Obrazek 5D mkl a 5D mklll
Witam. Moje pytanie kieruje głównie do tych co używali 5d mkl i mklll. Zdjęcia robię głównie w moim studio, czyli na niskim iso, jest to fotografia dziecięca. Wiem ze mklll ma dużo lepszy af i tp ale mi chodzi o obraz jaki daja te dwa aparaty, czy jest znaczna różnica na niskim iso ? Zastanawiam się nad odnowieniem sprzętu i nie wiem czy lepiej zainwestować w nowe body czy jakieś obiektywy. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam
Odp: Obrazek 5D mkl a 5D mklll
Obrazek jaki daje 5D1 jest bardzo dobry, jeśli nie potrzebujesz więcej Mpx, wysokiego ISO i lepszego AF to będziesz zadowolony,
zawsze masz jeszcze opcję zakupu 5D2, (jeśli potrzebujesz większych plików)
Większych plików nie potrzebuję a af w takich warunkach jak moje daje radę :) używam c50/1.4 i c85/1.8 może lepiej zainwestować w nowsze szkła ?
Jesli chcesz cos kupic to moze jakies oswietlenie? Profoto B1 :).
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin210178
Witam. Moje pytanie kieruje głównie do tych co używali 5d mkl i mklll. Zdjęcia robię głównie w moim studio, czyli na niskim iso, jest to fotografia dziecięca. Wiem ze mklll ma dużo lepszy af i tp ale mi chodzi o obraz jaki daja te dwa aparaty, czy jest znaczna różnica na niskim iso ? Zastanawiam się nad odnowieniem sprzętu i nie wiem czy lepiej zainwestować w nowe body czy jakieś obiektywy. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam
Te aparaty dzieli przepaść ale nie w kwestii jakości obrazka.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin210178
Zdjęcia robię głównie w moim studio, czyli na niskim iso, jest to fotografia dziecięca.
Kup 6D i jakieś szkiełko.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Kup 6D i jakieś szkiełko.
Po części się zgodzę.
Ja bym celował w szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Po części się zgodzę.
Ja bym celował w szkło.
Jednak trochę upierałbym się także przy zmianie body na 6D.
Jak zwykle polecam ściągnięcie RAW-ów z 6D i obrobienie ich po swojemu.
Przejścia tonalne, szczegółowość obrazka, to jednak inny poziom niż 5D.
Praca w studio z 6D też będzie przyjemniejsza.
Dobre szkiełko na 5D niewiele da bo jego ogromny pixel toleruje praktycznie każde szkło;).
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Dobre szkiełko na 5D niewiele da bo jego ogromny pixel toleruje praktycznie każde szkło;).
Dobre szkiełko na 5Dc da bardzo dobry obrazek, a nie "niewiele da" :D. Jak nie kadrujesz strasznie mocno obrazka, albo nie focisz na bilbordy, to 5Dc fantastycznie daje radę. I btw nie wiem, co komuś może nie pasować w przejściach tonalnych obrazków generowanych przez tą puszkę.
To już teraz nie wiem :) myślałem żeby może dokupić sigme art 50mm 1.4 albo canona 50/1.2 i obędzie sie na razie bez zmiany body a obrazek będzie lepszy. Ale jak ktoś wyżej napisał że zmiana obiektywu nie wiele da to chyba będzie też trzeba zainwestować w jakieś body :) albo wypożycze obiektyw i zobacze czy warto :) myślałem że może ktoś miał te dwa aparaty i powie co najlepiej zrobić :)