Sigma 30/1,4 minitest , zdjecia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trampek
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1546

Sigma 30/1,4 minitest , zdjecia

Dzisiaj przyszla.
    mialem ja juz kiedys ale nie byla udana szczegolnie jesli chodzi o AF. Zalozylem na swiezo regulowana z Zytniej puszke 20d i niestety dosc duzy BF. wiem ze to wina szkla bo inne 3 obiektywy ze stopki dzialaja idealnie.
    Zaczalem focic i lapie tak 15% zdjec w punkt. Zmartwil bym sie powaznie ale tak sie zlozylo ze pozyczylem od kumpla 30d ktore ma dla odmiany duzy FF na szklach o ktorych wczesniej wspomnialem . Zlaczylem dwa felerne ogniwa i bajka ! ! ! . Ostrosc szybkosc , kontasty, celnosc AF plastyka zdjeci jak nalezy. W porownaniu z 50/1,4 w kazdej kategorii jest lepsza (no moze oprocz bokeh)! !! ! ! (wieczorem wrzuce zdjecia z 20 - te trafione ) i 30d - trafia 95%. Wysylam go po łikendzie do Gdyni na kalibracje ( juz dzwonilem ) i juz wiem ze ciezko mi bedzie je zdjac z body. ( niestety dwa tygodnie bez bodi i szkla ale zostawiam sobie ja ze wzgledu na jakosc optyczna.)

oki zdjecia

20d sharpnesna 2+ na 1,4 . W ps tylko pomniejszone i zapisane dla web na 100% i crop 100% ponizej

i jeszce moze jakis portret na 1,4 30d shrpns w aparacie na 5. tylko pomniejszone i save for web na 100% i crop ponizej
    Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
  • HuleLam
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1641

Hej,
    możesz, proszę, dać wycinek z widoczną nieostrością (gdzieś bok kadru, róg...)?
    Fotograf platoniczny

Komentarz

• Zbig
      Bywalec
      • 2007
      • 101

Gratuluję szkła. Za godzinę jadę pomacać w sklepie Sigmy egzemplarz 30-stki, bo dziś była dostawa. W jednym z wątków wklejałem link do podobnych testów, które umieściłem na NF, gdyż analogiczne szkło miałem do mojej D80-tki. Jakby ktoś chciał poczytać i pooglądać (jest dużo zdjęć) to tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20165&page=2

A jak już kupię swoje szkło do Canona, to też się dokleję do tego wątku z samplami.

Miłego pstrykania weekendowego

Komentarz

• Dzygit-Dublin
        Uzależniony
        • 2005
        • 754

witam

ogladalem sample na forum canona eng i szlo sie podoba szczegolnie jego cena lecz u mnie nie maja zeby podpiac lub pomacac , niby duze miasto a wielka kupa
        z tego co pisza to po co niektorzy wysylali kilka razy ale efekt koncowy ich zadowalal lub byla wymiana na nowe
        wiec z ebaya ciezko zdecydowac sie na zakup

link do paru fotek z 30mm sigmy

Pozdrawiam Darek
        pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• Zbig
          Bywalec
          • 2007
          • 101

To ja też dorzucę kilka linków do ekstra fotek. Mam je z czasów, gdy kupowałem Sigmę do Nikonka. Zdjęcia są typowo amatorskie, przez co są bardzo fajne.

http://www.joachimgerstl.com/hidden_Sigma_30mm.htm - fotki pewnego Niemca - miodzik
          http://www.rytterfalk.com/2006/04/04...age-38-photos/ - Sigma + Canon w akcji w Chinach
          http://photography-on-the.net/forum/...highlight=30mm - różności
          http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=21826519 - dłuugi wątek z wieloma zdjęciami

Mnie te wszystkie fotki + opinie posiadaczy Sigmy przekonały. Szkło trochę abberuje, rzeczywiście krawędzi nie ma takich ostrych jakby się chciało, ale tego nie widać w przypadku normalnych zdjęć do których się go używa. Natomiast plastyka, GO i możliwość robienia fotek bez użycia światła zdecydowanie na plus.

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

w porównaniu z 50 1.4 rzeczywiście ładnie, ale mam wrażenie że bardzo ociepla kolory.
            Digart

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez MMM
              (....) ale mam wrażenie że bardzo ociepla kolory.
              No ja mam podobne wrażenie, ale to chyba większość sigm tak ma.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

Zamieszczone przez MMM
                w porównaniu z 50 1.4 rzeczywiście ładnie, ale mam wrażenie że bardzo ociepla kolory.
                tak ociepla w porownaniu z 85USM jest jakby 2000K wiecej. dam jeszce foty z boku kadru - moze nie z zupelnego ale zawsze

30d shrpners 7 - troszke przestrza odrazu uprzedzam. zapisane jak zwykle (patrz wyzej)
                crop

Komentarz

• Niedzwiedz
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 578

to jest rewelacyjny obiektyw smiem twierdzic ze na 1,4 jest jak 35L na 1,4 , mialem go w nikonie, kalibracja w gdyni rozwiazala problem pracy jego AF smigal az zal bylo sprzedawac , polecam to szklo, kaldzie trupem np 28 1,8 na 1,8
                  www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                  www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• panczo
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 96

A ocieplanie kolorów nie przeszkadza przy normalnym używaniu?
                    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

przeniosłem

szkoda, że to szkiełko tylko na APS-C bo zacne
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez Kubaman
                        przeniosłem

szkoda, że to szkiełko tylko na APS-C bo zacne
                        Wielka szkoda tyle, że pod pełną klatkę to by kosztowało majątek .
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Zbig
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 101

Ale jak ktoś chce mieć pod pełną klatkę, to kupuje sobie 50-tkę i po sprawie. Cały urok tej Sigmy (poza światłem, ostrością, itd., itp.) polega na tym, że robi ona za standard z analoga. Jest to jednocześnie (chyba) na rynku jedyny tak jasny obiektyw o tej ogniskowej, jak też coś, co można używać na codzień, szczególnie w pomieszczeniach. W tym przypadku 50-tka jest zazwyczaj za wąska.

Komentarz

• trampek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1546

dzisiaj robilem na slubie 30 plus 85USM. REWELACJA ! ! ! najlepsze szklo jakie mialem !! ! ! ! co do kolorow to czasem nawet pomaga choc oczywiscie najlepiej jakby bylo neutralne. widzialem kiedys na CB zdjeca z 5d i 35L.smiem twierdzic ze ta sigma w polaczeniu z 30d robi zdjecia o jednakowej plastyce i ostrosci. oczywiscie jako 50. co do 50 to rzeczywiscie za waska do uzywania na codzien. co do plastyki ...

na 1,4 troszke szopa.
                            Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.

Komentarz

• Niedzwiedz
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 578

50 1,4 canonowe ma sredniouzywalen 1,4 , sigma jest uzywalna na 1,4, do ff tylko 35 1,4 jeyst uzywalne na 1,4 (mowie o standardowych szklach)
                              www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                              www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

Pracuję...