Czarna magia czyli co kupić ;)
Dzień dobry. Witam Wszystkich na forum.
Od kilku dni zastanawiam się jaki sprzęt zakupić jako następce tego co mam. Od 8-9 lat posługuję się Canonem EOS 4D. Miałam kilka obiektywów, ale w tej chwili pozostał mi jedynie kit. Sprzęt jest zużyty bardzo. Aparat nie chce się już włączać czasami, czasami nie chce wyostrzyć itd. Nadaje się wyłącznie do kosza. Czyli nadeszła chwila na zmiany.
Chce Canona bo nie mam ochoty uczyć się ustawień od nowa. Znam przyciski palpacyjnie na pomięć. Do tego drobna ze mnie istota, a jednak Canony z tej grupy są mniejsze i lżejsze od Nikonów. No i zawsze byłam zadowolona z mojego sprzętu ( zanim nie zaczął szwankować).
Nie rozumiem tych wszystkich technicznych spraw. Dlatego proszę o pomoc w wyborze. Co i gdzie kupić. W chwili obecnej mam trzy wybrane:
Canon EOS 1200D
Canon EOS 600D
Canon EOS 760D
Ceny są w takiej kolejneści tego sprzętu.
Problem polega na tym, że pieniędzmi nie grzeszę, ale chciałabym aby sprzęt spełniał moje wymagania na kolejne 8-10 lat. Jestem amatorskim amatorem ( ;) ) i nie pretenduję do roli mistrza fotografii. Sprzęt mi jest potrzebny do fotografowania psów przede wszystkim w ruchu. I są to najczęściej czarne psy... Zdjęć robię prawie codziennie ponad 2 bo uwielbiam łapać chwile psich zabaw i nie tylko. Fotografuję tez psy bedomne do ogłoszeń. Ciekawe zdjęcia cyfrówka pomagają im znaleść nowe domy.
Takie są moje potrzeby. Czyli aparat to "focenia" czarnych psów w ruchu.
Oczywiscie z powodu małego budżetu nie ma w tej chwili mowy o zakupie jasnego obiektywu. Aparat musi dawać rade w pochmurne dni z czarnymi psami.... Chcę kupić wraz z aparatem jakis obiektyw w zestawie ( nie kit bo ten mam) najlepiej taki do wszystkiego zanim nie uzbieram znowu budżetu na zakup czegoś fajnego. Czyli obiektyw np Tamrom 18-27 aby i do bliska i do dali żeby nie zmieniać na spacerze z psami ciagle szkieł. Bo jak idę sama to trudno dźwigać wodę w plecaku, miskę, smaczki i do tego aparat z kilkoma obiektywami ;)
Który aparat z moich wybranych mi radzicie? Dodam, że filmowanie w aparacie uwazam za zbędny dodatek. Dla mnie zdjecia są najważniejsze. Reszta to gadżety . Kamere mam i nie uzywam jej wcale ;)
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i dziekuję za pomoc :)
Edyta
Odp: Czarna magia czyli co kupić ;)
na twoim miejscu kupiłbym bym iphona 6-posiada bardzo dobry aparat jest zawsze pod ręką no i można z niego zadzwonić
ewentualnie jakis kompakt z serii G- zdjęcia z tych aparatów zadowolą prawie każdego
lustro w tym przypadku to chyba tylko do lansu
Trudno będzie Ci znaleźć cos lepszego niz Canon 4d. Zapewne wielu o tym modelu na tutejszym forum marzy. Dosc nietypowym obiektywem jest tez Tamron 18-27.
Te czarne psy beda biegać na jakim tle?
--- Kolejny post ---
Moze kup sobie białego Canona 100d. Będzie konweniował.
koleżanka jeszcze nie wypiła kawy, stąd 4D i "Tamrom" 18-27
Canon EOS 600D - naprawdę nic więcej Ci nie trzeba. Foto cyfrowe zaczynałem od 500d i byłem z niego bardzo zadowolony.
Koleżanka kawę wypiła. Tylko że post pisała szybko i nie zauważyła, że zero w klawiaturze się blokuje ...
Niektórzy muszą oprócz normalnych zajęć mają jeszcze pod opieką osobę niepełnosprawną i ich czas jest skurczony. Żyją też bardzo szybko. Nie wiadomo panowie kto znajduje się po drugiej stronie- to tak gwoli przypomnienia.
Oh jak tutaj miło :)
400D- taki umiera.
iPhona nie potrzebuję. Wiem co to dobre zdjęcia. Gdybyś kolego robił zdjęcia czarnym w plenerze psom w ruchu zrozumiałbyś o co mi chodzi. Lustro mam w sumie od lat 36. Słuzy mi do fotografii i wcale nie muszę być znawcą techniki aby mnie to cieszyło.
Jezeli ktoś niezłosliwy a naprawde chcący pomóc ma coś do powiedzenia to będę bardzo wdzięczna.
Ze swojej strony mogę podzielić się wiedzą na temat opieki nad niepełnosprawnym, i na temat wychowania psa. Mogę tez polecić dobra hodowlę lub popytać o takową w wybranej rasie. Mogę też odwdzieczyc się znalezieniem psa do adopcji. Lub kota. Moge równierz polecić organizacje zrzeszajacą psy dogoterapeutyczne. Oraz dobre szkoły dla psów.
Nie trzeba być informatykiem aby korzystać z komputera. Nie trzeba byc zawodowym fotografem aby mieć lustrzanke ;)
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i zyczę miłej niedzieli :) Bez zgorzknienia z usmiechem na ustach :)
Edyta
no to Ci spokojnie starczy c 750d + 18-135 STM lub 55-250stm (jeśli kita już masz)
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Canon EOS 600D - naprawdę nic więcej Ci nie trzeba. Foto cyfrowe zaczynałem od 500d i byłem z niego bardzo zadowolony.
Dziękuję :)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
no to Ci spokojnie starczy c 750d + 18-135 STM lub 55-250stm (jeśli kita już masz)
750D czym się różni od 600D? Oprócz ceny?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Oczywiście tym można robić zdjecia na spore odległości też? ;)
Nie lubię telefonów. Mam swoje przyzwyczajenia. Cos co wygląda jak telefon jest do dzwonienia. Coś co robi filmy ma być kamerą. Cos czym się fotografuje ma mieć wizjer ;) Jestem staromodna.
A! Ważna informacja o której zapomniałam. Od czasu do czasu daje do druku plakaty ze zdjęciami psów szukajacych domy. Z doswiadczenia wiem, ze jak coś jest dobrze wykonane to bardziej przyciaga wzrok. Chyba matryca ma znaczenie w tym punkcie? Przepraszam za swoją niewiedzę, ale aparat nie jest moim przewodnim bzikiem tylko w bzikach mi pomaga i...cieszy jak złapie fajne, ciekawe ujęcie :)
A co myślicie o 70D? Samym body a do niego jakiś obiektyw?
Dodam, że biorę pod uwagę "używke". Oczywiscie od sprawdzonej i poleconej osoby.