Cześć wszystkim. Myślę o zakupie lustrzanki ale nie potrafię wybrać pomiędzy Nikonem D3300 a Canonem 700D. Który z producentów/modeli daje lepsze możliwości rozwoju i dlaczego? Mam nadzieję że ten post nie wywoła burzy w szklance wody.
Wersja do druku
Cześć wszystkim. Myślę o zakupie lustrzanki ale nie potrafię wybrać pomiędzy Nikonem D3300 a Canonem 700D. Który z producentów/modeli daje lepsze możliwości rozwoju i dlaczego? Mam nadzieję że ten post nie wywoła burzy w szklance wody.
Jesli nie wiesz czego chcesz kup na wyglad i kolor. Roznicy nie zobaczysz.
No to żeby zamotać bardziej ;-)
A jakie obiektywy? Puszki to jedno ale szkła ważniejsze.
Obydwa dają takie same możliwości rozwoju. Idź do sklepu, weź do ręki jeden i drugi i zobacz który bardziej Ci pasuje. Przemyśl jakie szkła chciałbyś kupić, porównaj ceny i podejmij decyzje.
Decydując się na pierwszy aparat wybierasz system canon czy nikon. Puszkę czy obiektyw łatwiej jest zmienić niż później przejść na inny system no chyba, że poprzestaniesz na body z kitem ;)
Mając do wyboru czarny lub czarny rzeczywiście nie zobaczę różnicy :D
Jeśli chodzi o obiektywy to na pewno jakaś jasna 50 albo 35 bo to podobno MUST HAVE, w plenerze przyda się jakieś tele od jakiś 80 do 200-300 mm oraz mój wymarzony Samyang 8 mm :) Robiłem już mały rekonesans jednak dalej jest mi trudno zdecydować który system jest lepszy. Bardziej przemawia do mnie Body Canona (rozmieszczenie przycisków i budowa menu) jednak Nikon podobno ma szerszy zakres tonalny i mniejsze szumy przy wysokim ISO.
Sa biale, czerwone a w pentaxie nawet rozowe ze swiatelkami.
Co bys nie kupil bedzie robilo zdjecia. Nawet taka A6000 moze kosic.
To forum canona ;) wiec wiekszocs juz wybrala. Ja bralbym 700d albo 70d.
Nowe bedziesz kupowal czy uzywane?
Jest teraz tania w miare dobra 50tka 1.8 stm , samyang chyba tak samo cenowo, zoom tania i dobra Lka 70-200 f4 lub drozsza wypasiona 2.8 juz taniej 55-250 stm ewentualnie tamron 70-300 vc usd
nikon
a dlaczego?
o to spytaj już na żółtym forum