Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Odp: Paski Reporterstrap DualX vs DOUBLE QUICK STRAP
Ehh używam ich cały sezon. I generalnie trudno nie wyczuć tego że się nie wpięło ponieważ jest charakterystyczny klik i czuć że przycisk wskoczył. Po za tym tam są dwa paski i ja akurat używam obydwu jeden na śrubie statywowej a drugi przypięty w miejscu gdzie jest oryginalne miejsce na pasek. Ja sobie bardzo chwalę. W stosunku do tych dołączanych do aparatu jest duża swoboda i nieużywany aparat można przypiąć z tyłu, żeby "nie latał".
Odp: Paski Reporterstrap DualX vs DOUBLE QUICK STRAP
Mam kilka wypraw z paskiem BlackRapid za sobą, wiele godzin w mikrobusach od miejsca do miejsca.
Przy wyjeździe rano zakładam pasek i przypinam body i zdejmuję przed pójściem spać.
Długo szukałem właściwej pozycji/ustawienia długości paska by mi aparat nie przeszkadzał.
Ostatni wyjazd, 2 tygodnie, z nowym sposobem przypięcia aparatu i nowym sposobem noszenia na pasku.
Dla mnie rewelacja, sprawdziło się w 100 procentach.
1. przypięcie aparatu do paska BlackRapid.
Używałem oryginalnego przypięcia/mocowania do gniazda statywu.
A aparat był cały czas w pozycji "do góry nogami"
Wyjazdy ze statywem więc to praktycznie cały czas z płytką PL200 do statywu, wymusiło to używanie głowicy Manfrotto. Innych przypięć do szybkozłaczek statywów nie ma.
Zmieniłem sposób przypinania, w aparacie, w lewym przypięciu paska zrobiłem z krótkiego paska "bułę" na końcu której jest metalowe kółko.
Do tego kółka przypinam sprzączkę paska BlackRapid.
Tak jest zrobione, że sprzączka "nie ma szans" dotknąć aparatu.
Teraz mam możliwość podpinania dowolnej płytki szybkozłaczki gdy zabieram ze sobą statyw, do niej nigdy nie jest mocowany pasek Blackrapid
2. Długość przypięcia (regulacja długości paska BlackRapid)
Wyregulowałem tak, że powieszony aparat nie wystaje poza obręb ciała.
Wisi z przodu, na wysokości pępka, z obiektywem skierowanym lekko w dół do środka ciała.
Jest tak że :
- podczas chodzenia praktycznie nic się nie kiwa, nie wystaje poza obręb ciała,
- gdy sięgam ręką w dół to ręka trafia wprost na uchwyt aparatu,
- gdy siadam to obiektyw/aparat opiera się o biodro, jest "między nogami" wygodnie i bezpiecznie.
Wady :
- (używam z paskiem podramiennym) pasek jest spięty "krótko" więc przy zakładaniu i zdejmowaniu jest trochę "ciasno"
- przy ciężkich obiektywach ma tendencję do "ściągania w dół" ale bez przesady, przyzwyczaiłem się. Pasek podramienny trzyma w tej "wymuszonej"pozycji
Komentarz