[test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gavin
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1339

Odp: [test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Nie wiem ile tylna. Ale ja się chyba wstrzymam z wymianą przedniej

Komentarz

• polut
      • 2009
      • 5

Witam,
      Mam mały problem jeśli chodzi o użytkowanie samyanga 14mm. Zakupiłam ten obiektyw pod body 450D (chciałam mieć coś szerokiego, a ostrzenie manualne nie jest jakoś kłopotliwe) i problem w tym, ze zdjęcia nim mogę robić jedynie przez LV a nie przez wizjer - tu, to mi w ogóle nie ostrzy, nie zmienia się nic mimo kręcenia pierścieniami. I moje pytanie takie - czy to normalne w tym body?? Znajomy podpinał pod 60D i wszystko było ok... Robienie zdjęć przez LV niezbyt mnie zachwyca..ale jak będzie trzeba może jakoś się przekonam.
      Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.

Komentarz

• bulldog
        Coś już napisał
        • 2011
        • 97

jeśli w wizjerze nie wiele jesteś w stanie zobaczyć to zapoznaj się z podziałką no obiektywie i ściągnij jakiś kalkulator głębi ostrości na telefon

Komentarz

• zusi
          Coś już napisał
          • 2013
          • 59

mi się wydaje, że to może być kwestia tego, że po prostu samyang ma mega głębie ostrości i możesz wtedy tych różnic tak bardzo nie widzieć. Teraz zobaczyłam test z pierwszego posta, dla mnie to mega szkło, szukałam jeszcze czegoś dodatkowo szerokiego poza między rybką a 17 mm. A pasuje on do pełnej klatki?

--- Kolejny post ---

a co do soczewki to na moim rybim oku wszystko jest bezbłędnie, żadnych rys a trochę go już mam.

Komentarz

• polut
            • 2009
            • 5

zastanawiam się, czy tylko ja mam taki problem. przez wizjer naprawdę nic nie zmienia się kompletnie, obraz jest taki sam - nieostry. myślałam, że to obiektyw jest trafiony, ale nie, bo przez LV wszystko działa jak należy, a u kolegi na body 60D wszystko w wizjerze działa - sama sprawdziłam i ostrość jest jak trzeba. Inne obiektywy normalnie współgrają z body 450d. Może to wina wizjera, jest mniejszy,czy coś? Zastanawiam się, czy da się jakoś rozwiązać ten problem widoczności w wizjerze. Kolega zalecił kupno dandeliona, ale to chyba nie pomoże - jedynie pojawi sie 'migawka' kiedy ostrośc będzie złapana, a sam obraz w wizjerze zostanie pewnie bez zmian....Co Wy na to ?

Komentarz

• bulldog
              Coś już napisał
              • 2011
              • 97

nieprecyzyjna matówka i mały ciemny wizjer w xxxD + dosyć duża głębia ostrości,
              obiektyw jest w porządku to manual więc jeśli widzisz różnicę na LV to bez tego też zmienia się płaszczyzna GO, czego już dostrzec widocznie nie jesteś w stanie,
              zostaje LV, bądź zapoznanie się z kalkulatorem GO to naprawdę może pomóc.
              tak obiektyw jest pod FF

Komentarz

• igor58
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1872

jak możesz, wymień na Samyanga 8mm
                tam ustawiasz odległość na 1m i strzelasz
                to "ryba" i szeroki kąt (dwa w jednym)

Komentarz

• polut
                  • 2009
                  • 5

dzięki za wszystkie odpowiedzi, coz pozostaje mi jedynie dopasować się do lv.. a potem zmiana body

Komentarz

• Nabla
                    Dopiero zaczyna
                    • 2013
                    • 25

Zamieszczone przez igor58
                    jak możesz, wymień na Samyanga 8mm
                    tam ustawiasz odległość na 1m i strzelasz
                    to "ryba" i szeroki kąt (dwa w jednym)
                    Możesz rozwinąć sformułowanie, że ten obiektyw to "dwa w jednym"?

Komentarz

• igor58
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1872

to zależy pod jakim kątem ustawisz obiektyw w stos. do fotografowanego obiektu
                      oczywiście ryba pozostanie rybą, jeśli fotografujesz np. architekturę z bliska, natomiast dalsze plany nie muszą być bardzo zniekształcone, pod warunkiem, że "oś" aparatu będzie przebiegać równolegle z podłożem (ekstremalnie wykrzywione rogi można po prostu wykadrować)
                      jasne, że ryba nie jest typowym UWA, ale można próbować osiągnąć podobne (szerokie) efekty
                      praktyka (plus PS)

Komentarz

• zusi
                        Coś już napisał
                        • 2013
                        • 59

to prawda, że nie zawsze ryba mega wygina, ale ciężko go jednak używać jako szerokiego kąta, do tego trzeba jednak czegoś innego np. samyanga 14mm.

Komentarz

• Nabla
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 25

Dzisiaj odebrałem swojego Ciągdrąga 14mm. To mój pierwszy kontakt z w pełni manualną stałką, ale wrażenia po szybkim wypadzie do pobliskiego parku mam pozytywne. Muszę go wyczuć, póki co walczę na live view i podpieram się zbliżeniem LV podczas ostrzenia. Wkrótce mam zamiar podziałać nim trochę w Bieszczadach - mam nadzieję, że się polubią.

Na szybko jedno trochę przepalone zdjęcie - jpg prosto z 600D, jedynie resize do bardziej przyjaznego rozmiaru. Z tego co pamiętam na pełnej dziurze i naprawdę blisko fotografowanego obiektu.

Komentarz

• Wojtko
                            Bywalec
                            • 2011
                            • 152

Czytałem, czytałem i kupiłem. Może i jest to lekki, tani badziew popularny głównie śród uboższych ludów naszego globu, niestety bez AF, niestety bez automatyki przysłony i najbardziej niestety bez potwierdzenia ostrości, ale jakość w pełni zadowalająca. Póki co nie montuję chipa. Polecam, polecam, polecam.

Komentarz

• Wojtko
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 152

Co do tego szkła, to daję piękny, ostry obrazek, jednak dystorsja pozioma przeraża; prędzej czytałem o tym, oglądałem zdjęcia przykładowe, ale nie ma to jak przekonać się na własnej skórze. Dziś chciałem zrobić kilka ujęć architektury i... du.a. Soft pomaga to zredukować, ale automatycznie zawęża kadr. Póki co zostawiam 16-35 II. L-ka jest bardziej uniwersalna, ma mniejszą dystorsję i AF, który przyda się podczas fotografowania uroczystości.

Komentarz

• Veox
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 116

Powiedzcie mi czy opłaca się dorzucać te kilka złotych do zczipowanej wersji z potwierdzeniem ostrości czy sobie odpuścić? Przeznaczenie - ślubniaki. Wiadomo że będzie sie przydawał w naszych ogromnych polskich mieszkaniach itp.. więc nie bedzie na korpusie tyle co np 35mm ale zawsze się na kilka fotek założy.
                                Ostatnio edytowany przez Veox; 46943.
                                Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Komentarz

Pracuję...