Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jakie tam kody panie. Po prostu w puszce automatycznie jest 50 bo jakaś być musi aż to zmienisz na inną ogniskową, wklepując ręcznie.
--- Kolejny post ---
W R6 działa bez chipóf panie z ruskimi szkłami to i w R7 powinno
Gdybym ja nie miał tego aparatu i obu typów adapterów Adapter z dandelionem powoduje, że opcja ustawiania ogniskowej jest niewidoczna, a przez to niedostępna, natomiast w EXIF zawsze się zgłasza obiektyw o ogniskowej 50 mm. Przy braku dandeliona nie ma info o ogniskowej w EXIF, albowiem mamy "wyzwalanie migawki bez obiektywu".
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
A co Ty z tym EXIF?. Odepnij obiektyw lub użyj zwykłej redukcji bez styków, wtedy w menu pojawi się opcja "stabilizacja"(w R6 będzie to 7 zakładka) a w niej m.inn ogniskowa obiektywu do ustawienia.
"Wyzwalanie migawki bez obiektywu" ma wpływ tylko na migawkę a nie na opcje stabilizacjii!.
--- Kolejny post ---
W moim przypadku używam po kolei: R6+przejściówka org RF/EF + redukcja EF/M42+dowolny rusek
A co Ty z tym EXIF?. Odepnij obiektyw lub użyj zwykłej redukcji bez styków, wtedy w menu pojawi się opcja "stabilizacja"(w R6 będzie to 7 zakładka) a w niej m.inn ogniskowa obiektywu do ustawienia.
"Wyzwalanie migawki bez obiektywu" ma wpływ tylko na migawkę a nie na opcje stabilizacjii!.
--- Kolejny post ---
W moim przypadku używam po kolei: R6+przejściówka org RF/EF + redukcja EF/M42+dowolny rusek
Wybacz kolego, ale pieprzysz głupoty. Opcja wyzwalania migawki bez obiektywu jest po to, aby była możliwość robienia zdjęć obiektywem, którego korpus nie widzi, albowiem nie ma o nim żadnej informacji na stykach bagnetu. Guzik mnie obchodzi co jest w R6, ja mam R7 w rękach, i jest tak, jak piszę: adapter z dandelionem uniemożliwia ustawienie ogniskowej do stabilizacji, bo ta opcja jest niewidoczna, a stabilizacja automatycznie stabilizuje obiektyw 50 mm. Jeżeli założę przez dandelion obiektyw 100 mm, to IBIS będzie nieskuteczny. Zamiana adaptera na taki zwykły, bez styków, powoduje pojawienie się możliwości ustawienia ogniskowej dla IBIS. Jeżeli w R6 jest to opcja niezależna od tego, co przekazuje dandelion, to dobrze, ale w R7 jest to opcja zależna.
--- Kolejny post ---
101 bis. Zauważyłem zainteresowanie tym kadrem, a nie zauważyłem, że wstawiłem plik ponad 20 MB, więc się nie wyświetla w pełnej rozdzielczości, więc to poprawiam.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
To co piszesz to wygląda dokładnie tak samo jak w R6. A tak z ciekawości jak ustawisz w gołym korpusie ogniskową ręcznie to co- dedalion ją zmieni? to po co Ci on?. Różnica w działaniu manuali z ustawioną prawidłowo ogniskową jest ogromna. Wspomaganie ustawiania ostrości też świetnie działa bez żadnych dedalionów.
Troche zaskoczenie ze R6 dziala a R7 nie. Moze firmware robi swoje w nowszym modelu. I sie obawiam czy nowy R5 bedzie w ogole wspolpracował… chyba że rownolegle wypuszczą tele jak sony 200-600 lub nikon 180-600.
R7 pokazano później i reklamowano jako jeszcze nowszą wersje oprogramowania AF w stosunku do R6 i R5. Ile w tym prawdy nie wiem, ja nie sprawdzałem jak to działa na R6 czy R6 II o R3 nie wspomnę bo chyba nikt do tego typu sprzętu nie podpina dość leciwej sigmy na adapter.
Nie wierze za bardzo w pojawienie się 200-600 od Canona zwłaszcza w cenie jak Sony czy Nikon, jest 100-500, będzie 200-500 plotki głoszą, że f4.
To co piszesz to wygląda dokładnie tak samo jak w R6. A tak z ciekawości jak ustawisz w gołym korpusie ogniskową ręcznie to co- dedalion ją zmieni? to po co Ci on?. Różnica w działaniu manuali z ustawioną prawidłowo ogniskową jest ogromna. Wspomaganie ustawiania ostrości też świetnie działa bez żadnych dedalionów.
Sprawdziłem teraz i nic się nie zmieniło. W gołym korpusie mogę sobie ustawić np. 200 mm, ale gdy podepnę obiektyw z dandelionem, to opcja ustawiania ogniskowej znika, na ekranie LCD od razu się pokazuje ogniskowa 50 mm, i taka jest też w EXIF. Natomiast po zrobieniu zdjęcia obiektywem bez dandeliona nie ma żadnej informacji o ogniskowej w EXIF i w DPP też się ona nie wyświetla. Jeżeli sobie ustawiłem ogniskową 200 mm, to taką IBIS stabilizował, a przy dandelionie będzie stabilizowane tylko 50 mm.
