Amatorski zestaw wycieczkowy - 450D + Tamron 18-250

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sprocket73
    Początki nałogu
    • 2008
    • 489

Amatorski zestaw wycieczkowy - 450D + Tamron 18-250

Witam szanownych forumowiczów!
    Pozwolę sobie opisać wrażenia z 22 dni urlopu spędzonych z moim nowym aparatem na szyi - Canonem 450D z obiektywem Tamron 18-250.

Najpierw parę słów o mnie - jestem całkowitym amatorem, któy zapragnął mieć coś większego niż kompakt. Wybór aparatu i obiektywu poprzedzony był wnikliwą lekturą tego i innych forów, w końcu wybrałem to co wydawało mi się dla mnie najlepsze i nie żałuję. Aparat kupiłem parę miesięcy temu, najpierw poćwiczyłem robienie zdjęć w warunkach wycieczkowych, więc na urlop wyruszyłem mając sprzęt jako tako oswojony.

17 dni urlopu spędziłem w górach, w skwarze, wietrze i deszczu, a 5 w Wiedniu. Aparatu nie oszczędzałem, cały czas był włączony, obiektyw odsłonięty, gotowy do strzału jeśli tylko zapragnę. Zestaw waży mniej więcej 1 kg, przyznam, że dość szybko przyzwyczaiłem się do tego ciężaru na szyi, w czasie marszu przeważnie przytrzymywałem aparat ręką, aby nie dyndał i aby obiektyw się nie wysuwał. Nie miałem statywu, wszystkie zdjęcia robiłem z ręki. W ciemnych wiedeńskich muzeach ćwiczyłem IS w rękach, z efektów jestem nawet zadowolony, choć obiektyw T18-250 na ciemne wnętrza się zupełnie nie nadaje. Za to w górach sprawował się bardzo dobrze, dość szeroki kąt na widoczki, duży zoom aby uchwycić dzikiego niedźwiedzia lub kozicę, soczyste kolory. Ale główna zaleta to możliwość zrobienia szybkiego zdjęcia o dowolnej ogniskowej w dowolnym momencie. Zaznaczam, że dla mnie robienie zdjęć w górach nie jest sensem samym w sobie. Kocham góry, a zdjęcia mają oddawać atmosferę tego co czułem kiedy te zdjecia robiłem - i oddają.

Zrobiłem ok 4,5 tys. zdjęć, z czego 1900 przywiozłem na karcie - resztę usuwałem na bieżąco zaraz po pstryknięciu. Zdjęcia robiłem w średnim formacie M i w jpg o zwiększonym stopniu kompresji. Jeżeli ktoś ma ochotę może je sobie pooglądać w moim albumie na picassie.

Zdjęcia nie zostały poddane żadnej obróbce w programach graficznych.

Dziękuję za uwagę.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria
  • Troyan
    Początki nałogu
    • 2007
    • 317

Zdjęcia naprawdę sympatyczne, kilka kadrów jest takich, że przy "modnej" obróbce były by ochy i achy ale cos czuję, że autorowi watku niekoniecznie na tym zależało
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• tom170
      Początki nałogu
      • 2007
      • 252

Zamieszczone przez Troyan
      Zdjęcia naprawdę sympatyczne, kilka kadrów jest takich, że przy "modnej" obróbce były by ochy i achy ale cos czuję, że autorowi watku niekoniecznie na tym zależało
      Tak racja ten wróbelek fajnie wyszedł (jak nie to poprawcie mnie bo nie wiem mi to wróbelka przypomina) No i zdjęcia z wiednia niektóre są ciekawe
      EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• sprocket73
        Początki nałogu
        • 2008
        • 489

Postanowiłem uzupełnić mój "test" o uwagę odnośnie AF.

Wiele osób zarzuca Tamronom problemy z autofocusem. U mnie też pewne wystąpiły. Z szybkosci byłem zadowolony, porównując do mojego poprzedniego aparatu - kompaktu S3, Tamron jest szybszy. Niestety z dokładmością gorzej. O ile przy długich ogniskowych dokładność była zadowalająca, to przy krótkich, np. 18 mm AF bardzo sie gubił. Przykładem może być zdjęcie robione w lesie z ok 5 metrów - bardzo często AF ustawi się wtedy na 2m i jest mydło. Przy robieniu widoczków podobnie, często ustawiał się na 3m w przypadku kiedy fotografowany obiekt był zalesioną górą w odległości kilku kilometrów. W związku z tym często wyłączałem AF i ustawiałem na oko 5m dla zdjęć w lesie, 30m dla widoczków (tyle wystarczało z podowu dużej głębi ostrości), dawało to dużo lepsze rezultaty niż na AF - różnicę było widać na podglądzie w powiększeniu, patrzyłem też na rozmiar pliku, te rozmyte były mniejsze niż te ostre.
        SPROCKET
        Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• Fotofil
          Początki nałogu
          • 2006
          • 284

Nareszcie ktoś kto kupił aparat żeby robić zdjęcia a nie podniecać się sprzętem fotografując karty testowe.
          „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
          wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”

Komentarz

• M@riusz
            Początki nałogu
            • 2006
            • 348

Powiem tak - choć nie przepadam za mega zoomami - jeżeli ten obiektyw dał Ci frajdę i satysfację - nie porzucaj tego hobby :-)
            Baw się dobrze
            Pozdrawiam,
            M@riusz
            Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• mamut9
              Bywalec
              • 2008
              • 119

Całkiem fajne foty....na picasie .
              450d daje radę i nie bardzo przeszkadza w robieniu zdjęć, w myśl zasady, że najbardziej w robieniu dobrych zdjęć przeszkadza aparat
              Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Komentarz

• Jago
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1503

..........w czasie marszu przeważnie przytrzymywałem aparat ręką, aby nie dyndał i aby obiektyw się nie wysuwał............

sprocket73 z Twoich słów wynika, że tubus obiektywu ma tendencję do samowolnego wysuwania się - jeśli obiektyw nie ma przycisku do mechanizmu blokującego, uważam to za dużą wadę. W czasie marszu (tym bardziej górskiego) ręce wolę mieć raczej wolne - ewentualnie jak już, to podtrzymywać swoją kobietę a nie obiektyw. Powiedz jeszcze, czy mając obiektyw skierowany do góry wysuwa się on ciężej niż w położeniu poziomym ? Pozdrawiam.

