Adapter Canon EOS / Minolta

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2085

Zamieszczone przez hroopek
    Tak jak niejeden z nas, mam parę obiektywów z bagnetem minolty, bawiłem sie trochę ostatnio, rozkręcając canony i zamieniałem bagnety, w uzyciu była nawet wiertarka bo trzeba było wiercic w bagnetach ale za kazdym razem nie bede się tak bawił, poza tym problem z centrowaniem.
    Pomyslalem ze jak dorwę gdzieś adapter, to było by super, ale widzę ze pozostaje opylić szkła na allegro...
    Szkoda że nie ma, w koncu manualnie tez da sie pracować...

Chyba kupię tokarkę....

M.
    Po co psuc tyle szkiel. To moze lepiej popsuc jeden aparat EOS. Wymontuj z niego bagnet EOS i sprobuj dostosowac do niego bagnet z jakiegos aparatu minolta.
    Na poczatek sprobuj jakis EOS 300D jak masz wiele ciekawych szkiel.
    Ja przerobilem kliszaka Eos 50 na bagnet canon-FD bo mam fajne stalki. Chcialem sie przekonac czy po prostu kiedys za kilka lat nie przerobie sobie jakiegos 5D na FD. Lubie te szkla, bo sa male. Uzyskalem praktycznie nieskonczonosc.
    Z minolta MD moze byc duuuuzo latwiej bo jej bagnet jej tylko troche cofniety od bagnetu EOS.
    Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• fotobaraba
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 37

Odp: Adapter Canon EOS / Minolta

Trochę czasu minęło
      Czy ktoś ma doświadzenia z adapterem z dandelionem z soczewką EOS EF / Minolta MD?

Komentarz

• bananv8
        • 2013
        • 10

Ja używam od powiedzmy tygodnia - na razie jest troche uporczywie odzwyczaić się od AF ale jak już się trafi w punkt to ostrość nieraz lepsza czy f2.8 niż z kilka dekad młodszych obiektywów choćby 50 f1.8, co ciekawe, zwykle przy ustawieniu obiektywu na minimalne ostrzenie.

Korzystam z Eximara 135 2.8 oraz Eximara 35 2.8 - mam też 50 f2 Rokkora ale ten podpiąłem raptem raz, ma bardzo miekki bokeh, aż wręcz za miekki, tło wygląda jak rozmyte w PSie

Co do samego adaptera - na brzegach chcąc złapać pole AF trzeba się nieco obeznać tzn gdy np podpinam 135tkę to mam lekki BF przy potwierdzeniu, z kolei na 35 mam FF. Zaznaczam, że to tylko na rogach, centralnie jest w obu przypadkach OK. I nie sądze, by to była wina samego adaptera Ogółem fajna sprawa, długo polowałem żeby znaleźć w PL takie cacko poniżej 150zł i udało mi się wyhaczyć za 100zł.

Komentarz

• fotobaraba
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 37

byłyby fajnie gdyby ktoś wrzucił jakieś sample,
          mam zamiar kupić adapter ze względu na rokkor 300mm f4.5; rokkor 200mm f3,5; rokkor 50 f1.4 aby wzbogacić posiadaną szklarnię EF.
          wie ktoś ile ten adapter pochłania EV?
          zostaje pytanie jak to będzie się zachowywać na body EOS 1N oraz na EOS 20D?

Komentarz

Pracuję...