witam zamierzam kupić tytułową tokinę i dostałem 2 pliki , w/g mnie wygląda to ok , ale może ktoś wypowie swoje zdanie , z góry dzięki
Wersja do druku
witam zamierzam kupić tytułową tokinę i dostałem 2 pliki , w/g mnie wygląda to ok , ale może ktoś wypowie swoje zdanie , z góry dzięki
Spróbuj gdzieś umieścić RAW-y, bo tak to mało można ocenić.
Mydło Panie mydło!!!
A co miało być ostre. Tak do końca nie widać. Na pierwszym jest to krzaczorek, na drugim może krzesełko po prawej. Nie widzę powodu do zadowolenia.
nie tyle mydło co ostrość ustawiona źle,
albo Back Focus albo po prostu błąd fotografa,
miałem to szkło od kolegi pożyczone na jedno zlecenie i miało olbrzymi BF, po kalibracji kolega był zadowolony
seba chcesz mi powiedzieć że na drugim zdjęciu wokoło kubka oraz krzeseł widoczna "poświata" to jest efekt GO i zle ustawionego AF :) bo dla mnie ewidentnie wygląda na mydło
hmm, drugie zdjęcie to 28mm a ten obiektyw z tego co wiem na tej ogniskowej jest dość przeciętny, chociaż jak się przypatrzeć i poszukać na nim ostrości to ona jest, ale w dość dziwnych miejscach, tak jakby płaszczyzna ostrości była jakaś "krzywa"
ogólnie na przykładzie tych konkretnych zdjęć nie wysuwał bym pochopnych wniosków,
najlepiej zrobic 4 testowe zdjęcia na 2.8, dwa na 16mm i dwa na 28mm
dwa pierwsze zdjęcia (na 16 i 28) na jakimś bliskim (pol metra od aparatu) centralnie ustawionym przedmiocie, np butelka,
a dwa kolejne najlepiej na dworze jakiś blok mieszkalny, tak aby cały był w kadrze,
a czy jak jest polska gwarancja to jeżeli rzeczywiście występuje problem z ostrością to serwis jest w stanie coś zrobić?