Szkła po przesiadce na FF
Po wielu latach focenia z APSC (350d (2005r), 600d(2013r)) przyszedł moment podjęcia świadomej i nieodwracalnej decyzji przejścia na FF.
Puszkę już wybrałem (6d), jednak zastanawiam się jak sprawdzą się moje obecne szkła w nowym systemie i czego mi będzie najbardziej brakować, na co trzeba będzie zbierać fundusze.
Jako że jeszcze ten moment nie nadszedł to chce być mądrzejszy i wziąć pod uwagę opinie bardziej doświadczonych forumowiczów.
Moje obecne szkła to:
Samyang 8mm f/3.5 (Używany dość rzadko, jednak w plenerze i architekturze daje bardzo fajne efekty)
Canon 17-40mm f/4.0 L (Na cropie troszkę brakowało mu światła jednak w plenerze jest niezrównany)
Canon 40mm f/2.8 (Używany sporadycznie gdy brakowało światła a trzeba było zmieścić więcej w kadrze)
Canon 50mm f/1.4 (Odkąd go mam zdarzało mi się zabierać tylko ten obiektyw i nie potrzebowałem nic więcej)
Sigma 50-150 APO HSM (Uniwersalny zoom do portretów i nie tylko ze świetnym AF i ostrością)
Na APS-C ten komplet mi wystarczał w 100% (no może brakowało jakiegoś 10-20mm do krajobrazu).
Wiem że największy problem będę miał z 50-150 bo to obiektyw zaprojektowany pod CROP-a i na pełnej klatce ogromna winieta gwarantowana i raczej konieczność wymiany na coś typu 70-200. Tylko co w niedużych pieniądzach z drugiej ręki.
Co fotografuję:
50% - turnieje tańca towarzyskiego (zazwyczaj wystarcza mi 50-tka i 50-150 - najczęściej i tak niezbędna jest lampa (mam Canona 430EXII) - tutaj moja Sigma z AF trafiała zazwyczaj w 90% przypadków)
20% - krajobrazy i architektura (zazwyczaj 17-40 + 50-tka, sporadycznie 8mm)
20% - portrety (zazwyczaj 50mm + 50-150)
10% - reportaż (17-40 + 40-tka + 50-tka)
Plusem albo i minusem jest to że 600d pozostanie jako backup (dla żony :) z podpiętym na co dzień 40mm f/2.8 na jej potrzeby wystarczającym.
Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.
Odp: Szkła po przesiadce na FF
Jeszcze jedna informacja - ile chcesz zainwestować w to PLN ?
Cytat:
Zamieszczone przez
marmor_ns
Po wielu latach focenia z APSC (350d (2005r), 600d(2013r)) przyszedł moment podjęcia świadomej i nieodwracalnej decyzji przejścia na FF.
Puszkę już wybrałem (6d), jednak zastanawiam się jak sprawdzą się moje obecne szkła w nowym systemie i czego mi będzie najbardziej brakować, na co trzeba będzie zbierać fundusze.
Jako że jeszcze ten moment nie nadszedł to chce być mądrzejszy i wziąć pod uwagę opinie bardziej doświadczonych forumowiczów.
Moje obecne szkła to:
Samyang 8mm f/3.5 (Używany dość rzadko, jednak w plenerze i architekturze daje bardzo fajne efekty)
Canon 17-40mm f/4.0 L (Na cropie troszkę brakowało mu światła jednak w plenerze jest niezrównany)
Canon 40mm f/2.8 (Używany sporadycznie gdy brakowało światła a trzeba było zmieścić więcej w kadrze)
Canon 50mm f/1.4 (Odkąd go mam zdarzało mi się zabierać tylko ten obiektyw i nie potrzebowałem nic więcej)
Sigma 50-150 APO HSM (Uniwersalny zoom do portretów i nie tylko ze świetnym AF i ostrością)
Na APS-C ten komplet mi wystarczał w 100% (no może brakowało jakiegoś 10-20mm do krajobrazu).
Wiem że największy problem będę miał z 50-150 bo to obiektyw zaprojektowany pod CROP-a i na pełnej klatce ogromna winieta gwarantowana i raczej konieczność wymiany na coś typu 70-200. Tylko co w niedużych pieniądzach z drugiej ręki.
Co fotografuję:
50% - turnieje tańca towarzyskiego (zazwyczaj wystarcza mi 50-tka i 50-150 - najczęściej i tak niezbędna jest lampa (mam Canona 430EXII) - tutaj moja Sigma z AF trafiała zazwyczaj w 90% przypadków)
20% - krajobrazy i architektura (zazwyczaj 17-40 + 50-tka, sporadycznie 8mm)
20% - portrety (zazwyczaj 50mm + 50-150)
10% - reportaż (17-40 + 40-tka + 50-tka)
Plusem albo i minusem jest to że 600d pozostanie jako backup (dla żony :) z podpiętym na co dzień 40mm f/2.8 na jej potrzeby wystarczającym.
Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.