Zamieszczone przez Fotofil
                Nareszcie ktoś kto kupił aparat żeby robić zdjęcia a nie podniecać się sprzętem fotografując karty testowe.
                Racja, racja. Moja babcia powiedziałaby: święte słowa
                Ostatnio edytowany przez Jago; 16499. Powód: Automerged Doublepost
                C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• punky
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 483

Zdjecia fajne
                  Sam w zeszle wakacje bylem na Malej Fatrze
                  miejsce niesamowite i chce tam wrocic w przyszlym roku
                  zaliczyles Horne i Dolne Diery?? moze masz zdjecia z tamtego rejonu?
                  R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• sprocket73
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 489

Dawno tu nie zaglądałem, a widzę że pojawiły się pytania.

Jago:
                    Obiektyw ma przełącznik do blokowania i często go włączałem. Kiedy obiektyw był nowy nie wysuwał się, jednak po kilku dniach użytkowania zaczął chodzić na tyle luźno, że wisząc na szyi pod kątem 45 stopni w dół, przy energicznych krokach wysuwa się samoczynnie.
                    Co do zjawiska większych oporów przy zmianie ogniskowej przy skierowaniu aparatu pionowo do góry - tak jest to odczuwalne.

Punky:
                    Nie, nie widziałem Dier. Szliśmy inną trasą. Nawet nie wiedziałem że coś takiego istnieje. Teraz juz wiem dzięgi Googlom oraz Tobie i pewnie następnym razem je zobaczę

Przy okazji kolejna porcyjka zdjęć zestawu - Tatry w listopadzie. Uwaga, nie wszystkie, ale większość było robionych C450D+T18-250. Jestem z nich nieco mniej zadowolony. Przesadziłem z balansem bieli, chciałem żeby trawy wychodziły mocno żółto... i wyszły za mocno.
                    Ostatnio edytowany przez sprocket73; 17258.
                    SPROCKET
                    Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• Jago
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1503

sprocket73 dzięki za odpowiedź. W sumie fakty, które podałeś są na niekorzyść tego szkła. W każdym razie fotki z gór są bardzo korzystne
                      C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• sprocket73
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 489

odświeżę nieco swój wątek

już ponad rok pstrykam 450D + T18-250, tym razem wzbogaciłem zestaw o filtr polaryzacyjny Hoya pro1 digital i wyruszyłem na Chorwację

zdjęcia jak zwykle bez obróbki, jpg zgrane bezpośrednio z aparatu,
                        z efektów jestem zadowolony, choć zdaję sobie sprawę, że to tylko amatorskie pstrykanie, a nie żadna artystyczna twórczość:

zauważyłem, że coraz więcej forumowiczów myśli o dokupieniu ultrazoomu i jakaś ogólna wroga niechęć do takich rozwiązań powoli opada

ja z kolei zastanawiam się nad kupnem jakiegoś drugiego obiektywu, może ultraszerokokątny, coś w zakresie 10-20... myśl ta powoli we mnie dojrzewa
                        SPROCKET
                        Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• robgr85
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1719

Zamieszczone przez sprocket73
                          zdjęcia jak zwykle bez obróbki, jpg zgrane bezpośrednio z aparatu,
                          z efektów jestem zadowolony, choć zdaję sobie sprawę, że to tylko amatorskie pstrykanie, a nie żadna artystyczna twórczość:

zauważyłem, że coraz więcej forumowiczów myśli o dokupieniu ultrazoomu i jakaś ogólna wroga niechęć do takich rozwiązań powoli opada
                          drogie obiektywy tak na prawdę w większości (prócz kwestii kolorystyka, kontrast, bokeh, winietowanie, AF w trudnych sytuacjach) pokazują swój pazur dopiero podczas druku do dużych formatów, czy oglądaniu w 100% powiększeniu. Gdybyś wrzucił pliki w pełnej rozdzielczości na picasse, wtedy można by oceniać. Przy miniaturkach to nawet na jakość ze swojego starego poczciwego kit'a nie mogę narzekać.

edit: coś okropnego dzieje się z edycją. Wcina mi losowo jakieś wyrazy!!
                          Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
                          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Fotofil
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 284

Kolejny raz z przyjemnością oglądam Twoje zdjęcia. Przed zakupem 10-20 proponuję najpierw dobrze przetestować te szerokie ogniskowe. Może się bowiem okazać że zniekształcenia mogą być dla Ciebie nie do przyjęcia. Osobiście nie przepadam za ultraszerokimi kątami. Niezbędne są tylko do wnętrz.
                            „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
                            wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”

Komentarz

• rychu
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 242

Już dawno stwierdziłem, że megazoom ma takie same prawa do istnienia, jak ultrazoom czy supertele. To jeden z obiektywów na szczególne okazje (wycieczki przy dobrym słońcu głównie), a nie obiektyw, który ma zastąpić wszystkie inne. Jeśli tak go potraktujemy i uzupełnimy np. stałkami czy standartowymi zoomami o lepszej optyce i świetle, to stajemy się posiadaczami bardzo uniwersalnej szklarni.

Komentarz

Pracuję...