Canon TS-E 24 mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Mam tylko ślubne, a tak na szybko:

f=3.5, jpg prosto z puszki Standard
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• teethar
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 23

cholera... a już myślałem że Cichy zrobił test tego obiektywu!!! :/ ehhh....
      www.bielinscy.pl/blog

Komentarz

• rog
        Bywalec
        • 2008
        • 144

Daj f/8 i pokaz rogi.
        5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Komentarz

• bebok_mg
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 19

odpowiedź jest prosta, jeśli potrzebujesz do architektury to tylko tlit/shift, jeżeli nie to 35/1.4 powinno być ok; ja mam 24 w pierwszej wersji i jest genialne, możesz śmiało zainwestować w używaną wersję, bo tam naprawdę to nie ma się co zepsuć, obiektyw jest bardzo solidny, a brak AF jest na korzyść jego niezawodności, kłopot pojawia się tylko przy dość dużym przesuwie (aberracje- w sofcie w dużej części do usunięcia), ostrość szkła jest porażająca; polecam

Komentarz

• zanussi
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1696

Pracowałem 24 TS-E pierwszej generacji przez prawie trzy lata w latach 2002-2005 chyba. Spod "ręki" tego szkła wychodziłi bardzo fajne obrazki z wypasionych wnętrz. Nigdy bym nawet nie przypuszczał, że to szkło ktoś oceni jako dupowate.... Ostre, równe, kontrastowe.
            Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

A czy wobec tego można prosić o jakieś zdjęcia, przykłady?

Nie ukrywam, że od pewnego czasu "chodzi" mi po głowie to szkło ze względu na brak środków na wersję II.

Komentarz

• chrislab
                Początki nałogu
                • 2009
                • 374

Panowie,
                Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że wg. testów różnej maści różnica pomiędzy TS-E I i TS-E II jest kolosalna (rozdzielczość, ostrość, abberacje, ale także skala shiftu i możliwość obracania szkła w dowolny sposób). Ja nie miałem wersji I i opieram się tylko i wyłącznie na testach, których zanim kupiłem ten obiektyw, przeczytałem masę. Oczywiście jeżeli weźmie się pod uwagę cenę, to lepiej mieć TS-E I za 3k, niż TS-E II za 6k. Jak się włoży więcej czasu w obróbkę to większość słabości wersji I da się pewnie zamaskować. Tak czy siak nie chcę wywoływać wojny - jednym bardziej pasuje wersja I, innym II. Obiektyw TS-E generalnie polecam, bo jest rewelacyjny! Aha, na 5D II dużo gorzej mi się ostrzy manualnie (z potwierdzeniem ostrości bez LV), niż na 1D - jeszcze nie wiem z czego to wynika. Muszę pokombinować.
                A jeżeli chodzi o zdjęcia, to sporo jest na moim blogu tak od kwietnia.
                -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Komentarz

• Czapa
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 179

Może to idiotyczne, ale nigdzie nie moge znaleźć portretu zrobionego tym szkłem, a jestem strasznie ciekaw mimo że to nie takie przeznaczenie ,) najlepiej z w miare bliska, Cichy robiłeś nim jakieś ślubniaki, podrzucisz coś ?
                  ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

To stiltowane:

Komentarz

• marekb
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2273

e tam cichy, znów nieostre u dołu...

a jak zwykle na tym forum najwiecej mają do powiedzenia ci którzy sprzętu w rękach nie mieli

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Zamieszczone przez marekb
                        e tam cichy, znów nieostre u dołu...

a jak zwykle na tym forum najwiecej mają do powiedzenia ci którzy sprzętu w rękach nie mieli
                        Ogólnie po rogach nieostre, zwłaszcza na f8
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        .
                        .
                        PS. Jeszcze nieostry w rogach portret

Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• marekb
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2273

fakt nie miałem dłuższej chwili by się nim pobawić i ogólnie jarzę do czego tilt, do czego shift jednak może jest gdzieś jakaś instrukcja jak tego używać bo na razie robię wszystko po omacku. Acha, przy shifcie przy granicznych wartościach w wizjerze robi się dziwnie ze światłem, może ktoś doradzi czy jakaś inna matówka pomoże (choć szczerze wątpię ) no i ustawić expo również tylko po omacku bo żadne światłomierze nie pomagają (zwłaszcza jeśli w kadrze jakieś żródło światła chyba trzeba mierzyć światło )

Komentarz

• chrislab
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 374

Z ciekawości Cichy - na ile miałeś TILT na tym ostatnim zdjęciu ustawiony?
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Aha, parę fotek:
                            TS-E I - http://flickriver.com/lenses/canon/canontse24mmf35l/
                            TS-E II - http://flickriver.com/lenses/canon/canontse24mmf35lii/
                            Ostatnio edytowany przez chrislab; 27030. Powód: Automerged Doublepost
                            -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Zamieszczone przez marekb
                              Acha, przy shifcie przy granicznych wartościach w wizjerze robi się dziwnie ze światłem
                              Zobacz na sucho jak działa shift to będziesz miał odpowiedź na pytanie, czemu w wizjerze robi się dziwnie ze światłem...

Komentarz

• marekb
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2273

Zamieszczone przez Cichy
                                Zobacz na sucho jak działa shift to będziesz miał odpowiedź na pytanie, czemu w wizjerze robi się dziwnie ze światłem...
                                Cichy ja wiem co się dzieje ale jak ujarzmić światło w granicznych przypadkach, czy to tylko na czuja (tak to juz powoli zaczynam łapać) czy da się jakoś blizej zmierzyć..??

Komentarz

Pracuję...