Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
dzięki za test
optycznie super, AF super (jestes kolejna osoba ktora to potwierdza), budowa spoko - ja juz podjalem decyzje ;]
nie wiem teraz, co w nowym 35L poza uszczelnieniami, IS i w miare rozsadna cena (max 5000 pln) musi wymodzić Canon, żeby być czymkolwiek konkurencyjny dla tej sigmy.
bo w tym momencie majac taka alternatywe dla 35L (ktora defacto nie ma nawet gumowego pierscienia uszczelniajacego przy bagnecie), to juz trzeba być fanatycznym i ślepym fanbojem Canona, żeby kupić nówkę 35L, niż Sigme 35/1.4
zaden argument o mikrokontrascie, drobych roznicach w oddawaniu ostrosci, czy setnych sekundy szybkosci pracy AF nie przkona mnie, ze zakup 35L jest czymkolwiek uzasadniony ;]
amen.
*EDIT*
w sumie po zastanowieniu to ja tez przyznaje mojego osobistego złotego oskara za obiektyw roku 2013 wybitny instrument, za zaskakujaca male pieniadze.
ostatnio cos tak wyjatkowego to byl dla mnie 100L (tyle, ze to rok 2011 zdaje sie)
rok 2012 to same sztrucle w temacie obiektywów (no poza tą sigmą)
Zacne szkło. Canon naprawdę będzie musiał by stanąć na głowie żeby ludzie gotowi byli zapłacić 7-8 tysi za następce eLki.
Czuję, że ta Sigma wkrótce u mnie zagości
Dzięki za test.
5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty
Jakby ktoś z was chciał jeszcze obejrzeć więcej zdjęć z canona 6D i sigmy, o której mowa w wątku to na flickr jest ich troche sigma canon 6d - Flickr: Search. Pozdrówki
Cichy a nie wiesz może jak w/w sigma będzie sprawdzała się ze starszymi puszkami pokroju 5dmk1?
Bo wszyscy wiemy że w 6D AF jest lepszy i tak samo w d600. I tak pytanie od czapy troszeczkę sprawdzałeś celność bocznych punktów AF na 6D?
nie wiem teraz, co w nowym 35L poza uszczelnieniami, IS i w miare rozsadna cena (max 5000 pln) musi wymodzić Canon, żeby być czymkolwiek konkurencyjny dla tej sigmy.
Myślisz że Canon się tym wzruszy? Jak wyszedł Tamron 24-70VC czy 70-200/2.8VC czy Sigma 85/1.4 to Canon się tym przejął? Ani trochę. Cena nowego 35L będzie na poziomie 7K.
No, tylko po wymienionych obiektywach Canon nie wypuszczał nic nowego, żeby móc dostosować cenę do konkurencji, która ostatnimi produktami mocno się zbliżyła, a jak pokazuje życie, nawet prześcignęła mistrza. Nie wiem, czy słyszeliście, ale ma być wycofany z produkcji 24-70II i zastąpiony wersją IS. Czemu ? No własnie..
Cichy jak zawsze dobra robota, ale ... u Ciebie kazde szklo wypada genialnie, wiec nie to ze sie nie napracowales, ale potencjalni napaleni na Sigme niech wiedza, ze u nich efekty beda mniej spektakularne o jakies 40%
Brak porównania do 35L jest nie do wybaczenia jednak. I chociaz zapewne bylo by ostrzej na Sigmie, to mysle ze w kwestii szybkosci musial bys skarcić Sigmę (tak wynika z opisow na innych forach) co w szkle do zastosowan reporterskich bylo by spora wada
Piotrek, nie wierz we wszystko, co czytasz w necie, dopóki sam tego nie sprawdzisz.
AF w tej Sigmie, jak napisałem w recenzji, wolny nie jest. Tutaj zrobiłem filmik, jak działa w praktyce, przy przeostrzaniu z 40cm na budynek w odległości 80m, oraz drugi w odległości 50m. W warunkach reporterskich, gdzie zmiana ostrości jest w zakresie 1- kilka metrów, AF jest wręcz natychmiastowy. Robiłem dość szybki reportaż (ślub cywilny) więc wiem, co mówię. Zdjęcia już obrobione i 95% jest trafionych.
Nie jest mi do końca na rękę, że ta SIGMA jest taka udana, w końcu rośnie sprzedaż u konkurencji, a jak zawsze wspominam Sigmą jakoś specjalnie nie handluję, jeśli się kto uprze Ale mimo to zawsze staram się być obiektywny.
Brak porównania do 35L jest nie do wybaczenia jednak.
Brak takiego porównania i mnie rozczarował.Na tym forum w kontekście pojawienia się tego szkła powstał dylemat Sigma 35/1.4 A DG HSM czy Canon 35/1,4L.To że Sigma jest trochę ostrzejsza i że AF ma celny, wiedzieliśmy wcześniej, ale liczyłem na przykładowe porównania. Poza tym jak napisał Czacha , ostrość to nie wszystko.Liczyłem na dokonanie przez Cichego praktycznego porównania podobnego do tych, których wcześniej dokonywał.
Cichy, mimo wszystko licze na to, ze zechcesz zrobic zestawienie z 35L Przypomina mi się, że sam pisales o tym, ze na Canonie ta Sigma dziala zauwazalnie wolniej niz np. na Nikonie. Czyli tam dziala z jaka szybkoscia?
Komentarz