[minitest] TAMRON 17-50 2.8 VC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

[minitest] TAMRON 17-50 2.8 VC

Witam

Mam przyjemność właśnie testować nowe szkiełko Tamrona - 17-50 f/2.8 ze stabilizacją (VC).

Jako, że testów i porównań dotyczących poprzedniego modelu (17-50) jest masę, skupię się bardziej na różnicach dotyczących tych obydwu szkiełek. Nie będę się rozwodził, bo naprawdę nie ma po co Szkło jest znane, zostało nieco zmodyfikowane.

1. Wygląd.

Nowe szkiełko Tamrona jest po prostu większe. Solidniejsze wymiary, większa średnica filtrów (72mm) i większa zauważalnie masa. Skoro tyle zabiera stabilizacja - OK. Trudno

2. Optyka. Niby są jakieś tam różnice w budowie optyki, jednak na zdjęciach trudno było dostrzec jakiekolwiek różnice. Ostrość porównywalna, kolory, praca pod światło - wszystko po staremu, czyli dobrze.

Lewo nowy, prawo stary, 50mm f=2.8

Lewo stary, prawo nowy 50mm f= 2.8

3. Stabilizacja.

Jak w poprzednich szkłach z VC Tamrona - chodzi to wszystko bardzo dobrze. Cicho i skutecznie. Na moje oko wydajność stabilizacji ok 2 EV. Ale mogę się mylić.

4. Autofokus. Bez zmian. Silniczek bzyczy. Jedyny model który mam trafiał dobrze z ostrością. Ale to może nie być regułą jak wiemy

5. Cena. Wydaje mi się, że została skalkulowana dość korzystnie. Cena tego szkła w momencie ustabilizowania się na rynku będzie wynosiła 1990 zł brutto. Czyli dość fajnie (aktualny model kosztuje średnio 1690 zł).

Czy warto ? 300 zł to niewiele.

Stabilizacja fajna sprawa - jeśli ją wykorzystamy. Jeśli ktoś robi statyczne zdjęcia w słabym świetle - jak najbardziej. Jeśli inne - nie będzie różnicy. Szkło jest na tyle jasne, że można spokojnie sobie poradzić bez stabilizacji.

W sprzedaży do Canona będzie w ciągu najbliższego miesiąca.

Morał jest krótki:

+ stabilizacja
    + nadal bardzo dobra optyka

- większe gabaryty, waga i filtry
    - wyższa cena o 300 zł
    - większa prądożerność niż model bez VC
    - nadal żadnych postępów jeśli chodzi o silnik AF
    Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • siudym
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2249

Swietnie
    Chodzi mi po glowie wymiana na VC - niby detal, ale wiem z doswiadczenia, ze wlasnie bardzo czesto brakuje stabilizacji. W slabym swietle 2.8 nie uratuje.

Komentarz

• wojkij
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1915

Bzzz, bzzzz, bzzzzzzz.

Zrobili by normalny af i by był hit, monopol i góra złota. A tak prędzej czy później większość fotografów przy przypływie gotówki się tego szkła pozbywa(ostrzenia na 17mm pewnie też nie poprawili?).
      www.kwapisz.org

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Dorzucę sampelka, co by tradycji stało się zadość

Komentarz

• ArtMoon
          Bywalec
          • 2007
          • 113

heh, to moze wloza to w 70-200 F/2.8?
          http://www.maxmodels.pl/artmoon.html

Komentarz

• siudym
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2249

Oj by mogli, mogli
            Predziej w 70-200 2.8 sie przyda VC niz w 17-50. Cos mi sie wydaje, ze niedlugo Tamron poinformuje swiat o tym

Komentarz

• milinet
              Bywalec
              • 2006
              • 215

Ciekawe kiedy Tamron zrobi swój napęd ultradźwiękowy, mi się marzy taki zestaw T 17-50 f2.8 SSM i T 70-200 f2.8 VC SSM ... byłoby bosko

SSM sam sobie wymyśliłem, tak przy okazji coś ktoś wie aby tamron pracował nad swoim napędem ultradźwiękowym?

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Ktoś coś wie

Komentarz

• Merauder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1092

Czyli sens zakupu jest lekko watpliwy, mowie to w kontekscie checi zakupu 17-50 bez VC. W tym zakresie ogniskowych tak naprawde stabilizacja jest rzadko wykorzystywana, a jak dostajemy jeszcze wieksza srednice filtra to ciagnie za nami kolejne koszty.

Jak chyba wszyscy moi przedmowcy spodziewalem sie raczej usprawnienia AFa, a nie dodania ISa, choc ten jesli AF bylby sprawniejszy w niczym by nie przeszkadzal.

Ciekawe jak bedzie z powtarzalnoscia tego szkielka ,ale o tym zapewne dowiemy sie od Cichego po paru miesiacach od pojawienia sie pierwszych sztuk w jego rekach.
                  7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• werek
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 404

Zamieszczone przez Merauder
                    ..W tym zakresie ogniskowych tak naprawde stabilizacja jest rzadko wykorzystywana....
                    ale jednak jest w krytycznych sytuacjach lepiej miec niz nie, zreszta jak nie jest potrzebna to zawsze mozesz wylaczyc
                    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• tomaj_2
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 247

Nie wiem czy dobrze widzę, ale wydaje mi się, że głębia ostrości na tym ze stabilizacją (pierwsza fotka - tekst z książki) jest jakby mniejsza. Albo problem z ostrością na brzegach kadru ??
                      Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
                      Moje wypociny

Komentarz

• checiu
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 170

a moim zdaniem to wcale nie jest głupia rzecz ta stabilizacja - mozna bardziej przymnkąć obiektyw i nie poruszyć zdjęcia.
                        Używałem 17-50 i byłem bardzo zadowolony z efektów - dopóki nie zobaczyłem efektów z 24 1.4 w połączeniu z 7d to niezły zestaw będzie - może trzeba będzie to przemyśleć i pozyskać a jeszcze samy 14 mm i chyba 17-40 pojdzie do handlu zobaczymy jak to sie wszystko rozwinie
                        Ostatnio edytowany przez checiu; 13305.

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

O tak, stabilizacja przy filmowaniu to niewątpliwie zaleta :]

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Zamieszczone przez tomaj_2
                            Nie wiem czy dobrze widzę, ale wydaje mi się, że głębia ostrości na tym ze stabilizacją (pierwsza fotka - tekst z książki) jest jakby mniejsza. Albo problem z ostrością na brzegach kadru ??
                            Nie nie, to wina tego, że nie robiłem ze statywu i są może odrobine inne odległości od tekstu.

Zrobiłem teraz ze statywu i rozmycie tła jest niemal identyczne.

Komentarz

• MatusP
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 442

Nie gadajcie, że stabiliza to zbędne burżujstwo - przykładowo, można ustawić sobie czas 1/40 (na forum czytałem wiele opinii, że do zatrzymania ruchu na ślubie/czymś podobnie "dynamicznym" wystarczy), przysłonę 2.8 i robisz zdjęcia całym zakresem ogniskowych, nie przejmując się zupełnie czasami i ryzykiem poruszenia fot.
                              Ja tam się cieszę, że tamron toto wypuścił - to na 100% będzie mój następny obiektyw.
                              Tylko jak już powiększali średnicę, to trzeba było dać 77mm - chyba każdy się zgodzi?

Cichy - które zdjęcie to nowy Tamron? Widzę, że dolny chyba mniej winietuje.
                              Ostatnio edytowany przez MatusP; 21066.
                              BLOG

Komentarz

Pracuję...