Doradźcie waćpanowie Sigma 17-70 OS

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qska
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 24

Doradźcie waćpanowie Sigma 17-70 OS

Hej,

Zmieniam właśnie Tamrona 28-75 (egzemplarz lekko mydlany) na Sigmę 17-70 OS, ale z tego co widziałem w Internecie ostre one są dopiero od f/5,6 na końcu tele.

Moje główne zastosowanie to spacerzoom + dziecko.

Z czego dla dziecka jest już 50 f/1.8, więc teraz sobie głośno myślę, czy nie robię głupoty

Myślałem jeszcze o Tammim 17-50 VC, ale bardzo lubię dłuższe ogniskowe i by mi ich mocno brakowało (wykres używanych ogniskowych pokazuje, że 1/3 zdjęć robię > 50mm)

Tak więc pewnie dzisiaj przejadę się do Sigma Sklep (ul. Żeromskiego) w Warszawie i poprzymierzam

Macie jakieś dobre rady w temacie?

Pozdrowienia
    Stronka slubna (dopiero zaczynam)
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

Ta Sigma ma światło 2.8-4, więc 5.6 na tele to jedynie przymknięcie o jedną przysłonę a to jest raczej normalne.

Komentarz

• qska
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 24

No właśnie tak myślę, że przy dobrym świetle powinna być fajną zabawką (przy słabszym też, jest stabilizacja), a w mrocznych pomieszczeniach stałka 50mm też da radę, powinny się fajnie uzupełniać.

Tylko - kolejny rozmiar filtra, 72mm :-/

Komentarz

• qska
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 24

Sigma zakupiona, dzisiaj testy :-D

Pierwsze wrażenia - miękko przy otwartej dziurze, ale stabilizacja miodzio

Komentarz

• rosim
          Początki nałogu
          • 2005
          • 368

Jak możesz wrzuć jakieś sample z tej sigmy.

Komentarz

• qska
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 24

Mogę wrzucić RAWy, ale nie bardzo mam gdzie, a wyjeżdżam na Święta i nie będę miał czasu dzisiaj nic dokładnie opisać ani pocropować.

Dam znać po powrocie
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Na pewno już teraz:
            * Przy f = 70mm jestem w stanie złapać ostrość na obiektach 5cm od obiektywu
            * Bardzo przyjemne, gumowane pierścienie i tulipan (fajniejsze w dotyku niż Tamrony)
            * Brak FTP, ale USM przyjemnie cichutki
            * Przy aktywacji stabilizacji, patrząc przez wizjer można dostać choroby morskiej :-D
            * Stabilizator jest aktywny jeszcze chwilę po puszczeniu spustu, ale nie jest już prawdą to, co pisali na innych forach, że aż minutę - po mniej więcej 5 sekundach jest cisza i obraz nie jest stabilizowany (to dobrze dla baterii)
            * Z 3 testowanych egz. najlepszy okazał się drugi, jeden miał BF, a drugi dziwne zachowania (potwierdzenie ostrości w body, podczas gdy w wizjerze widać, że jej wcale nie ma)
            * Obsługa w salonie na Żeromskiego w Wawie w porządku, mogłem nawet wypożyczyć obiektyw na 3 dni za bodaj 70zł, zwrotne w całości w przypadku zakupu. Ze względu na wyjazd jednak nie skorzystałem. No i jeszcze jedna rzecz - chcieli 2/3 ceny zakupu jako kaucję
            * Podsumowując - fajny spacerzoomik, nie powalający ostrością ani szybkością na długim końcu, ale to już chyba fizyka i nie jest do przeskoczenia.
            * Stabilizacja jednak przydaje się przy wieczornej fotografii miejskiej, którą też lubię.
            Ostatnio edytowany przez qska; 27568. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Tylko co to ma wspólnego z "testami sprzętu" ?

http://canon-board.info/showthread.php?t=60443
              http://canon-board.info/showthread.php?t=20351
              http://canon-board.info/showthread.php?t=60467
              http://canon-board.info/showthread.php?t=56140
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...