[Test mini] Tokina AT-X PRO DX 12-28 mm f/4
Po sprzedaży poprzedniej tokiny 12-24/4 II, brakowało mi szerokiego kąta, do pracy i do landszaftów.
Miałem już kupić 10-18 canona, ale pomacałem ten fantastyczny plastik i zrezygnowałem.
Przypadkiem trafiłem na ebay-u na tanią ofertę NOWEGO szkła z dwuletnią gwarancją, za 299 EURO. Za dwa dni przysłali z Niemiec.
Jak obiektyw wygląda, to wiadomo, jest solidny, dość masywny i swoje waży.
Nie miałem, go z czym porównać, bo jedynym moim szerszym szkłem jest 17-40/4, którego używam z 7D2.
Ustawiłem statyw za Wartą i o poranku cyknąłem kilka fotek.
Takich mniej więcej.
--- Kolejny post ---
A oto kilka wycinków z zaznaczonych fragmentów, wpierw 12 mm.
centrum
bok 12 mm
--- Kolejny post ---
Środek jak środek, na F4 już może być, ale od 5,6 jest zupełnie dobrze, a F8 bardzo ostro.
Przy F4 widoczne aberracje, zanikają w miarę przymykania lub wydłużenia ogniskowej.
Tak faktycznie, to tylko przy nawiększym otworze i minimalnej ogniskowej je dostrzegłem.
--- Kolejny post ---
Próbowałem złapać jakieś odblaski i udało się, słońce miałem po skosie tuż poza widocznością i bez osłony przeciwsłonecznej.
cegły 12
cegły środek
--- Kolejny post ---
Kolejna ogniskowa 16 mm, jest podobnie, ale bez blików.
środek - błąd opisu - przysłony są kolejno 4 - 5,6 - 8 - 11
bok
--- Kolejny post ---
Ogniskowa 16 mm F4 i widoczne aberracje, po przymknięciu zanikają.
--- Kolejny post ---
Porównałem zdjęcia z tokiny 16 mm z 17 mm canona 17-40/4L USM.
Tokina 12-28 vs Canon 17-40
środek
Bok
Odp: [Test mini] Tokina AT-X PRO DX 12-28 mm f/4
Super
Dzięki ze się podzieliles wynikami
Po CA od razu widać, że to Tokina
--- Kolejny post ---
A po mydlanych bokach, że 17-40L
Mimo to ostrością canona bije....
bo 17-40 jest słabe na cropie =) robiłem sobie podobne zestawienia 17-40 vs 18-55 STM i KIT zjadał Lke - oczywiście na cropie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
bo 17-40 jest słabe na cropie =) robiłem sobie podobne zestawienia 17-40 vs 18-55 STM i KIT zjadał Lke - oczywiście na cropie
Dlatego zrobiłem porównanie na 5D Mark II, Tokina vs Canon 17-40.
Do 18 winietuje, co oczywiste. Od 18 mm winieta znacznie spada, także wraz z przymykaniem obiektywu, jak jak być powinno.
Takie są efekty. Na F4 aberracje, ale szybko zanikają, a ostrość - niech każdy sam oceni.
Tokina na 5D2 - 18 mm.
środek 18 mm
Bok 18
--- Kolejny post ---
Kolej na porównanie Tokina 18 mm vs Canon 17 mm. Omsknęło się o 1 mm.
Tokina VS Canon środek
Tokina VS Canon bok
--- Kolejny post ---
Dla dłuższych ogniskowych.
24 vs 25 mm
Tokina vs Canon
28 vs 29 mm
Tokina vs Canon
--- Kolejny post ---
Wypada napisać jakieś podsumowanie.
Gdyby nie te aberracje, to Tokina byłaby znakomitym szkłem. Są łatwo usuwalne programowo, ale mogłoby ich nie być wcale.
Moim zdaniem ostrzejszym od "elki" 17-40 w dostępnych zakresach, zarówno na cropie jak i na FF.
Tokina świetnie się sprawdza ze swoją szerokością na APS-C, ale także można ją podpiąć pod "pełną klatkę".
Dlatego moja "eLka" będzie szukała nabywcy i pozostanę z jednym obiektywem szerokokątnym.
Jakoś nie żaluję zakresu 28-40 mm, bo i tak pokrywają go inne obiektywy, przynajmniej u mnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
A po mydlanych bokach, że 17-40L
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
bo 17-40 jest słabe na cropie =) robiłem sobie podobne zestawienia 17-40 vs 18-55 STM i KIT zjadał Lke - oczywiście na cropie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Moim zdaniem ostrzejszym od "elki" 17-40 w dostępnych zakresach, zarówno na cropie jak i na FF.
Czego ja się dowiaduję:shock: Miałem w planach wymianę Tamrona 17-50 f2.8 (irytuje mnie trochę AF z tym "dokręcaniem") na 17-40L, ale w takim razie to byłby błąd z mojej strony. Byłem przekonany, że 17-40L to "żyleta" skoro jest tak popularna i ma to magiczne L.
Cytat:
Zamieszczone przez
ALN
Czego ja się dowiaduję:shock: Miałem w planach wymianę Tamrona 17-50 f2.8 (irytuje mnie trochę AF z tym "dokręcaniem") na 17-40L, ale w takim razie to byłby błąd z mojej strony. Byłem przekonany, że 17-40L to "żyleta" skoro jest tak popularna i ma to magiczne L.
Słowo "żyleta" jest magiczne. Ono sprawia że budżet rośnie w postępie geometrycznym. Jeśli chcesz "żyletę" na szerokim zoomie to szykuj worek pieniędzy ;). 17-40 - to po prostu bardzo dobry kompromis pomiędzy ceną i jakością dlatego jest popularna.
Cytat:
Zamieszczone przez
ALN
Miałem w planach wymianę Tamrona 17-50 f2.8 (irytuje mnie trochę AF z tym "dokręcaniem") na 17-40L, ale w takim razie to byłby błąd z mojej strony.
Gdybyś razem z obiektywem wymienił body to nie byłby to błąd z twojej strony ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
ALN
Byłem przekonany, że 17-40L to "żyleta"
Błędne przekonanie. Co nie oznacza, że 17-40 jest złym obiektywem.
teraz "żyleta" to na 16-35f4 wolaja
i slusznie