Canon 1200d - słaba ostrość zdjęć
Witam,
Całkiem niedawno zakupiłem za namową.. Canona 1200d. Miał być fajny sprzęt dla początkującego. Zestaw: Canon EOS 1200d plus obiektyw kitowy 18 - 55 z stabilizacją.
Sprzęt na którym zdarzało robić mi się zdjęcia: Canon 100d - 18-55 bez stab., Nikon 3000d.
Co mnie martwi...
Pierwsze zdjęcia robiłem na Auto, z lampą wieczorem. Były ok. Później zabawa na innych trybach. Najbardziej lubię robić na trybie bez lapmy lub sport. Jednak ostrość zdjęć jest wg mnie zła, w porównaniu do 100d lub nawet do nikona jest jak dla mnie przepaść. Zastanawia mnie czy ten typ tak po prostu ma, czy moja ręka jest ewentualnie ,,słaba" chociaż robiłem w Wigilię fotki przy tym samym świetle na te same obiekty i Canonem 1200d, i 100d, i w 100d zawsze były ostre jak brzytwa a u mnie porażka. Wystarczy minimalne poruszenie obiektu a zdjęcie już jest rozmazane. Takie efektu nie ma przy 100d.
Aparat mam na gwarancji, jednak serwis w Warszawie i musiałbym wysyłać. Pytanie czy warto wysyłać i czy moje obawy są zasadne.
Proszę o ocenę ostrości tych zdjęć, i moich obaw. Dodam że zdjęcia są w kolejności od najstarszych do najnowszych. Mam wrażenie że z każdym zdjęciem ostrość spada...
Najgorzej jest ze zdjęciami ludzi.
Zdjęcia na obiektywie kitowym 18-55 stab. - bez lampy.
Zdjęcie z kotem(najostrzejsze) robiłem przy bardzo dobrym świetle dziennym. Przy gorszym świetle jakość zdjęć automatycznie idzie w dół. Poniżej kilka zdjęć zrobionych tym samym body ale z obiektywem Sigma 70 - 300.
Szczególnie na Sigmie jest słabo. Na tym samym szkiełku mój szwagier robiłem swoim 100d, i jest jakość nieporównywalna w ogóle, widać było każdą ryskę na zderzaku auta.
Byłbym wdzięczny za rady. A i przy okazji jeszcze jedno pytanie. Czy mogłem coś źle poustawiać w ustawieniach? Istnieje jakiś totalny factory reset - tego w instrukcji nie znalazłem. Pozdrawiam.
Odp: Canon 1200d - słaba ostrość zdjęć
aparat to nie wszystko
brak ci podstawowej wiedzy
przeczytaj instrukcje obslugi, jakieś poradniki typu "ABC fotografii "a będzie progres
enjoy
Cytat:
Zamieszczone przez
finito
Istnieje jakiś totalny factory reset - tego w instrukcji nie znalazłem.
Może się nazywać "Przywróć ustawienia fabryczne", "Kasowanie ustawień" itp.
Sprawdź z jakimi parametrami były robione zdjęcia 100d i 1200d, to może być jeden z powodów różnic.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
aparat to nie wszystko
brak ci podstawowej wiedzy
przeczytaj instrukcje obslugi, jakieś poradniki typu "ABC fotografii "a będzie progres
enjoy
Zgadzam się. Jestem początkującym...
Tylko dlaczego z tą samą wiedzą albo i mniejszą robiłem ostre zdjęcia 100d czy starszym nikonem d3000, i pytanie moje było czy zastanowić się nad sprawdzeniem tego w serwisie.
to wrzuć takie same zdjęcia robione 100d
inaczej porównanie jest do d##y
Aparat OK. Poruszone zdjęcia nie będą ostre, nie ma na to szans. Na niektórych zdjęciach masz zbyt długie czasy.
Dorzuć do każdego zdjęcia parametry - czas, przysłona, ISO, użycie lampy.
Jeśli aparat, którym teraz robisz foty ma istotnie gęściej upakowaną matrycę od puszek, do których się porównujesz, to nie dziwota, że wydaje się optycznie słabiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Dorzuć do każdego zdjęcia parametry - czas, przysłona, ISO, użycie lampy.
Nie ma takiej potrzeby.
To z samochodami wydaje się być zupełnie nietrafione. Af chyba coś zabłądził na początku skali bo gałęzie z lewej są wyraźniejsze od reszty
1200D to bardzo fajny sprzęt dla początkującego. Zacznij od instrukcji - czas,przesłona,ogniskowa. Jeżeli jesteś w stanie to podaj parametry 3 pierwszych zdjęć