Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Fotografia portretowa

Dopiero zaczyna

Domyślnie Fotografia portretowa

Witam Kochani,
    mam pytanie. Posiadam Canona 700d, dopiero się uczę fotografii. Zastanawia mnie jedna kwestia. Jeżeli wykonujecie zdjęcie portretowe np 2-3 os na tle przyrody z niską GO. Zdjęcie jest od stóp do głów to na co celujecie autofokusem? Bo troche moje informacje się gryzą.. Aparat powinien znajdować się na wysokości najlepiej przepony ale wtedy środkowy punkt autofokusu celuje hmm w brzuch innej osoby. Proszę o parę rad technicznych.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Fotografia portretowa

ustaw sobie ludzi w jednej linii obok siebie, tak żeby nikt nie wystawał za bardzo w przód lub w tył (wtedy będzie w miarę równo z ostrością na wszystkich)
    Celuj w oko/twarz a w przypadku kilku osób to w tą środkową
    Domknij obiektyw to będzie lepiej
    SONY

Dopiero zaczyna

Hmmm.. ale..
    Wykonując w ten sposób zdjęcie środkowy punkt AF nie jest na twarzy, a jeżeli najpierw łapię ostrość, blokuje kompozycje i przekadrowuje to tracę ostrość.

Miasto
    KIELCE

liveview ustaw prostokącik na twarz
    użyj innego punktu AF
    SONY

Dopiero zaczyna

Właśnie liveview to inna bajka, zdjęcia wychodzą ostre itp. Ale chcę się nauczyć fotografi a pstrykając na liveview to daleko do tego.
    Dlatego chcę pstrykać foty tylko przez wizjer.

Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez zhyperpl Zobacz posta
    Właśnie liveview to inna bajka, zdjęcia wychodzą ostre itp. Ale chcę się nauczyć fotografi a pstrykając na liveview to daleko do tego.
    Dlatego chcę pstrykać foty tylko przez wizjer.
    OK, no to powodzenia w nauce.
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

jeżeli najpierw łapię ostrość, blokuje kompozycje i przekadrowuje to tracę ostrość.
    Tak z ciekawości jakie to szkiełko. Wygląda na bardzo jasne.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Hmmm.. ale..
    Wykonując w ten sposób zdjęcie środkowy punkt AF nie jest na twarzy, a jeżeli najpierw łapię ostrość, blokuje kompozycje i przekadrowuje to tracę ostrość.
    Panie a tryb M ? zmierz swiatlo na programie ktorym focisz, przeskoczna M, ustaw to samo , AF na punkt wyzej na twarz i jazda jezeli nie chcesz robić na LV , drugarzecz to fotografuj w RAW i to czy lekko niedopalisz czy za mocno doswietlisz to juz nie problem
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna

Szkło 50mm 1.8, ale robię zdjęcia od f2/2. Ale czy robię zdjęcia na kicie czy na tym zdjęcia są jakieś niewyraźne. Rzadko kiedy udaje się uzyskać żyletę. Czasy min od 1/100 przysłona od f/2.2.
    Czy robię zdjęcia na MF czy AF nie ma żylety, czasem na LV jak ostrzy automatycznie na twarz jest żyleta(piękne, wyraźne oczy).
    Podejrzewam u siebie coś nie tak z Body ale nie wiem jak to sprawdzić

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Szkło 50mm 1.8, ale robię zdjęcia od f2/2. Ale czy robię zdjęcia na kicie czy na tym zdjęcia są jakieś niewyraźne. Rzadko kiedy udaje się uzyskać żyletę. Czasy min od 1/100 przysłona od f/2.2.
    Czy robię zdjęcia na MF czy AF nie ma żylety, czasem na LV jak ostrzy automatycznie na twarz jest żyleta(piękne, wyraźne oczy).
    Podejrzewam u siebie coś nie tak z Body ale nie wiem jak to sprawdzić
    na tych szkłach to ty żylety sie nie spodziewaj, zwłaszcza jak fotografujesz na odległość taką żeby złapać całą postać czyli jakies 4-5 metrów na apsc . na MF przez wizjer to raczej duz nie zdziałasz przy akiej odległosci zeby wyróżnić czy oko jest ostre czy nie, do tego dochodzi poruszenie ludzi oraz różnicę odległosci między nimi w lini prostej oraz to cyz sam trzymasz aparat idealnie płasko do płaszczyzny stojących ludzi, lekki przechył do dołu lub góry i już płaszczyzna GO jest kompletnie inna
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów