Odp: Blokowanie ekspozycji.
Czy aby na pewno chodzi Ci o blokowanie ekspozycji (po prostu klikasz gwiazdkę, ale to nie w M), czy może jednak o auto ekspozycję, czyli trzymanie naświetlania na "0" przy dowolnej kombinacji czasu lub przysłony? Swoją drogą to drugie masz załatwiane przez półautomatykę TV lub AV, czyli zadaniu jednego z parametrów ekspozycji.
W Manualu ustawiasz ręcznie, a aparat na drabince pokazuje Ci, jak te nastawy mu się mają do pomiaru światła. Tylko tyle i aż tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
czy może jednak o auto ekspozycję, czyli trzymanie naświetlania na "0" przy dowolnej kombinacji czasu lub przysłony
dokładnie chodzi mi o blokade auto ekspozycji-0
Ale z definicji M(anual) to manual i tam masz wolnoamerykankę, a nie automat. Drabina pokazuje tylko jak się to ma do jego pomiarów, ale o efekcie decydujesz Ty.
Blokadę ekspozycji masz tam, gdzie pracuje automatyka ekspozycji (w trybach automatyki).
Kiedyś chyba była wielka dyskusja o tym, jak to Canon nie ma automatyki w Manualu, a taki Sony ma....
Wiem, że M to jest pełny manual więc sam mogę sobie zmienić przez np. czas, ale ekspozycja jest automatycznie zmieniana. Powiedzmy ustawiam sobie 2 s i f8 a ekspozycja ustawia mi się na -0.3 , czyli rozumiem że tak musi być :)i nic z tym nie zrobie w trybie M
Drabinka pokazuje Ci co zmierzył światłomierz i jak to się ma do twoich ustawień. Na tej podstawie możesz ocenić, czy zdjęcie będzie prawidłowo naświetlone.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaceks
Wiem, że M to jest pełny manual więc sam mogę sobie zmienić przez np. czas, ale ekspozycja jest automatycznie zmieniana.
Dokładnie tak jest, bo tak ma być.
Poprawna ekspozycja to kombinacja trzech parametrów: ISO, czasu naświetlania i przysłony. W trybie M Ty jako fotograf ustawiasz samodzielnie każdy z tych parametrów, opierając się na swoim doświadczeniu i efekcie jaki chcesz uzyskać, dlatego aparat nie ingeruje w ustawienia. Może najwyżej pokazać, że według inżynierów którzy go zaprojektowali, poprawna ekspozycja powinna być inna (i pokazuje to kreskami światłomierza), Ty jako fotograf opierając się na swoim doświadczeniu możesz albo skorygować ustawienia, albo pozostawić bez zmian, wiedząc, że aparat się myli (bo nie fotografujesz średnio szarej kartki papieru).
Automatyczne dopasowywanie parametru "iks" do zmienionego ręcznie parametru "igrek" to domena trybów półautomatycznych.
w celu zmiany "ekspozycji" należy zaczekać aż się trochę ściemni (albo rozjaśni jesli ktoś woli jasniej) i wtedy "ekspozycja" się trochę zmieni :) - tryb M nie ma takiej mocy i 6D nie jest zepsuty - można jeszcze zmienić ISO, canon 6D ma auto iso nie pamiętam tylko czy dziala w trybie M, a najlepiej to kupić filtr ND.
Wyrzuć go przez okno. Tylko napisz gdzie mieszkasz ;-)
W trybie M masz zawsze dokładnie taką ekspozycję, jaką sobie sam ustawisz i nie jest ona zmieniana przez aparat. Jak cały czas bez względu na ustawienia czasu i przesłony masz podobnie naświetlone fotki, to musisz zmienić ustawienie ISO z auto na konkretnie wybrane.