SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BeatX
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1751

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

dzięki za test
    optycznie super, AF super (jestes kolejna osoba ktora to potwierdza), budowa spoko - ja juz podjalem decyzje ;]
    nie wiem teraz, co w nowym 35L poza uszczelnieniami, IS i w miare rozsadna cena (max 5000 pln) musi wymodzić Canon, żeby być czymkolwiek konkurencyjny dla tej sigmy.
    bo w tym momencie majac taka alternatywe dla 35L (ktora defacto nie ma nawet gumowego pierscienia uszczelniajacego przy bagnecie), to juz trzeba być fanatycznym i ślepym fanbojem Canona, żeby kupić nówkę 35L, niż Sigme 35/1.4
    zaden argument o mikrokontrascie, drobych roznicach w oddawaniu ostrosci, czy setnych sekundy szybkosci pracy AF nie przkona mnie, ze zakup 35L jest czymkolwiek uzasadniony ;]
    amen.

*EDIT*

w sumie po zastanowieniu to ja tez przyznaje mojego osobistego złotego oskara za obiektyw roku 2013 wybitny instrument, za zaskakujaca male pieniadze.
    ostatnio cos tak wyjatkowego to byl dla mnie 100L (tyle, ze to rok 2011 zdaje sie)
    rok 2012 to same sztrucle w temacie obiektywów (no poza tą sigmą)
    Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.
    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• efbiaye
      Coś już napisał
      • 2009
      • 91

Zacne szkło. Canon naprawdę będzie musiał by stanąć na głowie żeby ludzie gotowi byli zapłacić 7-8 tysi za następce eLki.
      Czuję, że ta Sigma wkrótce u mnie zagości

Dzięki za test.
      5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Komentarz

• kurczeblade
        Początki nałogu
        • 2012
        • 337

Potwierdziło się moje macanie szkła w sklepach ...

Czas faktycznie odkładać pieniążki, a plan o używanej 35Lce puścić w zapomniane
        Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Komentarz

• VomitroN
          Uzależniony
          • 2006
          • 516

Myślę, że Sigma 35/1.4 w duecie z 6D, to może być naprawdę dobrze wydane 10kzł.
          "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• pawelo1
            Początki nałogu
            • 2012
            • 408

Jakby ktoś z was chciał jeszcze obejrzeć więcej zdjęć z canona 6D i sigmy, o której mowa w wątku to na flickr jest ich troche sigma canon 6d - Flickr: Search. Pozdrówki
            Ostatnio edytowany przez pawelo1; 45437.

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Zamieszczone przez VomitroN
              Myślę, że Sigma 35/1.4 w duecie z 6D, to może być naprawdę dobrze wydane 10kzł.
              Na dzis dzien to przynajmniej 11...
              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• obcy21
                Początki nałogu
                • 2010
                • 467

Cichy a nie wiesz może jak w/w sigma będzie sprawdzała się ze starszymi puszkami pokroju 5dmk1?
                Bo wszyscy wiemy że w 6D AF jest lepszy i tak samo w d600. I tak pytanie od czapy troszeczkę sprawdzałeś celność bocznych punktów AF na 6D?
                Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Czesc zdjec jest robiona na bocznych. Na innych korpusach nie sprawdzalem.

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez BeatX
                    nie wiem teraz, co w nowym 35L poza uszczelnieniami, IS i w miare rozsadna cena (max 5000 pln) musi wymodzić Canon, żeby być czymkolwiek konkurencyjny dla tej sigmy.
                    Myślisz że Canon się tym wzruszy? Jak wyszedł Tamron 24-70VC czy 70-200/2.8VC czy Sigma 85/1.4 to Canon się tym przejął? Ani trochę. Cena nowego 35L będzie na poziomie 7K.
                    Digart

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

No, tylko po wymienionych obiektywach Canon nie wypuszczał nic nowego, żeby móc dostosować cenę do konkurencji, która ostatnimi produktami mocno się zbliżyła, a jak pokazuje życie, nawet prześcignęła mistrza. Nie wiem, czy słyszeliście, ale ma być wycofany z produkcji 24-70II i zastąpiony wersją IS. Czemu ? No własnie..

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

Cichy jak zawsze dobra robota, ale ... u Ciebie kazde szklo wypada genialnie, wiec nie to ze sie nie napracowales, ale potencjalni napaleni na Sigme niech wiedza, ze u nich efekty beda mniej spektakularne o jakies 40%

Brak porównania do 35L jest nie do wybaczenia jednak. I chociaz zapewne bylo by ostrzej na Sigmie, to mysle ze w kwestii szybkosci musial bys skarcić Sigmę (tak wynika z opisow na innych forach) co w szkle do zastosowan reporterskich bylo by spora wada
                        Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.
                        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

Piotrek, nie wierz we wszystko, co czytasz w necie, dopóki sam tego nie sprawdzisz.

AF w tej Sigmie, jak napisałem w recenzji, wolny nie jest. Tutaj zrobiłem filmik, jak działa w praktyce, przy przeostrzaniu z 40cm na budynek w odległości 80m, oraz drugi w odległości 50m. W warunkach reporterskich, gdzie zmiana ostrości jest w zakresie 1- kilka metrów, AF jest wręcz natychmiastowy. Robiłem dość szybki reportaż (ślub cywilny) więc wiem, co mówię. Zdjęcia już obrobione i 95% jest trafionych.

Nie jest mi do końca na rękę, że ta SIGMA jest taka udana, w końcu rośnie sprzedaż u konkurencji, a jak zawsze wspominam Sigmą jakoś specjalnie nie handluję, jeśli się kto uprze Ale mimo to zawsze staram się być obiektywny.

link do filmiku: Sigma 35mm f/1.4 AF speed (Canon 6d) - YouTube

Komentarz

• BeatX
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1751

Ten filmik zamyka temat kwestii szybkosci AF w Sigma 35/1.4
                            Jak komus to jest za wolno, to ja wymiekam
                            Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                            Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Sunders
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2746

Zamieszczone przez Czacha
                              Brak porównania do 35L jest nie do wybaczenia jednak.
                              Brak takiego porównania i mnie rozczarował.Na tym forum w kontekście pojawienia się tego szkła powstał dylemat Sigma 35/1.4 A DG HSM czy Canon 35/1,4L.To że Sigma jest trochę ostrzejsza i że AF ma celny, wiedzieliśmy wcześniej, ale liczyłem na przykładowe porównania. Poza tym jak napisał Czacha , ostrość to nie wszystko.Liczyłem na dokonanie przez Cichego praktycznego porównania podobnego do tych, których wcześniej dokonywał.
                              Ostatnio edytowany przez Sunders; 27139.
                              http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Czacha
                                fotograf
                                • 2004
                                • 4868

Cichy, mimo wszystko licze na to, ze zechcesz zrobic zestawienie z 35L Przypomina mi się, że sam pisales o tym, ze na Canonie ta Sigma dziala zauwazalnie wolniej niz np. na Nikonie. Czyli tam dziala z jaka szybkoscia?
                                https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

Pracuję...