wymienić tylko body, czy zrobić rewolucję?
Witam, dawno się o nic nie pytałem, ale teraz mam zagwozdkę.
Sprzęt mam taki jak widać w stopce i jestem z niego bardzo zadowolony. Zdjęcia robię głównie na wycieczkach - takie urlopowe, wakacyjne pstrykanie, link również w podpisie, albo tu jest mój galeryjny wątek: http://www.canon-board.info/galerie-...cieczek-75605/
Obecne body 60D intensywnie użytkuję już 4 lata, mam ponad 100k klapnięć migawki, do tej pory myślałem, że kupię sobie 80D (bez pośpiechu, jak stanieje), ale pojawiła się myśl o zmianie. O wielkiej zmianie - Canon EOS M. Główną zaletą jest dla mnie mniejsza waga i gabaryty. Przyzwyczaiłem się już do obecnego zestawu, ale jakbym miał nosić 3x mniej to byłoby super. Cenowo operacja jest bezbolesna, wyszedłbym nawet do przodu. Pytanie tylko o jakość?
Zakładam, że kupiłbym body M3, które jest bardzo podobne jeżeli chodzi o jakość zdjęć do 80D. Bardziej zagadkowe są dla mnie obiektywy. Na razie niewiele jest tych z mocowaniem EF-M, ale akurat te, które są ładnie zastępują obecnie posiadane:
EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM -> EF-M 11-22 mm f/4-5.6 IS STM
tu nie mam wątpliwości, tracę co prawda 1 mm na szerokości, ale to idzie przeżyć, zyskuję stabilizację, jakościowo 11-22 wypada bardzo dobrze
EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM -> EF-M 15-45 mm f/3.5-6.3 IS STM
tu mam już dylemat, na razie nigdzie nie znalazłem testów ostrości 15-45, poza tym zakres... utrata tych 40mm na długim końcu może zaboleć, da się to uratować częstszym przepinaniem na tele, ale chodzi też o to, że wolałbym często nie przepinać
EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM -> EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
obecne tele jest dość słabe, więc zyskam na jakości, ale stracę 100mm na długim końcu, co w przypadku tele ma znaczenie
EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM -> EF-M 28mm F3.5 Macro
wielka niewiadoma - 28mka to świeżynka, na papierze wygląda bardzo interesująco... moje makra są szybkie i bezstatywowe, zastanawiam się, czy tak drastyczna zmiana ogniskowej będzie miała wpływ na komfort pracy, nawet nie mam pojęcia czy na plus czy na minus
Naleśnika EF-S 24 mm f/2.8 STM bym sobie zostawił - jest malutki, można używać przez przejściówkę, a i tak jest to najrzadziej wykorzystywany przeze mnie obiektyw.
No nic, rozpisałem się, a teraz proszę o opinię... czy lepiej kupić 80D i mieć 100% pewności, że dalej robienie zdjęć będzie dla mnie taką sama frajdą jak obecnie. Czy też zrobić rewolucję, przejść na system EOS M, cieszyć się mniejszymi gabarytami i ciężarem... tylko czy nie umknie gdzieś po drodze jakość i komfort pracy?
Odp: wymienić tylko body, czy zrobić rewolucję?
80d ma całkowicie nowa matryce. M3 nie może jej mieć bo jak do tej pory Canon wypuścił tylko 2 korpusy oparte o nią. Jakość wiec nie będzie taka sama (przynajmniej nie w kwestii matryc oraz DR).
Co do ergonomi to juz sam musisz ocenić co będzie lepsze dla Ciebie. 80d jest trochę lżejszy niż poprzednik ale takie różnice są pomijalne.
Możesz też kupić coś z serii trzycyfrowej, na przykład 760D. Wszystkie obiektywy pasują, waga i wymiary mniejsze, obsługa podobna. Jakby coś, to nie mam takiego aparatu, ale myślałbym w takim kierunku, gdybym miał Twój dylemat.
http://camerasize.com/compare/#100,597
a ja bym wziął coś od Sony np. a6000
Cytat:
Zamieszczone przez
sprocket73
... czy lepiej kupić 80D i mieć 100% pewności, że dalej robienie zdjęć będzie dla mnie taką sama frajdą jak obecnie
Nie znam Twoich przyzwyczajeń ale rozważ zestaw: 80D, C10-22, C24/2.8, C60/2.8 i C70-200/4L IS.
Rozważ czy C15-85 dostarcza Ci wartościowych fotek czy używasz go z lenistwa ;). 200mm na cropie powinno wystarczyć a kontrast i ostrość dostanie sporego kopa.
Zamiana 60d na 80d IMO nie ma sensu. Tym bardziej ze kolega szuka czegoś lżejszego i mniejszego.
100d ma podobne bebechy do 60d a wazy duzo mniej. Frajdy nie ma, brak drugiego wyswietlacza doskwiera (przynajmniej mnie) za to dotykowy ekranik robi robote, bardzo to wygodne.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
80D ma potencjał do bycia najlepszym cropem (znaczy akceptowalnym cropem), na lekko w naszym systemie jest trudno trzeba ograniczyć liczbę szkieł :mrgreen: stałki mz odpadają za dużo zabawy - używam czasem S50A do krajobrazu (robi świetne zdjęcia) ale na lekko to to nie jest - zwykle muszę wiedzieć wcześniej że się przyda - czyli znać kadry - inaczej jej nie spakuję do torby.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
80D ma potencjał do bycia najlepszym cropem (znaczy akceptowalnym cropem), na lekko w naszym systemie jest trudno trzeba ograniczyć liczbę szkieł :mrgreen: stałki mz odpadają za dużo zabawy - używam czasem S50A do krajobrazu (robi świetne zdjęcia) ale na lekko to to nie jest - zwykle muszę wiedzieć wcześniej że się przyda - czyli znać kadry - inaczej jej nie spakuję do torby.
Ja często łażę po okolicznych lasach tylko z jedną stałką. Tylko że ona ma 35mm.
Wracając do tematu to na miejscu kolegi pomyślałbym o systemie Fuji.
Marki na pewno nie zmienię - mam wielki sentyment do Canona :)
Do serii xxxD nie wrócę, poprzednio miałem 450D i przejście na 60D to była ogromna różnica na plus. Więc w gadanie, że body nie ma znaczenia i liczą się tylko obiektywy już nie wierzę.
Podliczyłem wagowo cały zestaw, wyszło 1,1kg dla M3 do 2,7kg dla 80D, a jakby brać pod uwagę tylko aparat z obiektywem podstawowym, który przeważnie będzie wisiał na szyi, to 496g do 1330g - to są spore różnice. Jednak wciąż nie jestem przekonany. Tracę jednak dużo na zakresie ogniskowych. Grosze światło. STM to jednak słabiej niż USM. Najbardziej jednak obawiam się o ergonomię. Czy są tutaj osoby, które używają zamiennie lustrzanki i bezlusterkowca? Czy mogłyby coś napisać o komforcie pracy?