Spróbuj gdzieś umieścić RAW-y, bo tak to mało można ocenić.
Mydło Panie mydło!!!
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
A co miało być ostre. Tak do końca nie widać. Na pierwszym jest to krzaczorek, na drugim może krzesełko po prawej. Nie widzę powodu do zadowolenia.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
nie tyle mydło co ostrość ustawiona źle,
albo Back Focus albo po prostu błąd fotografa,
miałem to szkło od kolegi pożyczone na jedno zlecenie i miało olbrzymi BF, po kalibracji kolega był zadowolony
seba chcesz mi powiedzieć że na drugim zdjęciu wokoło kubka oraz krzeseł widoczna "poświata" to jest efekt GO i zle ustawionego AFbo dla mnie ewidentnie wygląda na mydło
hmm, drugie zdjęcie to 28mm a ten obiektyw z tego co wiem na tej ogniskowej jest dość przeciętny, chociaż jak się przypatrzeć i poszukać na nim ostrości to ona jest, ale w dość dziwnych miejscach, tak jakby płaszczyzna ostrości była jakaś "krzywa"
ogólnie na przykładzie tych konkretnych zdjęć nie wysuwał bym pochopnych wniosków,
najlepiej zrobic 4 testowe zdjęcia na 2.8, dwa na 16mm i dwa na 28mm
dwa pierwsze zdjęcia (na 16 i 28) na jakimś bliskim (pol metra od aparatu) centralnie ustawionym przedmiocie, np butelka,
a dwa kolejne najlepiej na dworze jakiś blok mieszkalny, tak aby cały był w kadrze,
a czy jak jest polska gwarancja to jeżeli rzeczywiście występuje problem z ostrością to serwis jest w stanie coś zrobić?