Szara karta

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PiK70
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 15

Pytanie

Witam.Gdzieś czytałam o "szarej karcie" wykonanej tak jak blenda ,ale niestety nie mogę teraz odszukać tego wątku ,może ktoś z Was pamięta gdzie to było??
    Prosze o pomoc.
    350 d
    www.fotopik.republika.pl

Komentarz

• Tomasz1972
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3042

Zamieszczone przez PiK70
      Witam.Gdzieś czytałam o "szarej karcie" wykonanej tak jak blenda ,ale niestety nie mogę teraz odszukać tego wątku ,może ktoś z Was pamięta gdzie to było??
      Prosze o pomoc.
      Pewnie chodzi o : http://www.lastolite.com/ezybalance.php

http://canon-board.info/showthread.php?t=10476
      http://canon-board.info/showthread.php?t=2857

Komentarz

• PiK70
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 15

Dziekuje o to chodziło .
        350 d
        www.fotopik.republika.pl

Komentarz

• Peters

Zamieszczone przez Canclerz
          WhiBal oczywiście. Podana przez Macieja_Grabowskiego (i cytowana przeze mnie) cena 170 PLN także dotyczyła WhiBal'a tyle, że to cena z października 2005r. Pomyślałem, że przyda się uaktualnienie.
          Od pewnego czasu jest europejski odpowiednik WhiBal, ma taki sam format i jest o połowę tańszy. Nazywa się Digi Grey. Prawdziwa szara karta 18% jest TYLKO do ustawiania ekspozycji. Natomiast WhiBal i Digi Grey służy do ustawiania balansu bieli. Więcej info na http://www.digigrey.pl

Komentarz

• Peters

Digi Grey - szara karta do balansu bieli

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą kartą, czy jest warta swojej ceny? Jest to odpowiednik WhiBal, taki sam format, podobny wygląd, a cena o połowę niższa.

Komentarz

• Peters

Zamieszczone przez Peters
              Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą kartą, czy jest warta swojej ceny? Jest to odpowiednik WhiBal, taki sam format, podobny wygląd, a cena o połowę niższa.
              No i zdecydowałem się na zakup karty Digi Grey. Już ją mam i po pierwszych próbach mogę powiedzieć, że jestem z niej więcej niż zadowolony. Rzeczywiście w różnych oświetleniach zachowuje swój neutralny szary kolor. Na dodatek jest mała i poręczna, wykonana z twardego materiału, więc powinna mi służyć przez długi czas.
              Po przeczytaniu wielu różnych stron o szarych kartach dowiedziałem się, że nie każda szarość służy do ustawiania balansu bieli. Na przykład kartonik szary z jednej strony i biały z drugiej oferowany jest do ustawiania ekspozycji na szarej stronie i do balansu bieli na białej stronie. Z tego, co wyczytałem, tak nie jest. Szara strona, owszem, służy do ustawienia ekspozycji, ale biała też TYLKO do ekspozycji, tyle że w gorszych warunkach oświetleniowych. Niektórzy używają jej do balansu bieli, bo po prostu profesjonalne karty są bardzo drogie, a biała kartka to lepsze niż nic. Z tego wynika, że jeśli ktoś dba o naturalne kolory, to na rynku są dostępne tylko dwie profesjonalne karty przeznaczone specjalnie do balansu bieli. Są to WhiBal i Digi Grey. Moim zdaniem warto zainwestować w którąś z nich by mieć pewność, że zdjęcia będą udane.

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

....ale biała też TYLKO do ekspozycji, tyle że w gorszych warunkach oświetleniowych. Niektórzy używają jej do balansu bieli, bo po prostu profesjonalne karty są bardzo drogie, a biała kartka to lepsze niż nic.
                To się zgadza

więcej tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19896

...
                Z tego wynika, że jeśli ktoś dba o naturalne kolory, to na rynku są dostępne tylko dwie profesjonalne karty przeznaczone specjalnie do balansu bieli. Są to WhiBal i Digi Grey. Moim zdaniem warto zainwestować w którąś z nich by mieć pewność, że zdjęcia będą udane.
                Hmmm... to się nie bardzo zgadza. Wzorce profesjonalne są droższe niż WhiBal i Digi Grey razem wzięte. Produkuje je m. in Gretag Macbeth. Jedna z tablic Gretaga jest zresztą na zdjęciu w w/w linku.

Jeśli chcesz zadbać o wszystkie barwy to WhiBal czy Digi Grey niestety nie wystarczą. Za ich pomocą ustawisz tylko neutralne szarości ale dalej możesz mieć zafałszowane barwy. To zależy od wielu czynników - jednym z nich jest aparat a właściwie matryca i jakość filtrów RGB pana Bayera. Szkła też potrafią zmienić, ocieplić lub oziębić zdjęcie. Samo ustawienie WB jest w 99.9% przypadków zadowalające ale nie gwarantuje wiernobarwności.

