Prywatny test porónawczy CF: Sandisk vs PQI

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Flanel
    Początki nałogu
    • 2005
    • 300

Prywatny test porónawczy CF: Sandisk vs PQI

Było trochę pytań na forum, opinie niejednoznaczne, więc postanowiłem przetestowań na sobie co w trawie piszczy.

Nie będę polemizował nad awaryjnością w/w kart, bo o tym można napisać niejeden spam wątek. Ode mnie jedno stwierdzenie - z racji wykonywanego zawodu mam jakiś na to pogląd - zepsuć w najmniej oczekiwanym momencie może się wszystko. Nie ma marki niezawodnej. Niektórym się tylko tak wydaje.

Do testów stają nierówni przeciwnicy ( ale z braków zasobów inaczej się nie dało).

karta Sandisk CF extreme III 2gb ( roczna )
    karta PQI CF x120 8gb ( nowa )

Procedura testowa:

Komputer : stacjonarny core2quad, system vista business
    Czytnik : sandisk ext III

** testowanie programem HD TACH http://www.simplisoftware.com/Public...request=HdTach

** testowanie programem HD TUNE http://www.hdtune.com/

** test zapisu/odczytu programem total commander http://totalcmd.pl/

Oto wyniki :

HD TACH

HD TUNE

sandisk ext III

PQI

TOTAL COMMANDER

ODCZYT :

ZAPIS

FLANEL'S CONCLUSION

Kluczowe sprawy są tak naprawdę 3. Zaufanie i przekonanie do marki, prędkość ZAPISU, oraz cena.

Dla wielu znaczenie będzie miał fakt, że karta pqi ( dla przykładu 8 gb ) jest przynajmniej o połowę tańsza niż 8 gigowy odpowiednik sandiska ext III.

Prędkość odczytu ( na dobrym czytniku USB ) jest moim zdaniem porównywalna. Jedynie w teście zapisu wyraźnie widać różnicę pomiędzy kartami, co dla części może mieć kluczowe znaczenie.

Po południu postaram się zrobić test szybkostrzelności na aparacie.

Dziękuję za uwagę.

EDIT: Przeprowadziłem test zapełnienia bufora na obu kartach.

Aparat: Canon 5D

CF Sandisk ext III 2gb - zdjęcia seryjne w RAW - 20 klapnięć do zapełnienia bufora

CF PQI 8GB - zdjęcia seryjne w RAW - 19 klapnięć do zapełnienia bufora.

Dziękuję za uwagę.
    Ostatnio edytowany przez Flanel; 2188.
  • gonzo44
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1304

Myślę, że bardziej miarodajna byłaby informacja ile trwa opróżnianie bufora na kartę. Czyli np. pomiar czasu zrobienia 10 RAW w serii i zgrania przez aparat na kartę, albo czas od momentu gdy zapcha się bufor do zapisania danych na kartę. Jeżeli znalazłoby się więcej chętnych na podobne testy, moglibyśmy stworzyć bazę danych na temat kart i ich szybkości.
    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• czajna
      Początki nałogu
      • 2005
      • 401

Bardzo fajne zestawienie akurat kart, które mnie interesują. Mam 2xEIII i właśnie ze względu na cenę kupiłem niedawno PQI. Zapis ma gorszy ale i tak jestem wystarczająco zadowolony z PQI no i troche kasy w kieszeni zostało... Zobaczymy jak z awaryjnością, ale to dopiero po dłuższym użytkowaniu można stwierdzić...

Komentarz

• miklo
        Uzależniony
        • 2006
        • 681

Ja się obawiam PQI. Nie znam tej firmy. Nie mam zaufania. Widziałem za to w nienajgorszej cenie Preteci. Mam starego 1GB z serii Cheetach i działa cacy od 2 lat. Nowe nie metalowe też są godne zaufania?

Komentarz

• Flanel
          Początki nałogu
          • 2005
          • 300

Zamieszczone przez gonzo44
          Czyli np. pomiar czasu zrobienia 10 RAW w serii i zgrania przez aparat na kartę, albo czas od momentu gdy zapcha się bufor do zapisania danych na kartę.
          Chodzi Ci o to, jak szybko zgaśnie dioda po serii rawów ?

Na oko, jak pamiętam trwało to podobnie, ale spróbuję jeszcze dziś to zmierzyć z zegarkiem w ręku.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez miklo
          Ja się obawiam PQI. Nie znam tej firmy. Nie mam zaufania. Widziałem za to w nienajgorszej cenie Preteci. Mam starego 1GB z serii Cheetach i działa cacy od 2 lat. Nowe nie metalowe też są godne zaufania?
          sprzedaję od 3 lat produkty sandiska ( karty, mp3, pendrive'y ), tak samo i produkty PQI ( pendrive'y).

