SSD na system i LR/PS jaka pojemność
Chcę kupić dysk SSD i zastanawiam się nad pojemnością. Czy 120 GB wystarczy na win7, LR, PS i kilka pozostałych podstawowych aplikacji?
Czy lepiej iść w 240 GB (jakieś 100 zł różnicy w cenie)i mieć spokojnie jeszcze miejsce na aktualnie obrabiane RAWy itp?
Jak to wychodzi z Waszego doświadczenia?
Odp: SSD na system i LR/PS jaka pojemność
Bierz 240 wiecej miejsca = mniejsze zuzycie "dysku" to raz. Dwa wieksze modele maja lepsze osiagi.
ja posiadam 120 i mam na nim system...lightroom, PS, Premiere i kilka innych programów...generalnie to wszystkie potrzebne mi programy instaluje na dysku SSD...aktualnie pozostało mi ok 20 gb wolnej przestrzeni i nie ukrywam ze wolałbym mieć 240 bo przy dużym zapełnieniu dysk trochę zwalnia, ale i tak jest szybszy niż zwykły HDD...ceny poszły ostro w dół więc dzisiaj kupiłbym na pewno 240
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Chcę kupić dysk SSD i zastanawiam się nad pojemnością. Czy 120 GB wystarczy na win7, LR, PS i kilka pozostałych podstawowych aplikacji?
Czy lepiej iść w 240 GB (jakieś 100 zł różnicy w cenie)i mieć spokojnie jeszcze miejsce na aktualnie obrabiane RAWy itp?
Jak to wychodzi z Waszego doświadczenia?
jeśli rozumiesz jak działa system to starczy - ile masz ramu ? jeśli np. 32GB to plik hibernate.fil może mieć również 32GB generalnie win7 lubi nagromadzić śmieci u mnie potrafił zgromadzić ponad 60GB :) ale daje się to skutecznie i szybko zwalczyć. ale za 100zł różnicy lepiej brać 240.
Ramu mam 4GB ale planuję zwiększyć do 8.
Bierz 240GB. Mam 120 od kilku lat i okolo 20GB wolnego przy czym o to wolne miejsce trzeba wciaz walczyc robiac porzadki. Za 100zl moim zdaniem warto kupic uczucie spokoju, ze miejsca nie zabraknie. A jesli wpadniesz na pomysl obrobki wideo czy zabawy w After Effects, rozszerzysz pamiec do 16Gb to nie bedziesz zalowal wydnych pieniedzy na 240GB.
Tak też chyba zrobię.
Zastanawia mnie jeszcze fakt czy to znacząco poprawia samą pracę LR? Szybkość podglądu w pełnym rozmiarze/eksport zdjęć?
Dysk SSD działa tym szybciej im więcej ma wolnego miejsca, przy zapełnieniu powyżej 80% już jest zauważalnie wolniej. Warto to też wziąć pod uwagę przy planowaniu ile miejsca będziesz faktycznie potrzebował.
@mwitek ja wymieniałem ostatnio system na Win10 I dysk sdd na system I instalki 240gb. Kupiłem Intel seria 530 /240Gb... Śmiga pięknie. 120stka może cie pro pewnym czasie ograniczać więc , większy może więcej :) zwłaszcza że Nie jest to drastycznie drożej
Wg mnie SSD na system i programy ma tylko sens w przypadku wielkości 200-250GB. Mniejsze będą na styk a większe są za drogie. Polecam Goodram Iridium Pro - zmontowany w PL, 5 lat gwarancji (bez limitu zapisu!), dobre komponenty (kontroler + pamięci).