Canon EF 85/1.8vs Canon EF 50/1.4 USM
Co sądzicie o tych dwóch obiektywach, jakiesą różnice między nimi i do czego lepiej się nadają?
Pozdrawiam
Canon EF 85/1.8vs Canon EF 50/1.4 USM
Co sądzicie o tych dwóch obiektywach, jakiesą różnice między nimi i do czego lepiej się nadają?
Pozdrawiam
Dla mnie oba pod portret.
Z tym że skłaniałbym się ku 85. bardziej pasuje mi ogniskowa. 50 to ni w te ni we wte.
Zdaję sobie sprawę że wielu mnie a te słowa chciałoby powiesić
A te 85 to jak moneta pozwoli to 1.2.
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
A choćby różne ogniskowe i w związku z tym różne kąty widzenia obiektywów. Widoczne w portrecie, niektórzy wręcz wolą dłuższe stałki.
Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 18-05-2015 o 21:48
dwie różne ogniskowe oraz dwie różne wartości przysłony jakbyś nie zauważył, oba obiektywy uznawane za tzw portretówki, 85 częściej brana przy FF gdyż z w połączeniu z 35mm daja fajny zestaw , 50 znajduje wiecej zastosowań moim zdaniem w apsc gdyż 85 będzie juz tutaj za długa w pomieszczeniach. Oba obiektywy w moim odczuciu na tym samym poziomie jakości wykonania oraz obrazka jakie produkuja.
Porównanie obiektywów - Optyczne.pl
bardzo dobra jakość względem ceny którą płacimy za obiektywy
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
większość robi nimi zdjęcia,niektórzy używają jako przycisku do papieru
ilu właścicieli tyle zastosowań
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
KWJU - podpinasz pod APS-C czy FF ? Masz obiektyw który ma obie ogniskowe, zarówno 50, jak i 85, sprawdź co Ci będzie bardziej pasowało. Dla mnie zdecydowaną zaletą 85 jest brak wysuwających się elementów i cichszy AF. Celność, kolory, ostrość na podobnym poziomie.
/ Canon /
50tka to moje ulubione szkło do 6D najwięcej zdjęć z których jestem zadowolony właśnie tym szkłem zrobiłem. Miałem kiedyś 85 ale jakoś mi nie pasiła.