Canon EF 85/1.8vs Canon EF 50/1.4 USM
Co sądzicie o tych dwóch obiektywach, jakiesą różnice między nimi i do czego lepiej się nadają?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Canon EF 85/1.8vs Canon EF 50/1.4 USM
Co sądzicie o tych dwóch obiektywach, jakiesą różnice między nimi i do czego lepiej się nadają?
Pozdrawiam
Dla mnie oba pod portret.
Z tym że skłaniałbym się ku 85. bardziej pasuje mi ogniskowa. 50 to ni w te ni we wte.
Zdaję sobie sprawę że wielu mnie a te słowa chciałoby powiesić ;)
A te 85 to jak moneta pozwoli to 1.2.
A choćby różne ogniskowe i w związku z tym różne kąty widzenia obiektywów. Widoczne w portrecie, niektórzy wręcz wolą dłuższe stałki.
dwie różne ogniskowe oraz dwie różne wartości przysłony jakbyś nie zauważył, oba obiektywy uznawane za tzw portretówki, 85 częściej brana przy FF gdyż z w połączeniu z 35mm daja fajny zestaw , 50 znajduje wiecej zastosowań moim zdaniem w apsc gdyż 85 będzie juz tutaj za długa w pomieszczeniach. Oba obiektywy w moim odczuciu na tym samym poziomie jakości wykonania oraz obrazka jakie produkuja.
Porównanie obiektywów - Optyczne.pl
bardzo dobra jakość względem ceny którą płacimy za obiektywy
większość robi nimi zdjęcia,niektórzy używają jako przycisku do papieru
ilu właścicieli tyle zastosowań
KWJU - podpinasz pod APS-C czy FF ? Masz obiektyw który ma obie ogniskowe, zarówno 50, jak i 85, sprawdź co Ci będzie bardziej pasowało. Dla mnie zdecydowaną zaletą 85 jest brak wysuwających się elementów i cichszy AF. Celność, kolory, ostrość na podobnym poziomie.
50tka to moje ulubione szkło do 6D najwięcej zdjęć z których jestem zadowolony właśnie tym szkłem zrobiłem. Miałem kiedyś 85 ale jakoś mi nie pasiła.