Canon 24-70 L II vs 2x Sigma AR 35 i 50 do Canona 5DSr
Cześć :)
Mam duży dylemat. Przesiadłam się z nikona na canona 5dsr. Niestety nie znam za dobrze szkieł Canona - stąd moje Pytanie do Was: do mojego obiektywu lepiej kupić dwie stałki (obojętnie czy Sigma czy Canona) 35mm i 50mm czy też zooma 24-70 II. Na ten moment mam do użytkowania sigmę art 50mm i jest bardzo dobra, ostrość rewelacyjna. Mam jednak specyficzne wymagania, dlatego uprzejmie proszę o pomoc.
1. Jasność nie jest dla mnie tak bardzo istotna - 5dsr ma oczywiście ubogie ISO, ale chodzi o to, że przy fotografii niemowlęcej nie mogę sobie pozwolić na nieostre jedno oko przy f1.4 ;/. Stad najczęściej walę 2.8 w górę.
2. Uniwersalności, chcę wyjść na miasto i sobie cykać - myślę, że tu przewaga zooma jest jasna.
3. Jakość obrazka na 5dsr - tu w zasadzie jest klu pytania... jak to z tymi stałkami jest i...
4. ...i czy ten zoom tak jak 70-200 is ii L potrafi zastąpić 3 stałki (24,35,50)?
5 Czy są jakieś plotki na temat wersji III... oraz dlaczego 24-70 kosztuje praktycznie tyle samo co 70-200 is II l skoro tamten to nie dość, że lufa to jeszcze ma IS.
Dodam, że fotografia niemowlęca jest dla mnie bardzo istotna.
Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi.
Odp: Canon 24-70 L II vs 2x Sigma AR 35 i 50 do Canona 5DSr
Cytat:
Zamieszczone przez
EdytaP
1. Jasność nie jest dla mnie tak bardzo istotna
Kup zooma.
Cytat:
Zamieszczone przez
EdytaP
2. Uniwersalności,
Kup zooma.
Cytat:
Zamieszczone przez
EdytaP
3. Jakość obrazka na 5dsr - tu w zasadzie jest klu pytania... jak to z tymi stałkami jest i...
Stałki są bardziej ostre i mają inne zalety ale jeśli zamierzasz głównie korzystać z przysłon 2.8 i więcej to ... kup zooma.
Cytat:
Zamieszczone przez
EdytaP
4. ...i czy ten zoom tak jak 70-200 is ii L potrafi zastąpić 3 stałki (24,35,50)?
W twoim przypadku tak. Patrz wyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
EdytaP
5 Czy są jakieś plotki na temat wersji III... oraz dlaczego 24-70 kosztuje praktycznie tyle samo co 70-200 is II l skoro tamten to nie dość, że lufa to jeszcze ma IS.
24-70/2.8 kosztuje tyle, bo tak sobie wymyślił producent. Plotkami się nie zajmuję ale nawet jeśli będzie wersja III to i tak będzie jeszcze droższa.
Moze w pazdzierniku bedzie cashback na 24-70 wiec poczekaj jeszcze te kilka dni. Na 70-200 ciagle sa znizki.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Moze w pazdzierniku bedzie cashback na 24-70 wiec poczekaj jeszcze te kilka dni.
Jak będzie cashback to cena wzrośnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nie w UK :)
Dziękuję apturi zdebik za odpowiedzi. Generalnie mam wrażenie Aptur, że sam preferujesz stałoogniskowe obiektywy czy tak? Trochę się waham... zajmuję się fotografią noworodkową i niemowlęcą i o tyle zoom wydaje się fajny, że mogę uchwycić chwilę bez obawy, że akurat w tym momencie mam nie ten obiektyw. Nie jestem jednak zbyt dobra w technicznych aspektach fotografii. W nikonie miałam nikory i tyle - generalnie z zoomów i ich jakości w zakresie ostrości nie byłam do końca zadowolona. Słyszałam jednak, że 24-70 II L to całkowicie inny świat. Czy do 5ds r gdzie matryca jest w stanie naprawdę wyciągnąć detale - ten obiektyw będzie ok? Teraz użytkując pożyczoną Sigmę art ostrość jest REWELACYJNA - robiać zdjęcie na f2.8 mogę w zasadzie zrobić cropa na same oczy i widać każdy włosek na rzęsach. Stąd myślałam o dokupieniu 35mm art albo canona l II. Druga sprawa jak to wygląda właśnie z tym zoomem, gdzie dodatkowo otrzymam 24mm i 70mm :). Czyli w zasadzie będę miała 4 zakresy w jednym. Co do jasności to napisałam, że nie jest to istotne w tym sensie, że jak robię zdjęcie z odległości metra na przysłonie 1.6 czy 1.8 to twarz dziecka raczej nie będzie cała ostra i jedno oko będzie ostre a drugie już nie. Dlatego dla mnie bezpiecznym punktem wyjścia jest 2.0 w górę, a najczęściej 2.8. Inna sprawa, to taka, że przy stałkach 2.8 to już jest żyleta, a w Canonie będzie to pełna dziura. niestety nie mam możliwości przetestowania tego obiektywu. Nie chcę zamawiać do domu z myślą o zwrocie, bo sama bym nie chciała potem otrzymać testowanego niechcianego egzemplarza. Dodatkowo chciałam zapytać jak wygląda kwestia canona 24-70 f4 IS albo tamrona 24-70vc - czy miałby ktoś porównanie. Nie wiem czy to wciąż aktualne, ale w Nikonie kiedyś Tamron miał niezbyt efektowne bokeh :/
24-70 II to killer, na pewno nie będziesz zawiedziona. Jak masz wątpliwości to go wypożycz albo przestrzel w sklepie jakimś
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nie zawsze. Ostatnio był cashback na 100-400 i nie wzrosła (przynajmniej tam gdzie kupowałem).
Co do stałek Sigmy to należy uwzględnić możliwość kłopotów z AF-em w tych szkłach w połączeniu z Canonem - szczególnie jak masz zamiar ich używać na pełnej dziurze.
Jeśli chcesz słyszeć z ust rodziców fotografowanych dzieci "wow", to kup porządne, jasne stałki. Natomiast jeśli robisz szybkie reportaże, bale, eventy, spotkania, gdzie głupio czułabyś się z dwoma aparatami, to kup porządny jasny zoom.
Z resztą tak naprawdę, to przydałyby się i stałki i zoom.
W czwartek będę miał taki mini reportaż z urodzin dziecka w wewnętrznym placu zabaw. Szczerze, to nie wyobrażam sobie biegania ze stałkami za tymi dziećmi latającymi po tych torach przeszkód i w tych kolorowych kulkach.
24-70II na FF, przy długim końcu, na F2.8 już da bardzo ładne rozmycia w tle. Poza tym jest bardzo ostry i dobrze skorygowany we wszystkich zakresach ogniskowych i przysłon. O szybkości i celności nie będę wspominał, bo na pewno słyszałaś...
no właśnie... tak myślałam. A może mi ktoś powiedzieć jak wygląda porównanie 24-70 do tamrona 24-70 vc ew. canona 24-70 is f4 w połączeniu z 5ds r (zakładając, że AF bedzie ok)? Pytam z tego powodu, że za cenę 24-70II mam stałkę Sigmy i zoom tamrona :/