CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50 do fotografii stockowej?
Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu robię zdjęcia i sprzedaję w bankach zdjęć, służy mi do tego wysłużona cyfrówka Sony. W poszukiwaniu lustrzanki w cenie 2000-2500 zł trafiłem ostatnio na zestaw
CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50. Czy te obiektywy nadają się do fotografii krajobrazowej, detali przyrodniczych ewentualnie makro :?:
Na marginesie dodam, że rozważam powyższy zestaw oraz Nikona d5200 + 18-105
Proszę o pomoc, z góry dziękuję :)
Odp: CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50 do fotografii stockowej?
Cytat:
Zamieszczone przez
lolek2016
Czy te obiektywy nadają się do fotografii krajobrazowej, detali przyrodniczych ewentualnie makro
Do makro nie.
A swoją drogą to nie wiem jaka cyfrówką Sony robiłeś do tej pory,ale wyżej wymieniony sprzęt / a raczej zdjęcia nim robione / nie przejdą Ci przez sito inspektorów.
Przechodzą nawet na shutterstock, a bez obróbki na dreamstime, bigstock. Sony DSCH-2 :) na Shutter trzeba odszumić i zmniejszyć i przechodzą. Robiłem tez Fujifilm X-s1 także po odszumieniu i zmniejszeniu przechodziły i są kupowane.
co do tej stałki 50 mm to na zdjeciach widze na nim oznaczenie makro ...
proszę może o wyjaśnienie do czego nadaje się 18-55 IS STM , a do czego EF 50
Cytat:
Zamieszczone przez
lolek2016
...proszę może o wyjaśnienie do czego nadaje się 18-55 IS STM , a do czego EF 50
Takiego pytania to sie nie spodziewalem... Szczegolnie po kims kto zajmuje sie tym na takim poziomie, ze juz zaczyna sprzedawac zdjecia... Rece opadaja.
Jak na kita zly nie jest... Nawet ostry. Troche ciemny... Duzej glebi ostrosci nie uzyskasz... Jest tani, jak popsujesz nie bedzie bardzo zal. Co tu gadac - jaki jest kit kazdy wie. Tez go dostalem z aparatem. Lezy teraz w szufladzie bo mam 18-135. A - dobrze nadaje sie filmowania dzieki fajnemu af'owi. EF 50 nie mam to sie nie wypowiem. Ale jak to ten z makro - to obiektyw z premiery w 1987 roku... ciekawe... :) Poczytaj testy, filmiki... O 18-55stm i 700D sa tego tony... Sam nie wiesz czego potrzebujesz? Spodziewasz sie, ze ktos Ci powie KUPUJ? Ile za ten zestaw chca?
Sprzedawanie zdjęć nie ma nic do rzeczy. Nie wiem jakie kolega robi te foty, ale jest mnóstwo stockowych fotografów, którzy cisną kompaktem i nie bardzo wiedzą jak działa lustrzanka. To nie ma nic do rzeczy. Fota stockowa musi spełnić konkretne wymagania i jeśli je spełnia to nikt nie wnika, czy ktoś wie do czego służy obiektyw, nikt też nie zakwestionuje niczyjego profesjonalizmu na zasadzie "no gdzie, z kompaktem to na komunię do kuzynki a nie foty sprzedawać".
Kit to kit, masz od w miarę szeroko do powiedzmy, że portretowo. Nadaje się do czego chcesz (no do makro niezbyt), pewnie dobry na start, bo będziesz w stanie ocenic szybko, czy potrzeba Ci szerszego kąta, czy dłuzszego tele czy czego. Problem z nim jest taki, że jest ciemny, aczkolwiek do zastosowań krajobrazowo ogólnych będzie ok (oczywiście są lepsze obiektywy, ale nie za 2,5k z aparatem w zestawie. Pięćdziesiątka na kropie może robić za krótkie tele, w tym portretowe, byle za blisko nie podchodzić do obiektu.
Cytat:
Zamieszczone przez
eleroo
Sprzedawanie zdjęć nie ma nic do rzeczy. Nie wiem jakie kolega robi te foty, ale jest mnóstwo stockowych fotografów, którzy cisną kompaktem i nie bardzo wiedzą jak działa lustrzanka. To nie ma nic do rzeczy.
Trochę bym polimeryzował ;)
Jeśli uprawia się ŚWIADOMĄ fotografię (a foty do stocka, to nie efekt naciskania losowego spustu przez małpę) to również trzeba znać NARZĘDZIE, którym się posługuje.
