Czyszczenie sensora - Sensor Brush - test i opinia.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Czyszczenie sensora - Sensor Brush - test i opinia.

Od dawna szukalem czegos do czyszczenia sensora w warunkach nieco "polowych". Cala zabawa z Eclipse, Swabami i PecPadami jest nieco upierdliwa. No wiec zamowilem Sensor Brush (www.visibledust.com). Przesylka airmailem z Kanady szla 5 dni. Poczta nawet ja dostarczyla w sobote, czyli dzisiaj. Urzad Celny w Wawie przystawil pieczatke na kopercie "objeto procedura dopuszczenia do obrotu". List byl otwierany i ponownie zaklejony tasma Poczty Polskiej. Zapewne panom celnikom wydalo sie podejrzane po co jakis wariat sciaga z Kanady pedzelki - to musi byc przemyt :-). Wartosc 55 doclow kanadyjskich musiala byc tez podejrzana.

W opakowaniu sa dwa pedzelki. Opakowanie Econo 1.6X Kit. Ze niby dla matrycy z cropem 1.6. Czyszczenie jest proste i ladnie pokazane na stronach j.w.

Moja matryca bardzo brudna nie byla ale urzadzenie trzeba przetestowac. No to do roboty. Puszka powietrza - dunskie airspray cleaning - kupione na Allegro i do dziela.

Porocedura prosta dmuchamy, przeciagamy pedzelkiem, zamykamy aparat, robimy zdjecie, zeby zobaczyc efekt i od nowa. Moj sensor byl krystalicznie czysty po trzecim przeciagnieciu. Wczesniej byl tam jeden paproch "przyklejony" od nowosci nie-do-usuniecia Eclipsem i swabami. Malenki byl i prawie niewidoczny wiec nie "polerowalem" matrycy Eclipsem.

W sumie bardzo sensowne ustrojstwo - pedzelki sa "reuseable" wystarczy podmuchac - moze byc powietrze nawet z gruchy, zeby usunac kurz i zeby sie naladowaly elektrostatycznie a wiec daje sie toto zabrac z soba. Mozna przewozic samolotem (Eclipse nie wolno - przynajmniej teoretycznie). No i da sie uzyc nawet pod namiotem jak sie przydazy popackanie matrycy na dluzszym weekendzie.

Mnie sie podoba.

Janusz

PS. Eclipse narazie nie wyrzucam :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.
  • mcdenko
    Bywalec
    • 2005
    • 144

Fajna sprawa! Czy moglbys napisac szczegoly co do zamawiania za granica? Jak zamawiac, jak placic. Chetnie zamowilbym te pedzelki! Ciesze sie ze sie udalo wyczyscic matryce!

Komentarz

• ToMo
      Coś już napisał
      • 2005
      • 93

Ja też chciałbym się podłączyć do takich zakupów, skoro przetestowana została skuteczność tych "pędzelków" organoleptycznie to z pewnością znajdzie się kilku chętnych na to "ustrojstwo" więc może zamówimy coś wspólnie korzystając z nabytego przez Janusza doświadczenia
      50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez mcdenko
        ...Jak zamawiac, jak placic. Chetnie zamowilbym te pedzelki! Ciesze sie ze sie udalo wyczyscic matryce!...
        Wszystko jest na http://www.visibledust.com - placilem karta visa. Zamawialem w niedziele wieczorem, w poniedzialek przyszlo mailem zawiadomienie o wysylce a w sobote list z pudeleczkiem byl w domu. U nich na stronie posza o 10-12 dniowym terminie dostawy ale bylo szybciej. Powietrze kupilem tu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49076263. Pedzelki kupilem "pod wplywem", nie, nie napojów :-), ale opinii stad: http://www.moosepeterson.com/index.html - gdzies to tam bylo. Na Dpreview tez pozytywnie o tym pisali.

Jestem zadowolony choc zdaje sobie sprawe, ze to moze nie wystarczyc do "przyklejonych" paprochow i polerowanie Eclipse moze byc czasem konieczne. Dla mnie glowna zaleta pedzelkow jest mozliwosc wozenia ich ze soba.

Uwaga: Nie sadze zeby oplacalo sie kupowac grupowo po kilka zestawow. Panowie celnicy moga znacznie podrozyc koszta takiego zakupu. Raczej jeden set na kilka osob - to sie w koncu nie zuzywa i nawet prac mozna.

