Sigma 8-16 na 7D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Sigma 8-16 na 7D

交換レンズ,シグマ(Sigma),話題の機種リンク集,キヤノンEOS 7D,レンズ,シグマ,Sigma

Imho szkło tak mega fajne, że warto przestrzelić ze 100 sztuk by wybrać, tą jedną działającą.
    Obowiązkowy fun pod aps-c!
    the silence is deafening
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

mniut, panie, po prostu mniut

Komentarz

• dziobolek
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2634

Wyyypas!!! Na to czekałem, no to 10-20mm mogę sobie odpuścić.

Pozdrówka!
      "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
      Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
      tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• MariuszJ
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1697

Zwracają uwagę dobre brzegi i rogi (a biorąc pod uwagę ogniskową - 8mm na przykład na zdjęciu 008 - bardzo dobre). Przy takiej ogniskowej hiperfokalna jest na rękę od Ciebie, więc właściwie sigmowe problemy z AF przestają mieć znaczenie. Trzeba przyznać - to wreszcie coś nieprzeciętnie atrakcyjnego.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez MariuszJ
        Zwracają uwagę dobre brzegi i rogi (a biorąc pod uwagę ogniskową - 8mm na przykład na zdjęciu 008 - bardzo dobre). Przy takiej ogniskowej hiperfokalna jest na rękę od Ciebie, więc właściwie sigmowe problemy z AF przestają mieć znaczenie. Trzeba przyznać - to wreszcie coś nieprzeciętnie atrakcyjnego.
        .
        Jeżeli zaczną się ruchy u konkurencji, może zdarzyć się coś, czego nie zakładałem - crop ożyje Jeszcze poproszę porządny EF-s 20/1.8...
        Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• moher
          Bywalec
          • 2009
          • 143

Do końca miesiąca będzie moja Wtedy postaram się o jakiś własny mini test.. Dla mnie bomba
          C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Komentarz

• Dragunov
            Bywalec
            • 2006
            • 172

W końcu jakiś porządny szeroki pokaże się na rynku. Test na www.photozone.de potwierdza.
            7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
            http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• BeatX
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1751

rzeczywiscie mega interesujacy instrument.
              Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
              Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• tezmarek
                Uzależniony
                • 2009
                • 840

...
                Jeszcze poproszę porządny EF-s 20/1.8...
                Będzie, ale dopiero, jak sporo fotoamatorów wyposaży się w FF... Wtedy nastąpi reaktywacja cropa za sprawą całkiem fajnych obiektywów. Trzeba będzie kupić drugie body z osobnym zestawem szkieł

Wracając do nowej Sigmy - na APS-C jest teraz zatrzęsienie całkiem przyzwoitych zoomów UWA. Dla mnie 8-16 wydaje się być zbyt szerokie do "normalnego" używania. Ale wybór jest i to cieszy.

Komentarz

• MariuszJ
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1697

Zamieszczone przez tezmarek
                  Dla mnie 8-16 wydaje się być zbyt szerokie do "normalnego" używania.
                  A z mojego punktu widzenia to mogłaby być stałka 8mm. Podpinałbym zamiast uniwersala na super specjalne okazje, żeby zrobić super fajne zdjęcia. Zresztą widzisz, tego japończyka też rajcuje ta strona pierścienia...
                  Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Przy takiej ogniskowej hiperfokalna jest na rękę od Ciebie, więc właściwie sigmowe problemy z AF przestają mieć znaczenie.
                    Nie o to chodzi w Sigmach 8-16 i 12-24. Chodzi o to by znaleźć taką, która nie będzie mydlić po lewej/prawej stronie. Znana przypadłość 12-24.
                    the silence is deafening

