EOS 70D - awaria migawki, co teraz??
Witajcie,
Dostałem dziś, w dniu swoich 30 urodzin, prezent od Canona - padniętą migawkę w EOSie 70D mającym niecałe 34 tysiące przebiegu.. :/ Objawiło się to przez jasną plamę na zdjęciach (kształt plamy oddaje kształt "dziury", który można zaobserwować w kurtynie podczas zdjęcia).
Przykładowe zdjęcie.
Domyślam się, że czeka mnie teraz wymiana migawki, chyba, że istnieje jakaś możliwość jej reanimacji skoro aparat nie zgłasza błędu i nie jest ona kompletnie uszkodzona...
Czy ktoś ma już doświadczenia z taką operacją w EOS 70D? Czy jest jakaś firma poza "Żytnią", którą możecie polecić do diagnozy / wymiany? Ktoś wie w jakiego rzędu to koszt w 70D?
Z góry dzięki za odpowiedzi i recepty na mój pierwszy kryzys wieku średniego.. (mój, oraz mojego aparatu, który jak widać też poległ nieco po 30-ce ;)
Odp: EOS 70D - awaria migawki, co teraz??
Jeśli na gwarancji, to ślij do autoryzowanego. Jeśli ma być płatne, to dużo taniej będzie w małym prywatnym zakładzie. Tylko sprawdź czy maja na pewno odpowiednie urządzenie do identycznego ustawienia przetwornika obrazu - nie można tego robić "na oko" lub "na ilość obrotów wkrętu mocującego" bo jakość zdjęć się pogorszy.
Jak nie znajdziesz nikogo u siebie, to zapraszam do mnie.
proponuje wyrzucic aparat i kupic nikona
tam takie rzeczy sie nie zdarzaja
Cytat:
Zamieszczone przez
wpociej
Czy ktoś ma już doświadczenia z taką operacją w EOS 70D? Czy jest jakaś firma poza "Żytnią",
Forumowicze polecali czasem wysłać do Berlina - ponoć serwis większy i lepszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Naprawiacz
Jeśli na gwarancji, to ślij do autoryzowanego. Jeśli ma być płatne, to dużo taniej będzie w małym prywatnym zakładzie. Tylko sprawdź czy maja na pewno odpowiednie urządzenie do identycznego ustawienia przetwornika obrazu - nie można tego robić "na oko" lub "na ilość obrotów wkrętu mocującego" bo jakość zdjęć się pogorszy.
Jak nie znajdziesz nikogo u siebie, to zapraszam do mnie.
Dzięki za poradę, dowiem się - wysłałem dzisiaj do firmy Fotoserwis w Poznaniu poleconej przez znajomego. Jeśli się okaże, że nie posiadają takiego sprzętu to się odezwę do Ciebie. Niestety, aparat już po gwarancji, bo kupiony w grudniu 2014...
Kupiony u nas "na paragon" (tzn. sprzedaż dla konsumenta) czy "firmowo"?
Jeśli prywatnie, i dogrzebiesz się do dowodu zakupu, poszukaj informacji o rękojmi (jest dłuższa niż gwarancja).
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Kupiony u nas "na paragon" (tzn. sprzedaż dla konsumenta) czy "firmowo"?
Jeśli prywatnie, i dogrzebiesz się do dowodu zakupu, poszukaj informacji o rękojmi (jest dłuższa niż gwarancja).
Prywatnie.. jednak w poście powyżej pomyliłem się, zakup był dokonany w grudniu 2013, a rękojmia to 2 lata więc akurat pechowo się o miesiąc spóźniłem z tą usterką ;)
Dostałem wstępną wycenę - prawie 1000 złotych.. :/ Poprosiłem o przedstawienie dokładnej diagnozy i rozbicia kosztów naprawy, czekam na odpowiedź...
Cytat:
Zamieszczone przez
wpociej
Dostałem wstępną wycenę - prawie 1000 złotych.. :/ Poprosiłem o przedstawienie dokładnej diagnozy i rozbicia kosztów naprawy, czekam na odpowiedź...
To zapraszam do siebie, na pewno będzie dużo taniej.
A co z gwarancją na migawkę? Gwarancja aparatu się skończyła, ale na migawkę trwa przecież nadal.