Jak miałem nieco ponad 10 lat, dostałem od chrzestnego aparat - smiena symbol. Tam zamiast wartości przysłony były obrazki - słoneczko, chmurki, itd. Może teraz trzeba tak robić sprzęt amatorski? Zamiast wartości ogniskowej - trzy choinki vs. jedna... Zamiast czasu - Ussain Bolt vs. ślimak.
Omawiając różnicę kita i nifty-fifty, za chwilę trzeba będzie wszak dojść do tego, co to jest światłosiła i co daje, bo przecież i tu 50 i tu 50. Trzeba czytać podstawy fotografii i kumać, kumać...
oba nadaja sie do tego samego -do robienia zdjec
Dziękuję za odpowiedzi, trochę mi rozjaśniliście temat ww. obiektywów.
Cena tego zestawu to 2.699 - bo pytał Andrzej XM
A co do fotografii stockowej, to nie można demonizować, nie do końca liczy się jednak sprzęt, ale jakość techniczna zdjęć oczywiście także rozmiar ;) bo w zależności od stocka przyjmują od minimum 4Mp do 6Mp. Jak widać stara cyfrówka sony daje radę. A zdjęcia robię na ustawieniach manualnych, przy ISO 80, bo takie sony DSCH-2. Przy cyfrówce nie ma problemu ze zmianą obiektywu. Więc pojęcie o nich mam na prawdę niewielkie i nie boję się do tego przyznać :) stąd moje, może naiwne pytania.
Wychodzi na to, że muszę kupić i wypróbować a to jakiego sprzętu potrzebuję to wyjdzie w trakcie.
Chester, przecież znajomość zależności ISO-przysłona-czas ostwarcia migawki do zrobienia dobrej foty stockowej kompaktem to jedno a znajomość działania lustra ze wszystkimi przyległościami to drugie :) W kompakcie nie masz oznaczenia ogniskowej z reguły tylko krotność zuma, a nawet jak masz to przeciętnemu uzytkownikowi kompakta nic nie mówi np. 6-30, bo krop mnożniki nie są podawane a samemu liczyć to nie każdy wie jak i nie każdemu się chce i nie każdy w ogóle zdaje sobie sprawę, że liczyć cokolwiek powinien :) Co do zdania, żeby czytać i się dowiadywac jak najwięcej to się zgadzam w pełni :)
Też miałam smienę, która dostałam jako pięciolatka (mam ją do dziś i działa, hihi) i wiesz, pojęcia przysłony i strefowej ostrości były dla mnie na początku abstraktem totalnym, ustawiałam według znaczków i działało i zdjęcia wychodziły okej. Co prawda szybko mi wytłumaczono o co chodzi z zależnościami, bo jako urodzony eksperymentator robiłam foty na chmurce w słoneczny dzień i pytałam dlaczego wyszły za jasne. Przesiadka na lustro to był ogromny skok, bo różne obiektywy o różnych ogniskowych, numerki zamiast obrazków, brak strefowej ostrości i takie tam i mimo, że już dawno znałam zależności przysłona/czułośc filmu/czas otwarcia migawki musiałam bardzo dużo się nauczyć o nowym sprzęcie. Oczywiście zachłysnełam się natychmiast możliwościami i skokiem jakościowym pracy na lustrze (to był jakiś Zenek, nie pamiętam jaki), ale obadac sprzęt musiałam, bo zasada powstawania fotki na kliszy pozostała ta sama, ale jednak więcej trzeba było ogarniać ;) No to trochę jak z przesiadką z Dużego Fiata do Tesli. Genralną zasadę prowadzenia auta się zna, ale trzeba przystosować się i poznać nowy model.
Lolek, ten zoom da ci rozeznanie jakich ogniskowych będziesz potrzebował. nie wiem jakie te foty robisz, ale może byc tak, ze stanie się wystarczający do Twoich zastosowań. Oczywiście wchodząc w świat luster bądź świadomy, że to skarbonka bez dna :D Życzę duzo radości z odkrywania nowych możliwości jakie da Ci lustro :)
Cytat:
Zamieszczone przez
lolek2016
Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu robię zdjęcia i sprzedaję w bankach zdjęć, służy mi do tego wysłużona cyfrówka Sony. W poszukiwaniu lustrzanki w cenie 2000-2500 zł trafiłem ostatnio na zestaw
CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50. Czy te obiektywy nadają się do fotografii krajobrazowej, detali przyrodniczych ewentualnie makro :?:
Na marginesie dodam, że rozważam powyższy zestaw oraz Nikona d5200 + 18-105
Proszę o pomoc, z góry dziękuję :)
nadaje się, ewentualnie do makro nie te szkła.