Canon 50mm 1.8 STM + body z opcja filmow HD
Czesc,
Posiadam starego, wysluzonego Canona 350D.
Nie tak dawno urodzilo mi sie dziecko i zakupilem obiektyw Canon 50mm 1.8 STM do robienia portretowek.
Chcialem upgradowac takze body ze wzgledu na mozliwosc krecenia filmow w HD, nie ukrywam, ze wieksza matryca rowniez by sie przydala do podgladu zdjec, bo w moim 350D jest ona mikroskopijnych rozmiarow.
Prosze o porade jakie body kupic zeby filmy HD byly w miare dobrej jakosci. Body musi byc nowe, ale nie musi byc najnowsze jesli chodzi o rok produkcji, jestem totalnym amatorem, ale zalezy mi na jakosci zdjec i filmow.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Kuba
Odp: Canon 50mm 1.8 STM + body z opcja filmow HD
Canon 100D polecam . Chyba że masz fundusze na Canona 70D.
Tez polecam 100D. Mam od poltora roku. Maly, ale dobrze sie trzyma, ma troszke wiecej mozliwosci niz 1200D (matryca podobna, troche lepszy AF szczegolnie do filmow)... Tanszy od 700D i wyzszych... Zwykle mozna kupic niewiele drozej niz samo body - w komplecie z 18-55STM... Wiec kolejny obiektyw dosc dobry do filmow jak bys chcial... Wyswietlacz tylko nie jest odchylany co czasem by sie przydalo... 70D hmm inna polka... Tylko ta cena... :(
Do filmowania gibany LCD właściwie niezbędny. Dodatkowo obecne Canony z niższej półki (M3/750d/760d) mają nieco lepszą jakość video niż dotychczasowe APS-C Canona. Z drugiej strony AF podczas filmowania kusi w 70d (i lepsza bateria).
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Do filmowania gibany LCD właściwie niezbędny. Dodatkowo obecne Canony z niższej półki (M3/750d/760d) mają nieco lepszą jakość video niż dotychczasowe APS-C Canona. Z drugiej strony AF podczas filmowania kusi w 70d (i lepsza bateria).
zgadzam się z przedmówcą. Jeśli chcesz filmować to 70D jest rewelacyjny.
Wlasciwie mozesz kupic wszystko od 600D w gore (inc 100D). Do filmow przyda sie rowniez muszla z powiekszeniem. Za pare dni bede mial jedna sztuke i napisze cos wiecej na ten temat. Sam "krece" filmy 60D z 50 1.4 na f2.0, przy ISO 1600 jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yaru
Pełen szacun za to że przynajmniej Tobie się chciało :mrgreen:
mam skopiowane,specjalnie dla nowych użytkowników , przecież trzeba skądś czerpać wiedze :)
Dzieki za szybkie i konkretne odpowiedzi!
Wydaje mi sie, ze rzeczywiscie ze wzgledu na moj budzet najlepszym rozwiazaniem bedzie cos na wzor 100d, tylko ze model wyzej z ruchomym LCD, bo rzeczywiscie moze to byc przydatne przy kreceniu filmow. Body 100d znalazlem juz za 1350zl na allegro, polecicie jakis model niewiele drozszy z podobnymi parametrami z wysuwanym LCD?
Tak btw. moze to glupie pytanie, ale czy rzeczywiscie jakosc tych filmow z lustrzanek (100d i pokrewne) bedzie porownywalna z jakoscia z kamery w podobnej cenie? czy moze jednak warto kupic kamere?.... szczerze to nie mam zielonego pojecia co moge dostac za kamere w cenie 1500zl... jak myslicie?
Z gory dzieki za porady i milego wieczoru!!!