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Elmarqo
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 245

Jestem szczęśliwym posiadaczem Whibal i na moje amatorskie potrzeby jest on wystarczający. Zdjęcia po korekcji WB odzyskują "prawdziwe" kolory i są zdecydowanie bardziej naturalne, zwłaszcza jeżeli je robię rano lub późnym popołudniem. Dla mnie Whibal to bomba jest mały poręczny i solidnie wykonany.
                  mareksliwinski.pl

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

dajcie jakies swieże linki gdzie mozna różne karty kupić, ale z cenami plisss..

Komentarz

• 3SA
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 64

można używać różnych metod. Dla leniwych, zamożnych fotografów proponuję takie cuś
                      Nazywa się to EXPODISC (www.expoimaging.net). Filmiki o tym ustrojstwie można obejrzeć tu
                      ...

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez 3SA
                        można używać różnych metod. Dla leniwych, zamożnych fotografów proponuję takie cuś....
                        To raczej propozycja dla wrogów osobistych. Użyteczność wątpliwa. Cena odwrotnie proporcjonalna do walorów.

Janusz,

Komentarz

• 3SA
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 64

Zamieszczone przez Janusz Body
                          To raczej propozycja dla wrogów osobistych. Użyteczność wątpliwa. Cena odwrotnie proporcjonalna do walorów.
                          Dziś dostałem linka do tego w mailu i postanowiłem podzielić się tym jako ciekawostką (tak to traktuję, bo kupować nie zamierzam). Zaciekawiła mnie Twoja ocena, ale i skłoniła do reflekcji: miałeś z tym do czynienia w praktyce czy opierasz swą ocenę na teorii lub opiniach innych użytkowników?
                          ...

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez 3SA
                            .... Zaciekawiła mnie Twoja ocena, ale i skłoniła do reflekcji: miałeś z tym do czynienia w praktyce czy opierasz swą ocenę na teorii lub opiniach innych użytkowników?

Tak miałem ten "crap" w rękach. Pomysł z gatunku "wydaj pieniądze i nie oczekuj niczego".

Do każdej średnicy obiektywu potrzebny jest osobny "filterek" za ok. 150 USD (nawet do 200USD na duże średnice). Albo komplet przejściówek. Jak tego używać z RAWami? Nie da się tego sensownie wykorzystać.

Główny problem, że WB jest ustalany dla miejsca gdzie jest obiektyw. Te pryzmaty "pracują" na świetle rozproszonym w miejscu gdzie stoi fotografista. Problem w tym, że zwykle istotne jest oświetlenie sceny a nie miejsca gdzie znajduje się aparat. Może nie ma znaczenia na łące czy ulicy ale w kościele, domu, hali sportowej można się boleśnie przekonać, że to nie to.

Pomyślane do "Custom WB" ustawianym w aparacie co dość dawno okazało się mało użyteczne.

EDIT: Było już sporo dyskusji na ten temat. Również i tu na CB. Chyba Kuchatek napisał, że podobną użyteczność ma dekielek od Pringlersów. Z przewagą dekielka bo duuuuuużo tańszy.
                            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• mor_feusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1370

Do każdej średnicy obiektywu potrzebny jest osobny "filterek" za ok. 150 USD (nawet do 200USD na duże średnice). Albo komplet przejściówek. Jak tego używać z RAWami? Nie da się tego sensownie wykorzystać.
                              WIdzialem jak 1gosciu, ktory to polecal powiedzial 1 rzecz "nie kupujcie roznych serdnic - szkoda kasy, kupcie najwieksza srednica [potem i tak trzeba w na Manualnym ostrzenu itd........zdjecie "cyknac"] a potem przystawcie reka do obiektywu, przytrzymac i "cyknac" zdjecie. 1 i universalnie do wszystkich. Zgadzam sie Januszem ze do RAWow nie potrzeba w JPGach daje to "jakies" (pozytywne moim zdaniem) efekty (ten godciu caly cas wali JPGami a w trudnych warunkach oswietleniowych RAW+JPG).

Komentarz

• 3SA
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 64

Dzięki za odpowiedź.

Do każdej średnicy obiektywu potrzebny jest osobny "filterek" za ok. 150 USD (nawet do 200USD na duże średnice). Albo komplet przejściówek.

[...]

Główny problem, że WB jest ustalany dla miejsca gdzie jest obiektyw. Te pryzmaty "pracują" na świetle rozproszonym w miejscu gdzie stoi fotografista. Problem w tym, że zwykle istotne jest oświetlenie sceny a nie miejsca gdzie znajduje się aparat. Może nie ma znaczenia na łące czy ulicy ale w kościele, domu, hali sportowej można się boleśnie przekonać, że to nie to.
                                Na filmie demonstracyjnym jest pokazane, że wystarczy jedna duża średnica oraz to, że pomiar WB odbywa się w "scenie" czyli miejscu gdzie stoi fotografowany obiekt. Jest to o tyle niewygodne, że trzeba chodzić z aparatem, zdejmować ze statywu itp. a czasami bez sensu bo jak to zrobić przed fotą wieży czy oddalonego o spory dystans lub po prostu niedostępnego
                                obiektu?

Być może nie jest aż tak źle jak to opisałeś, ale faktycznie miliony fotografów radzą sobie bez tego i żyją.
                                ...

Komentarz

Pracuję...