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2063

Janusz, dzięki za info o tym zestawie. Ostatnio czyściłem gruchą za którymś razem się udało. To co piszesz wygląda bardziej efektywnie.
          Przy okazji mała sugestia, może ktoś z członków forum, prowadzi sklepik internetowy i mógłby to sprawdzać?
          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Jax
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 19

W sklepie Visibledust jest 107$ kanadyjskich,, czyli 85$ us. Trafiłeś na promocje? Dodatkowo 11$ za przesyłke.
            Ostatnio edytowany przez Jax; 2198.
            pozdrawia
            Jax®

Komentarz

• dzi
              Bywalec
              • 2004
              • 240

ja wole wsiaść w auto i po 5 min. na żytniej w canonie zrobią mi to raz na jakiś czas za darmo (tak wynikało przynajmniej z mojej rozmowy telefonicznej znimi) - no ale to tyko dla tych z warszawy

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez Jax
                W sklepie Visibledust jest 107$ kanadyjskich,, czyli 85$ us. Trafiłeś na promocje? Dodatkowo 11$ za przesyłke.

Napisalem wartość deklarowana na paczce a nie obecna cena :-)

Zapłaciłem dokładnie 30,44 USD 23/04/2005 - tyle dokładnie widnieje na moim wydruku z banku.

Janusz

Janusz,

Komentarz

• artd4
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 307

Podobno tak nie wolno

Może ciut nie ten wątek..
                  Czytałem pare takich artykułów
                  że podobno tak nie wolno robić
                  Że powietrze w puszkach moze być delikatnie zaoliwione
                  Jakiś paproch pod ciśnieniem ...
                  Że można uszkodzić wnętrze
                  Ja generalnie powietrze w puszkach używam na zewnątrz
                  ale zdarza mi się, że bardzo delikatnie "przewieje" wnętrze
                  Moim sposobem jest odkurzacz ze styropianowym korkiem na rurze mięciutka rurka-słomka (zachowanie dystansu od sprzętu) i minimalne ssanie
                  Moc mozna zmnieszyć przebijając korek zwykłymi słomkami,
                  Jeszcze prosty sposób na odkurzenie całego sprzetu.
                  W miare szczelne pudełko z jednej strony otwór na rurke odkurzacza
                  Z drugiej otwór zaślepiony filtrem antypyłowy.Malutkie ssanie przez 10min(body) a większe "obiektyw,lampa"
                  No to tyle o kurzu.
                  Dzięki Januszowi mamy sprawdzony produkt
                  Też chyba taki zestaw zakupie,bo fachowcy wiedzą co dobre.
                  Powiedzcie mi prosze jak jest z tym powietrzem w puszkach?
                  Używać w plenerze czy nie?
                  Zaawansowany NIE FANATYK !!!
                  2x dSLR ()

Komentarz

• Pinio
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 101

I powiadasz, że nie fanatyk^^

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

czy to moze o takie cos chodzi?

http://www.fotokonijnenberg.nl/produ...sor_brush.html
                      www albo tez flickr

Komentarz

• artd4
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 307

Zamieszczone przez Pinio
                        I powiadasz, że nie fanatyk^^
                        Hi Hi
                        W porównaniu z innymi...???

"L-ke" robie sobie owijając kita w papier śniadaniowy.
                        A pstrykam głownie dokumentując głównie rodzinke

A "artystyczne" zdjęcie zrobiłem raz
                        Jak nacisnąłem spust i nie pstrykneło,zawiesiłem aparat szybko na ramieniu i podniosłem dzieciaka.
                        I w tym momencie Canon odpalił bujając gdzieś kolan...
                        Poprostu niechcacy włączyłem samowyzwalacz
                        Piękna fota !
                        Zaawansowany NIE FANATYK !!!
                        2x dSLR ()

Komentarz

• rOOmak
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 617

Ja używam powietrza w puszce. Ważne jest żeby nie przechylać puszki, bo zacznie płynem sikać i zamrażać wszystko w koło.Tak schłodzona powierzchnia może kondensować parę wodną, a tego wolimy unikać. Dlatego ja stawiam puszkę z powietrzem na biurku a aparatem operuje drugą ręką wokół rurki(dyszy). Używam, krótkich pojedynczych "strzałów" i jest wszystko ok.

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Ja wczoraj próbowałem użyć Sensor Swabów, okazały się porażką i dokończyłem zwykłymi patyczkami do uszu (500 sztuk za $3 w Walmarcie). Przeszły mi głupie pomysły na kupowanie wynalazków do czyszczenia matrycy...
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Sensor Swabami czyscilem i jak sie to raz zrobi porzadnie od A do Z treningowo, to to sie sprawdza. tylko koszt jest kapke wysoki...
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...