70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?
Witam!
Wczoraj zainstalowałem w domu choinkę więc cieszy się rodzina :)
Sięgnąłem więc po aparat i zrobiłem kilka fotek i spotkałem się z problemem, którego nie rozumiem i nie wiem jak obejść.
Otóż zrobiłem to samo zdjęcie choinki w trybie lustrzanki i w trybie LV. I tu okazało się, ze jest bardzo duża różnica w naświetleniu zdjęć. Otóż to zdjęcie zrobione w "trybie lustrzanki" jest o wiele ciemniejsze niż w LV. Oba zdjęcia robiłem w priorytecie przysłony z tym samym sposobem pomiaru światła.
Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak jest, a może robię jakiś błąd?
Oto linki do tych zdjęć:
1) 70D - Lustrzanka
http://i1168.photobucket.com/albums/...psvqmsh69v.jpg
2) 70D - LV
http://i1168.photobucket.com/albums/...psmihyhsbp.jpg
Pozdrawiam
Odp: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?
fajnie że to nie 6D, że są jeszcze jakieś inne zepsute aparaty :mrgreen: a nie zawsze 6D
Prosiłbym o bardziej merytoryczne odpowiedzi....
Iso na LV 6400 z lustra 3200 ;)
Jaki miales pomiar swiatla? Spot moze.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Iso na LV 6400 z lustra 3200 ;)
Jaki miales pomiar swiatla? Spot moze.
Wiem. W obu przypadkach ISo było ustawione na Auto. Co do pomiaru światła to w obu przypadkach był to tryb matrycowy.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Prosiłbym o bardziej merytoryczne odpowiedzi....
Merytorycznie to RTFM. Albo strona 113 akapit ze znakiem wykrzyknienia (słowo-klucz: pokrywa) albo strona 249 ostatni akapit.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Merytorycznie to RTFM. Albo strona 113 akapit ze znakiem wykrzyknienia (słowo-klucz: pokrywa) albo strona 249 ostatni akapit.
Chodzi Ci o zasłanianie wizjera? To zasłanie nie dotyczy trybu LV a do tego ciemniejsze jest to robione z okiem przy wizjerze....
ALO w obu przypadkach włączone a w trybie LV obraz nie był powiększany...
merytorycznie - jakie testy taki wynik - jesteś pewien że to ma związek z LV? co chcesz sprawdzić wpływ LV? to wylącz inne automatyki bo na dobra sprawę nie wiadomo co sprawdzasz, a jak nie wiadomo co sprawdzasz to nie da sie żadnych sensownych wniosków wyciągnąć, ta lampa to ma normalną zarówkę? na ten moment to mogę tylko napisać że po oglądzie tych zdjęć nie jestem zdziwiony że jedno jest jaśniejsze, wcale nie jestem zdziwiony
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
merytorycznie - jakie testy taki wynik - jesteś pewien że to ma związek z LV? co chcesz sprawdzić wpływ LV? to wylącz inne automatyki bo na dobra sprawę nie wiadomo co sprawdzasz, a jak nie wiadomo co sprawdzasz to nie da sie żadnych sensownych wniosków wyciągnąć, ta lampa to ma normalną zarówkę? na ten moment to mogę tylko napisać że po oglądzie tych zdjęć nie jestem zdziwiony że jedno jest jaśniejsze, wcale nie jestem zdziwiony
Po prostu zrobiłem kilka zdjęć w trybie zwykłym i LV i wyszło, ze inaczej działa automatyka ekspozycji w LV i trybie zwykłym (lustrzanki). Na dwadzieścia parę próbek zdjęć tej choinki w różnych warunkach, zawsze robione to w LV jest jaśniejsze (albo odwrotnie tzn to robione w trybie "lustrzanki" jest ciemniejsze (natomiast wszystkie robione w LV są identyczne co do jasności między sobą i odpowiednio, wszystkie robione w trybie lustrzanki są identyczne między sobą).
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
(natomiast wszystkie robione w LV są identyczne co do jasności między sobą i odpowiednio, wszystkie robione w trybie lustrzanki są identyczne między sobą).
Może tu mieć wpływ na zaburzenie pomiaru światło wpadające przez pryzmat z wizjera. - sprawdź jak będzie z zasłoniętym wizjerem - od tego jest ta gumka na pasku.
No chyba że w grę wchodzi inny punkt w którym jest mierzone światło albo inne algorytmy dla LV