupić coś najtańszego, ale naprawdę dobrze się zastanów. Te najtańsze (w-803) są nieduże, lekkie, mają ok. 2m, ale wyginają się od samego patrzenia na statyw. Gdy założysz lampę (z uchwytem i parasolką, albo softboxem) całość zacznie się robić mało stabilna. Można (powinno się) obciążyć statyw przy podstawie, ale praktycznie byłoby kupić solidniejszy. Choć te najtańsze mogą się doskonale sprawdzać w pomieszczeniach, przy lekkiej lampie i lekkim "dodatku".

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Po prostu z treści pytania (oraz uzupełnienia) wnioskuję, że albo nie do końca zrozumiałem, o co Ci chodzi, albo nie przeglądnąłeś tutoriali o zdjęciach "na białym".
    W związku z tym mam pytanie (i proszę o konkretną odpowiedź): czy tło na zdjęciu ma być całkiem białe, czy wystarczy Ci, gdy wyjdzie jasnoszare?

Tło nie musi być doskonale białe i mam świadomość że bez dodatkowego oświetlenia na tło takie nie będzie, nie chcę inwestować w statyw ponieważ nie będzie używany zbyt często a mogę go również dociążyć.Tak więc chyba zostanę przy tym zestawie, co do softboxa to zdaje się że ta lampa będzie za słaba i lepiej sprawdzi się parasol.Chyba że się mylę i da się z taką systemową lampą pracować z softem.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów