[test] Carl Zeiss 50/1.4 ZE

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

[test] Carl Zeiss 50/1.4 ZE

W związku z faktem, iż kilka dni temu nabyłem w/w szkło chciałem się podzielić kilkoma wrażeniami.
    Przez dłuższy czas posiadałem Canona 50/1.4 jednak nie byłem z niego zadowolony. Największe moje zastrzeżenia budziła jakość wykonania oraz AF.
    Co do AFu, to dopiero czwarty egzemplarz dawał w miarę zadowalające regultaty, choć cały czas bywały problemy dla odległości powyżej 3 metrów (pierwszy egzemplarz miał ponad 0,5m FF). Nadarzyła się więc okazja sprzedania Canona i kupienia Zeissa.
    Obiektyw kupiłem od kolegi, który posiada taki obiektyw z mocowaniem m42 i używa z wielkim swoim zadowoleniem z A900.

Jeśli chodzi o jakość wykonania, to bije na głowę nie tylko Canona i Sigmę, ale także eLki. Metal + szkło. Nawet osłona p/s jest z metalu. Wszystko idealnie spasowane, pierścień ustawiania ostrości chodzi z należytym oporem.
    Najważniejsza rzecz to chyba działanie takiego obiektywu... Przysłonę, w mocowaniu ZE, ustawia się z poziomu body, zupełnie jak w szkłach systemowych. Na obiektywie nie ma pierścienia przysłony.
    Jeśli chodzi o ustawianie ostrości... Kosmos w porównaniu z Canonem. Daaaawno nie używałem obiektywu bez AF, a ręcznie ostrzyłem w zasadzie tylko przy macro. Mimo, że mam 5d2, to matówka standardowa nie jest zbyt przyjazna do ostrzenia ręcznego. Zdałem się więc na potwierdzenie ostrości.
    Efekt jest taki, że znakomita większość zdjęć robionych na f1.4 jest idealnie trafiona. Oczywiście taki system nie sprawdza się w dynamicznych sytuacjach, ale ja takich nie fotografuję. Wystarczy tylko delikatnie poruszać pierścieniem, aż usłyszy się "piknięcie" i zapali się światełko. Potem można już bez żadnych obaw wciskać spust.

Poniżej prezentuję kilka zdjęć. Światło dzisiaj do niczego, motyw niezbyt ciekawy, ale lepsze chyba to niż nic.
    Jeśli ktoś będzie miał jakieś pytania, chętnie odpowiem.

f1.4
    kadr
    crop 100%

f1.8
    kadr
    crop 100%
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    f 2.8
    kadr
    crop 100%

f4.0
    kadr
    crop 100%
    f5.6
    kadr
    crop 100%

f8.0
    kadr
    crop 100%
    I na koniec coś z większej odległości. Na pierwszym planie statyw na którym był aparat podczas robienia poprzednich zdjęć.

f1.4
    kadr
    crop 100%
    Ostatnio edytowany przez MC_; 29644. Powód: Automerged Doublepost
  • oszołom
    Początki nałogu
    • 2005
    • 301

Zawsze ci tak ostrzy na 1.4? Trochę to kiepsko wygląda. Na 1.4 na Canonie 50mm f1.4 uzyskuję o wiele lepsze rezultaty.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• MC_
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3444

Które zdjęcie masz na myśli? Pierwsze czy ostatnie? Weź oczywiście pod uwagę fakt, iż są to jotpegi uzyskane z niewyostrzonych rawów?

Komentarz

• filemoon
        Bywalec
        • 2010
        • 225

Tez mi sie efekt niezbyt podoba. Ja sam uzytkuje antycznego Zeisa 1.7 (mocowanie C/Y) jest sporo ostrzejszy na pelnej dziurze (ale fakt ze to jet 1.4 vs 1.7).

Masz tez cos z balansem bieli (jakis dziwny zafarb niebieski). Podepnij lampe i walnij cos w pomieszczeniu.

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

Zgodnie z życzeniem, zdjęcia z lampą:
          Ostrzone na górną część instrumentu.

f1.4
          f1.8
          f2.8
          f4.0

Komentarz

• gavin
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1339

Czemu te ostatnie zdjęcia tak ciemnieją?

Możesz pokazać bookeh ze światłami w tle na 2.0?

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Jak będę miał czas i okazję to pokażę.
              A zdjęcia ciemnieją, bo widocznie lampa słabiej błysnęła.
              Ostatnio edytowany przez MC_; 29644. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• drfidel
                Zablokowany
                • 2010
                • 111

Zamieszczone przez filemoon
                Tez mi sie efekt niezbyt podoba. Ja sam uzytkuje antycznego Zeisa 1.7 (mocowanie C/Y) jest sporo ostrzejszy na pelnej dziurze (ale fakt ze to jet 1.4 vs 1.7).

Masz tez cos z balansem bieli (jakis dziwny zafarb niebieski). Podepnij lampe i walnij cos w pomieszczeniu.
                Miałem kiedyś Zeissa 50/1.7 T* z mocowaniem C/Y. To było najostrzejsze i najrówniejsze szkło jakie widziałem.

Komentarz

• MC_
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3444

Jeszcze kilka uwag:
                  - w zdjęciach nie rajcuje mnie żyleta, a szczególnie nie wymagam jej na f1.4
                  - co mi po nawet minimalnie ostrzejszym C 50/1.4 skoro jego AF często trafiał gdzie chciał, a z samym szkłem trzeba się obchodzić jak z jajkiem...

Komentarz

• drfidel
                    Zablokowany
                    • 2010
                    • 111

Zamieszczone przez MC_
                    Jeszcze kilka uwag:
                    - w zdjęciach nie rajcuje mnie żyleta, a szczególnie nie wymagam jej na f1.4
                    - co mi po nawet minimalnie ostrzejszym C 50/1.4 skoro jego AF często trafiał gdzie chciał, a z samym szkłem trzeba się obchodzić jak z jajkiem...
                    Eee no nie jest tak źle z C50/1.4 Ogólnie uważam te szkiełko za lepsze niż opinia nim ale nie będę się spierał bo to zapewne indywidualna sprawa. Może kiedyś jeszcze tak dla zabawy kupię Takumara SMC 50/1.4 ale to jak trafi się wyjątkowa okazja cenowa.

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

Zamieszczone przez oszołom
                      Zawsze ci tak ostrzy na 1.4? Trochę to kiepsko wygląda. Na 1.4 na Canonie 50mm f1.4 uzyskuję o wiele lepsze rezultaty.
                      No cóż, Zeiss ma inne walory niż ostrość na pełnej dziurze.
                      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• oszołom
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 301

Na pewno jest tak jak napisałeś. Zalet ma na pewno dużo, np. platykę, fajny bokeh .....................i ostrość od 2,8!
                        Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• sluzalekmichal
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 115

Ta mydlinka na 1.4 z tak małej odległości to chyba trochę gorzej niż C 50 na 1.4.
                          A może problem leży w Twojej puszce?
                          Skoro 3 egzemplarze C 50 1.4 ostrzyły nie tak jak trzeba, tutaj też szału niema to może pucha.???

M.S.

Komentarz

• MC_
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3444

Przepraszam bardzo, ale może co pucha? Tym bardziej, że wszystko inne trafiało i trafia idealnie w punkt.
                            Ja nie kupiłem tego szkła dla mega ostrości na pełnej dziurze tylko dla solidności, plastyki i przyjemności używania. Poza tym obrazek z f1.4 w pełni mnie satysfakcjonuje. Ale jeśli ktoś patrzy wyłącznie na ostrość...

Komentarz

• RomanS
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 830

Zamieszczone przez MC_
                              ... Poza tym obrazek z f1.4 w pełni mnie satysfakcjonuje. Ale jeśli ktoś patrzy wyłącznie na ostrość...
                              Mysle, ze nie nalezy sie przejmowac co poniektorymi uwagami. A jesli komus koniecznie zalezy na ostrosci, to niech odpowiednio obiektyw przymyka. Bo od tego obiektywu niewiele 50-tek jest ostrzejszych w jego optymalnym w tym temacie zakresie.

Komentarz

Pracuję...