Jeśli chodzi o awaryjność, na serwisie miałem każdy produkt z każdej wymienionej firmy, więc wniosek jest prosty.
          Ostatnio edytowany przez Flanel; 2188. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• czajna
            Początki nałogu
            • 2005
            • 401

Zamieszczone przez miklo
            Ja się obawiam PQI. Nie znam tej firmy.
            PQI - bardzo dobra firma robiąca naprawde fajne pendrive'y czyli pamięci masowe. Sztukę tą opanowali dosyć dobrze więc karty też pewnie złe nie są i pamięć mają "włożoną" solidną...

Komentarz

• miklo
              Uzależniony
              • 2006
              • 681

A oni sami robią te pamięci, czy je kupują od kogoś i naklejki dają?

Komentarz

• gonzo44
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1304

Zamieszczone przez Flanel
                Chodzi Ci o to, jak szybko zgaśnie dioda po serii rawów ?
                aha, czyli jak szybko można znowu zrobić pełną serię.
                Jak wrócę do domu to sprawdzę i zamieszczę moje wyniki.
                Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• czajna
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 401

Zrobiłem taki krótki test stoperowy na Sandisku EIII 2 GB i PQI 4GB x120 i wyszło coś takiego:

EIII 2GB - C30D RAW
                  seria 13 zdjęć - ok. 3,9s
                  po serii zdjęć aż do zgaśnięcia czerwonej lampki (opróżnienie bufora) - ok. 10s

PQI 4GB - C30D RAW
                  seria 13 zdjęć - ok. 3s
                  po serii zdjęć aż do zgaśnięcia czerwonej lampki (opróżnienie bufora) - ok. 15,5s

Co ciekawe seria w RAW wg producenta jest 11 klatek, mi jakoś obie karty doszły do 13 klatek.
                  Z minitestu widać, że EIII dużo szybciej opróżnia bufor ale o ok. 1 sekunde dłużej "cyka" te 13 klatek (jakoś to dziwne, ale 3 razy powtarzałem i za każdym było podobnie)...

Moim zdaniem, patrząc na różnicę w cenach warto zastanowić się nad PQI

Komentarz

• miklo
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 681

Znalazłem deko negatywnych opinii (o padających calych partiach i wycofywaniu się sklepów z CF PQI) i zaufania nadal nie mam :/

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Zamieszczone przez miklo
                      Znalazłem deko negatywnych opinii (o padających calych partiach i wycofywaniu się sklepów z CF PQI) i zaufania nadal nie mam :/
                      To może podlinkujesz? Wlaśnie zmówiłem sobie 8GB PQI. Cenowo wychodzi świetnie. Mam kilka penów PQI i wszystkie działają bez zarzutu. Z kartami też nie powinno być problemów.

Komentarz

• Lysy665
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 32

ja mam PQI 1gb x100 i nie narzekam na awaryjnosc od listopada 2006 nie mialem zadnych netywnych przygód; szybka, dobra i tania karta. obecnie przynierzam sie do 4gb x133
                        EOS 40D | 350D | Canon 28/1,8 | Canon 70-200/2,8 | Tamron 17-50/2,8 | Canon 50/1,8 | Canon 70-210/3,5-4,5 | 580EX II | poxiGRIP
                        << EOS 100 + EOS 3000V >>

Komentarz

• miklo
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 681

Są tam opisane dwa przypadki wycofania się sklepów z PQI. Dla mnie to wystarczy.

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez miklo
                            Ja się obawiam PQI. Nie znam tej firmy. Nie mam zaufania.
                            a ja za sprawą podróbek mam 0 (słownie: zero) zaufania do Sandiska.

Wiem, że firma niewinna, ale cóż, to ich problem; natomiast ja ze swojej strony nie mam ochoty zastanawiać czy ktoś chce mnie oszukać.

Natomiast co do PQI się nie wypowiem bo nie znam - używam Lexar i Transcend.
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Zamieszczone przez miklo
                              http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-os...-2-gb-x150.htm

Są tam opisane dwa przypadki wycofania się sklepów z PQI. Dla mnie to wystarczy.
                              Opisany tam jest jeden przypadek rzekomego wycofania kart z grudnia 2006 r. Kart 150x a nie 120x. Używałem i używam różnych kart: pretec, kingston, sandisk. Jedyny problem jaki napotkałem wiązal się z ... sandiskiem. Aparat potrafił zawiesić się podczas usuwania zdjęć z karty.
                              Zaryzykuję PQI tym bardziej że 100zł za 8GB to naprawdę dobra oferta.

Komentarz

Pracuję...