Komentarz

• tezmarek
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 840

A z mojego punktu widzenia to mogłaby być stałka 8mm. Podpinałbym zamiast uniwersala na super specjalne okazje, żeby zrobić super fajne zdjęcia. Zresztą widzisz, tego japończyka też rajcuje ta strona pierścienia...
                      A czy używałeś już aż tak szerokiego kąta? Mam 10-22 dla APS-C i szczerze mówiąc jak już go zapnę, to równie często jak 10 mm używam 22 mm . Owszem, 10 mm bardzo się przydaje, ale jak dla mnie, poniżej 12 mm na cropie to są już mocno specjalistyczne ogniskowe i w zasadzie kadr trzeba całkowicie dopasowywać do ich specyfiki (rozciągnięte boki) - zwłaszcza gdy na zdjęciu pojawiają się ludzie. Już chyba z "rybką" jest prościej - odjazd jest zupełny i nie ma niedomówień. Oczywiście fajnie, że pojawiła się ta Sigma - sam chętnie podpiąłbym na próbę...

Komentarz

• MariuszJ
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1697

Zamieszczone przez tezmarek
                        A czy używałeś już aż tak szerokiego kąta? Mam 10-22 dla APS-C i szczerze mówiąc jak już go zapnę, to równie często jak 10 mm używam 22 mm . Owszem, 10 mm bardzo się przydaje, ale jak dla mnie, poniżej 12 mm na cropie to są już mocno specjalistyczne ogniskowe i w zasadzie kadr trzeba całkowicie dopasowywać do ich specyfiki (rozciągnięte boki) - zwłaszcza gdy na zdjęciu pojawiają się ludzie. Już chyba z "rybką" jest prościej - odjazd jest zupełny i nie ma niedomówień. Oczywiście fajnie, że pojawiła się ta Sigma - sam chętnie podpiąłbym na próbę...
                        Oczywiście, że nie używałem - jedyne czego z bliska dotykałem to 17mm na pełnej klatce, którego zawsze pełnoklatkowcom bardzo zazdrościłem (czyli Twoje 10-11 mm). A walnąć taki powiedzmy most w całości, będąc prawie na nim, bezcenne... oglądając te sample, oczyma wyobraźni widzę te możliwości, które przy moim nędznym cropowym 15 mm prezentują się zaiste kosmicznie Do 14mm sobie mógłbym ewentualnie wykropować

Bez zbędnego offtopu - Σwietna propozycja!
                        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• colinSTi
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 119

Tutaj test: http://info.xitek.com/producttest/201004/28-42455.html

po chinsku
                          Dużo sprzętu i zero talentu

Komentarz

• sprocket73
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 489

Zakres 8-16 przedstawia się bardzo zachęcająco, ale ja tu widzę pewne niedogodności. Od niedawna mam 10-22 i jestem w nim zakochany. W użytkowaniu wycieczkowym często chcę nim zrobić normalne zdjęcie, bez zmieniania obiektywów, więc przekręcam na 22 i jakoś daje radę. We wspomnianej sigmie traci się 16-22 a to wymierna strata.
                            Za to zyskuje się 8-10 i z pewnością lepiej mieć te 2 mm różnicy z przodu niż nie mieć, ale w człowieku pojawia się taka pokusa, żeby wykorzystywać tą szerokość, którą się ma, a im szerzej tym łatwiej zepsuć kadr. Nie każda sytuacja nadaje się na sfotografowania jej jak najrzerzej. Sam u siebe zauważyłem, że 80% fotek robię na 10mm, choć czasem bardziej pasowałoby zrobić 12-14... jednak robię na 10, bo mam 10. Jakbym miał 8, to przypuszczam, że 80% zdjęć byłoby na 8mm... czy zdjęcia byłyby przez to piękniejsze? Wątpię. Wiem, że to wada fotografa, a nie obiektywu, ale warto chyba wziąć to pod uwagę.
                            SPROCKET
                            80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
                            Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• siudym
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2249

No jest ciekawie, naprawde. Mam 12-24 i akurat trafila sie dobra sztuka, jednak jedyne co boli to nierowna winieta (zaleznie od rogu jest mniejsza, lub wieksza). Tutaj widze na 8mm winieta naprawde mala, brzegi ostre. Canonierzy tylko zamiast 12mm maja prawie 13, taki maly zonk

Komentarz

Pracuję...