Proszę o poradę co kupić: lustrzanka, używka do 1000 PLN
Chciałbym kupić używaną lustrzankę, co najmniej z kitem! do maks 1000 PLN.
Proszę o pomoc i poradę!
Wyjaśnienie:
Fotografuję od 2006 roku na kompakcie Sony Cyber-Shot DSC-H5... to nie jest to do końca zły sprzęt... ale to Sony (sorry mam urazę).
Jestem amatorem, dużo foce w podróży (zdjęcia wakacyjne) czasami makro na Raynoxsie lub panorama (to lubię). Zawsze z zazdrością patrzyłem na kolegów z lusterkami, łatwością ustawiania ekspozycji, ostrzeniem z pierścienia... Ostatnio w lombardzie natknąłem się na Alfę A300 od Sony z kitem za 690 PLN i pomyślałem, że może by się skusić na coś w tej materii. Rzut oka na alledrogo i olx dał sporo wyników do 1000 pln w zakresie sprzętu sprzed 7-9 lat. Pytanie co wybrać?
Sony - nie wchodzę już w romans z tą firmą ze względu na drogie obiektywy... i brak rawów lub tiffów w moim H5.
Pozostaje Canon lub Nikon. Kolega mówi, że Nikony to bardziej studyjne sprzęty a w podróż bardziej popularny jest Canona. Może to i prawda. Myślę sobie jednak, że każda lustrzanka powstała po 2006 r. będzie lepsza od tego co mam, chciałbym jednak optymalnie ulokować moje pieniądze bo nie jestem bogatym człowiekiem. :(
Zależy mi na dobrym aparacie z co najmniej 10 mpix, i dobrze by było z 2 obiektywami (minimum kit, jasna stałka lub "zoom") i to moje główne wymagania.
Proszę zatem jeszcze raz o poradę.
PS. Mam używaną drukarkę fotograficzną Canona IP4500 i bardzo ją sobie chwalę! :)
Odp: Proszę o poradę co kupić: lustrzanka, używka do 1000 PLN
Jeśli chodzi o cyt. "ostrzenie z pierścienia", to zapomnij o tym w kicie typu 17-55, czy stałce 50mm Mk II, a to są budżetowe obiektywy. No chyba, że kupisz przejściówkę na gwinta i polecisz starymi Heliosami (które ostatnio stały się hipstersko modne i nieco droższe, niż bywały).
Wydaje mi się, że jeśli w 1000 zł ma być body i dwa szkła, to tylko zostaje kit plus 50mm (używki ofkoz) do tego, w zależności od stopnia złapania okazji body między 450D i 550D (włącznie; nie pamiętam tylko czy 450D ma >10 MPix). Chyba, że odpuścisz dwa szkła, wtedy możesz ciut więcej zainwestować w jedno konkretniejsze szkło. Wciąż jednak szału nie będzie, ale większy zakres (np. Sigma 17-70).
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
to proste
wchodzisz w allegro, zaznaczasz aparat z kitem, cene max 1000
i patrzysz
kupuj najwyższy model tak znaleziony
powodzenia
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to proste
i patrzysz
powodzenia
Lustrzanki - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
mam dzis dobry humor och nawet niewiesz jak :)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to proste
i patrzysz
powodzenia
Gdybym ja wiedział jaki model jest "najwyższy" to bym nie zwracał się do profesjonalistów, pasjonatów i ludzi z doświadczeniem. Czy chodzi o rozmiary body w cm (bo tu wygrywa smartfon na statywie) czy o numerki na obudowie, które są mylące - np. Pentax K-x nie ma numerka.
Proszę sobie nie żartować z żółtodzioba.
rozumiem ze chcialbys na tacy
pytasz na forum canona, wiec literki pentaxa mnie nie interesuja
w canonie interesuje cie xxd i xxxd(np 40d lub 500d)
zatem im wyzsza liczba tym aparat nowszy/nowoczesniejszy a dla ciebie optymalny
cos w okolicach 550d jest chyba takim optymalnym zakupem
Szczerze? Nie kupowalbym badziewia który ma prawie 10 lat, jeśli chcesz by działał przez dłuższy czas. Przy takim budżecie warto dołożyć te 5 stow i cieszyć się nowym 1200d
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
ja bym brał 40d + 18-55 STM
zadaj pytanie na tym forum, może ktoś akurat ma zamiar coś sprzedać
Cytat:
Zamieszczone przez
golem_xiv
[B]
Jestem amatorem, dużo foce w podróży (zdjęcia wakacyjne) czasami makro na Raynoxsie lub panorama (to lubię).
To po co Ci lustro? Za tysiaka poszukalbym Sony Nexa z kitem.