Odp: Fotografia portretowa
ustaw sobie ludzi w jednej linii obok siebie, tak żeby nikt nie wystawał za bardzo w przód lub w tył (wtedy będzie w miarę równo z ostrością na wszystkich)
Celuj w oko/twarz a w przypadku kilku osób to w tą środkową :mrgreen:
Domknij obiektyw to będzie lepiej
Hmmm.. ale..
Wykonując w ten sposób zdjęcie środkowy punkt AF nie jest na twarzy, a jeżeli najpierw łapię ostrość, blokuje kompozycje i przekadrowuje to tracę ostrość.
liveview ustaw prostokącik na twarz
użyj innego punktu AF
Właśnie liveview to inna bajka, zdjęcia wychodzą ostre itp. Ale chcę się nauczyć fotografi a pstrykając na liveview to daleko do tego.
Dlatego chcę pstrykać foty tylko przez wizjer.
Cytat:
Zamieszczone przez
zhyperpl
Właśnie liveview to inna bajka, zdjęcia wychodzą ostre itp. Ale chcę się nauczyć fotografi a pstrykając na liveview to daleko do tego.
Dlatego chcę pstrykać foty tylko przez wizjer.
:lol: OK, no to powodzenia w nauce.
Cytat:
Zamieszczone przez
zhyperpl
jeżeli najpierw łapię ostrość, blokuje kompozycje i przekadrowuje to tracę ostrość.
Tak z ciekawości jakie to szkiełko. Wygląda na bardzo jasne.
Cytat:
Zamieszczone przez
zhyperpl
Hmmm.. ale..
Wykonując w ten sposób zdjęcie środkowy punkt AF nie jest na twarzy, a jeżeli najpierw łapię ostrość, blokuje kompozycje i przekadrowuje to tracę ostrość.
Panie a tryb M ? zmierz swiatlo na programie ktorym focisz, przeskoczna M, ustaw to samo , AF na punkt wyzej na twarz i jazda :) jezeli nie chcesz robić na LV , drugarzecz to fotografuj w RAW i to czy lekko niedopalisz czy za mocno doswietlisz to juz nie problem
Szkło 50mm 1.8, ale robię zdjęcia od f2/2. Ale czy robię zdjęcia na kicie czy na tym zdjęcia są jakieś niewyraźne. Rzadko kiedy udaje się uzyskać żyletę. Czasy min od 1/100 przysłona od f/2.2.
Czy robię zdjęcia na MF czy AF nie ma żylety, czasem na LV jak ostrzy automatycznie na twarz jest żyleta(piękne, wyraźne oczy).
Podejrzewam u siebie coś nie tak z Body ale nie wiem jak to sprawdzić
Cytat:
Zamieszczone przez
zhyperpl
Szkło 50mm 1.8, ale robię zdjęcia od f2/2. Ale czy robię zdjęcia na kicie czy na tym zdjęcia są jakieś niewyraźne. Rzadko kiedy udaje się uzyskać żyletę. Czasy min od 1/100 przysłona od f/2.2.
Czy robię zdjęcia na MF czy AF nie ma żylety, czasem na LV jak ostrzy automatycznie na twarz jest żyleta(piękne, wyraźne oczy).
Podejrzewam u siebie coś nie tak z Body ale nie wiem jak to sprawdzić
na tych szkłach to ty żylety sie nie spodziewaj, zwłaszcza jak fotografujesz na odległość taką żeby złapać całą postać czyli jakies 4-5 metrów na apsc . na MF przez wizjer to raczej duz nie zdziałasz przy akiej odległosci zeby wyróżnić czy oko jest ostre czy nie, do tego dochodzi poruszenie ludzi oraz różnicę odległosci między nimi w lini prostej oraz to cyz sam trzymasz aparat idealnie płasko do płaszczyzny stojących ludzi, lekki przechył do dołu lub góry i już płaszczyzna GO jest kompletnie inna