Na większość pytań odpowiedziałeś sobie sam. 17-40 zyska na tej zmianie. Może się zrobić za szeroko i będziesz potrzebował czegoś w stylu 85/135 mm albo np 70-200
strzelasz do tancerzy lampa ? :O
Ten sami 8mm to nie jest do kropa właśnie? No chyba, że nie przeszkadza Ci kołowa fiszka, wtedy chyba przejdzie też z FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
marmor_ns
zastanawiam się jak sprawdzą się moje obecne szkła w nowym systemie i czego mi będzie najbardziej brakować, na co trzeba będzie zbierać fundusze.
jeżeli ty niewiesz czego będziesz potrzebować to skąd my mamy to wiedzieć :D takie luźne pytanie :D
Generalnie obrazy Ci się wyostrzą a ogniskowa spadnie 1,6 raza... 17-40 rozwinie skrzydła i zrobi się szeroka jak żądana 10-20 na apsc:) To co dosięgałeś na 150 może być teraz małe na matrycy... 70-200 jak kolega radził albo nawet 70-300. Jest tego sporo odmian z różnych firm... Zależy ile masz kasy... Moze jakies 24-105? 24 bedzie podobne do 17 na apsc a gora bedzie znacznie węższa niż 40... Wiec uniwersalniej...
Moje obecne szkła to:
Zenitar 16mm 2.8 zamiast samyanga
17-40 zostawiłbym
40mm 2.8 bym sprzedał
50 1.4 bym wymienił na 50 1.8 stm i dokupił 85 1.8 (lubiłeś 50mm na cropie więc 85 1.8 będzie idealne pod 6d) a 50 1.8 stm zostawiłbym pod 600d
sigma 50-150 zamiana na sigmę 70-200 2.8 (używana w okolicy 1500zł i tutaj możesz też rozważyć tamrona)
Jeśli brakowałoby Ci czegoś w zakresie 24-70 to można tanio kupić canona 24-85 USM (jakieś 300-400zł i zapłenić dziurę)
Koniecznie zostaw 17-40. Jako tele kup tamron 70-200/2.8 (bez vc) i ze stałkami zrób jak kolega wyżej napisał. Choć chyba zostawiłbym jednak 50/1.4 (generalnie z pięćdziesiątką w naszym systemie jest największy problem, a było nie było to klasyczne szkło pod ff).
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
strzelasz do tancerzy lampa ? :O
Może nie bezpośrednio do nich ale sam byłem zdziwiony że używanie lampy na zawodach nawet międzynarodowych jest dozwolone (czasami fotograf płaci dodatkową opłatę za możliwość robienia zdjęć). Przypuszczam że to z powodu bardzo słabego oświetlenia (Wszystkie szyby na halach sportowych są wtedy szczelnie zasłonięte a oświetlenie parkietu jest zazwyczaj bardzo słabe).
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Ten sami 8mm to nie jest do kropa właśnie? No chyba, że nie przeszkadza Ci kołowa fiszka, wtedy chyba przejdzie też z FF.
Sami prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu zostanie wystawiony na sprzedaż bo to szkło raczej nie ma racji bytu na FF, a szkoda :)
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
Generalnie obrazy Ci się wyostrzą a ogniskowa spadnie 1,6 raza... 17-40 rozwinie skrzydła i zrobi się szeroka jak żądana 10-20 na apsc To co dosięgałeś na 150 może być teraz małe na matrycy... 70-200 jak kolega radził albo nawet 70-300. Jest tego sporo odmian z różnych firm... Zależy ile masz kasy... Moze jakies 24-105? 24 bedzie podobne do 17 na apsc a gora bedzie znacznie węższa niż 40... Wiec uniwersalniej...
17-40 kupowałem rok temu właśnie z myślą o pełnej klatce i raczej będzie wystarczający jako UWA. 70-300 byłby super tylko raczej takiego ze światłem 2.8 nie znajdę (miałem kiedyś tamiego 70-300 3.5-5.6 ale to była tragiczna konstrukcja), zależy mi na świetle 2.8 więc pewnie poszukam czegoś z 70-200 2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
sigma 50-150 zamiana na sigmę 70-200 2.8 (używana w okolicy 1500zł i tutaj możesz też rozważyć tamrona)
To będzie pewnie najlepsze rozwiązanie. Trzeba się będzie pozbyć 50-150, szkoda bo mam sentyment do tego szkła (mam wyjątkowo udany egzemplarz).
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Koniecznie zostaw 17-40. Jako tele kup tamron 70-200/2.8 (bez vc) i ze stałkami zrób jak kolega wyżej napisał. Choć chyba zostawiłbym jednak 50/1.4 (generalnie z pięćdziesiątką w naszym systemie jest największy problem, a było nie było to klasyczne szkło pod ff).
50-tke f/1.4 kupowałem również z myślą o pełnej klatce i mam sporo zdjęć, które na niej wyprodukowała i raczej się jej nie pozbędę, To samo 17-40. Pozbędę się na pewno Samiego i Sigmy :( i kupię 70-200. Tylko właśnie... czy Tamron 70-200/2.8 (bez vc) czy Sigma 70-200 F2.8, czy może Canon 70-200 w najstarszej wersji. (Zakładając że moją sigmę dostanę ok 1200-1300, sami to ok 500-600zł) więc wtedy budżet na 70-200 będzie wynosił około 2400zł..