Dlatego można nie mając dandeliona ustawić sobie jak najdłuższą ogniskową, aby wymusić skuteczniejszą stabilizację, i nie ustawiać jej dla każdego podpinanego obiektywu manualnego oddzielnie, bo aparat tych obiektywów nie zapamiętuje z powodu braku komunikacji z nimi.
Pytanie "po co Ci dandelion" jest zupełnie nie na miejscu- po prostu taką przejściówkę już od dawna mam, bo dandelion jest potrzebny na SLR i DSLR. Oprócz tego mam też adaptery bez dandeliona, które teraz uzyskają nowe życie. Mam i takie, i takie adaptery do M42 i do Olympusa OM.
Canon R7 przy ISO 800 ma w DPP domyślne odszumianie luminancji na poziomie 8, podczas gdy 7D II na poziomie 6.
Poniżej przykład zdjęcia z R7 przy ISO 800 z usuniętym i z nieusuniętym szumem luminancji.
102.
103. Wycinki 100% zrobione na R7 Tamronem 100-400.
Degradacja obrazu przez odszumianie na poziomie ISO 1000
Po lewej na górze odszumianie standardowe, poziom 9
Po prawej na górze bez odszumiania
Po lewej na dole NR=3
Po prawej na dole NR=4,5
104
W kwestii fotografowania ludzi z wykrywaniem oka przeżyłem deja vu. Już coś takiego widziałem, że ostrość jest na uchu, a nie na oku, w R10.
Tak, wiem, na pewno winny jest obiektyw. Na pewno
Kolejna sprawa, to pojawienie się hot spota na matrycy. Ponieważ nie kasowałem praktycznie żadnych zdjęć, to prześledziłem, od kiedy on jest, i co go mogło spowodować.
Otóż zauważyłem ślad jego wykluwania się ok. klatki nr 70, gdy sobie wziąłem aparat na noc do roboty, aby go sobie skonfigurować pierwszy raz, natomiast na tym samym dyżurze już ok. klatki 100 był dobrze widoczny, a ja go potem wykryłem, gdy już zakwitł.
Od razu ustawione miałem zamykanie migawki przy wyłączniu i żadnych ostrych źródeł światła w kadrze, no więc sam się zrobił.
Nachwaliłem się wcześniej IBIS-a, a teraz muszę to odszczekać
Otóż IBIS raczej działa, niż nie działa, pod warunkiem, że przypięty jest obiektyw Canona. W przeciwnym przypadku IBIS raczej nie działa, niż działa.
Założyłem mianowicie obiektyw Sigma 28-135 mm f/3,8-5,6 AF IF Macro i przy 135 mm zauważyłem praktyczny brak stabilizacji obrazu nawet bez jego powiększania, a przy powiększaniu to zupełną telepawkę.
Wziąłem więc obiektyw manualny Olympus OM Zuiko 75-150 mm f/4 przez adapter bez dandeliona i przy stabilizacji IBIS ustawionej na 200 mm. Obraz w EVF pląsał sobie tak, jakby żadnej stabilizacji nie było.
Zmiana ustawienia ogniskowej dla IBIS na 500 mm przyniosła wyraźną poprawę, a zmiana na maksymalną wartość 1000 mm poprawiła sprawę tylko trochę, i byłem w stanie wykonać ostre zdjęcie przy czasie 1/200 s, natomiast przy 1/50 s ani jedno zdjęcie nie wyszło ostre.
Jak to się ma do obiecywanej skuteczności stabilizacji na poziomie EV=7 pojęcia nie mam
Następnie wziąłem dwa identyczne optycznie obiektywy 100 mm- manualną Cosinę 100 mm f/3,5 Macro i Vivitara AF 100 mm f/3,5 Macro, który jest jej klonem, jednakże ma AF, bagnet EF, i w EXIF melduje się jako Canon 100 mm f/2,8 macro.
Obiektywu Cosina nie dało się ustabilizować ani przy ustawieniu IBIS na 1000 mm, ani na 100 mm, a pląsawica obrazu- zwłaszcza w powiększeniu- była potężna, i nie zrobił ani jednego nieporuszonego zdjęcia.
Natomiast obiektyw Vivitar został ustabilizowany od razu i to nawet w powiększeniu 10 x, i zrobił nieporuszone zdjęcia, pomimo ręcznego ostrzenia, bo ma walnięty AF (pasek napędowy się zlasował).
Różnica w stabilizowaniu obrazu z obu tych obiektywów 100 mm, które optycznie są identyczne, a tylko wagowo się nieznacznie różnią, jest tak wyraźna i potężna, że nie ma mowy o żadnym przypadku- IBIS w R7 wspiera optykę Canona bez IS lepiej, niż jakąkolwiek inną, o ile tę inną wspiera w ogóle.
Może jeszcze sprawdzę, czy przypadkiem lepiej stabilizuje obiektywy przez adaptery z dandelionem, ale wtedy stabilizuje tylko 50 mm, a nie tyle, ile ma obiektyw. Dzisiaj nie miałem na to czasu, a w piątek odsyłam body w ramach rękojmi.
[MENTION=11382]atsf[/MENTION] - a R7 nie jest tylko dla Australijczyka, jak R10? Zalecany przez producenta zakres temperatur umożliwia używanie tej puszki w Polsce i jest zasadniczo różny od tych podanych dla R10? Pytam, póki jeszcze nie wprowadziłeś oddzielnym regulaminem zakazu moich wypowiedzi w tym wątku.
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Komentarz