Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
C400d + TAMRON 17 - 50 2.8 albo TAMRON 28 - 75 2.8 i na początek więcej nie trzeba. Małe szumy dla wysokich ISO są moim zdaniem istotniejsze niż łatwy dostęp do niektórych funkcji. Używam C400d od trzech miesięcy, jedyną wadą jest nieco ciemny wizjer, ale można się do niego przyzwyczaić. Obsługa jest intuicyjna: dostęp do ISO, WB, rodzaju pomiaru światła, trybu pracy AF i jeszcze jednej wybranej przez użytkownika funkcji za jednym przyciskiem. Na AF narzekać nie można, im jaśniejszy obiektyw tym oczywiście lepiej. C można bez problemu (bez lampy rzecz jasna) na całkowicie naładowanym akumulatorku zrobić 500 i więcej zdjęć.
Jest to moja pierwsza lustrzanka i nie odczuwam braku dodatkowego wyświetlacza. Uchwyt nie jest taki zły, łapek nie mam małych, gripa nie używam i pomimo to nie czuję dyskomfortu podczas robienia zdjęć, więcej: przyciski są rozmieszczone intuicyjnie więc nie wiem o co tyle szumu z ergonomią Canona.
Różnicę w cenie puszek ~600 PLN lepiej dołożyć do obiektywu (jasnego) i wtedy Canon pokazuje pazurki.Stbilizacja światła nie zastąpi.
Do tego Canon jest mniejszy i lżejszy, co ma znaczenie podczas wycieczek (np. w góry). Odkurzaczem bym się nie podniecał, bo paprochy już mam. Dla mnie pojedynek wygrał Canon. Świetny uchwyt szumów matrycy nie ujmie. Liczy się jakość zdjęć
te porownanie w temacie z d80 jest torche na wyrost
para d80 i 40d to jka najbardziej
400d po zejsciu d70 z rynku nie ma rownego konkurenta
d40x to dopiero zabawka gdyby nie obiektywy to fuji 9600 pelna geba
Całkiem możliwe nie przecze, jednak 400D jakoś bardziej mi odpowiada, no i ta różnica w cenie, dla mnie zasadnicza zwłaszcza że i tak niedługo zakupie kolejne szkiełko. Co do wielkości korpusu to D80 za duży, a 400D za mały wiec wolałem małego ("mały ale wariat" jak to mawiają )
D80 i 400D - to aparaty z różnych półek i ich porównywanie nie ma większego sensu.
D80 można porównać z 40D i oczywiście ten drugi wygrywa bez problemu.
Pozdrówka
D80 i 400D - to aparaty z różnych półek i ich porównywanie nie ma większego sensu.
D80 można porównać z 40D i oczywiście ten drugi wygrywa bez problemu.
Absolutnie się nie zgadzam, przecież to podobna półka cenowa, a jak widać dla niektórych tańszy sprzęt robi lepsze zdjęcia.
Zauważyłem, że D80 (robiliśmy zdjęcia na 2 puchy w parku EOS 30D i Nikon d80) dodaje specyficzny niebieski zafarb w jasnych partiach zdjęć. To tak jakby nie radził sobie dobrze z balansem bieli, natomiast jest na to rada - trzeba robić w RAWach (NEFach).
Zgadza się! Przecież zdjęcia to nie najważniejsza rzecz! Przecież można się przyciskami bawić, wygodnie po menu chodzić, wymachiwać aparatem trzymając z aygodny chwyt... A tu D80 jest górą! Zdjęcia to niepotrzeby dodatek!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pisze to zgryźliwy były posiadacz Nikona, obecnie szczęśliwy Canonier!
Ostatnio edytowany przez rychu; 8204.
Powód: Automerged Doublepost
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Canonowi można różne rzeczy zarzucić, ale obsługa aparatu jest intuicyjna, dotyczy to zarówno rozmieszczenia przycisków jak i menu.
Pozdrawiam
Zgłaszam votum separatum, bo z tą intuicyjnością to jest tak sobie, przynajmniej w przypadku 30D.
Do dzisiaj nie wiem, po jaką cholerę mam ten "Jump" i nigdy do końca nie wiem, kiedy którym akurat kółkiem kręcić i muszę próbować ?
Znam aparaty nikczemnych marek z o wiele bardziej intuicyjnym menu.
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Jacek Deka
Absolutnie się nie zgadzam, przecież to podobna półka cenowa, a jak widać dla niektórych tańszy sprzęt robi lepsze zdjęcia.
Zauważyłem, że D80 (robiliśmy zdjęcia na 2 puchy w parku EOS 30D i Nikon d80) dodaje specyficzny niebieski zafarb w jasnych partiach zdjęć. To tak jakby nie radził sobie dobrze z balansem bieli, natomiast jest na to rada - trzeba robić w RAWach (NEFach).
Nie miałem na myśli półki cenowej, tylko klasy technicznej aparatu i tu na pewno D80 stoi wyżej od 400D i porównywac go należy raczej z 40D.
A co do zdjęć, to oczywiście nie ma co porównywać.
Inni producenci wymyślają coraz to nowe gadgety do swoich puszek a Canon po prostu robi najlepsze zdjęcia i na tym polega sekret jego sukcesów.
Pozdrówka
Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536.
Powód: Automerged Doublepost
Canon i Nikon zręcznie ominęli problem plasowania produktów "podobnych" na tych samych półkach. Np:Canon 400D pomiędzy Nikon D40X a D80, Canon 30D pomiędzy Nikonem D80 a D 200, to jest gra marketingu. Od siebie tylko napiszę że podoba w canonie mi się to że obrazowość takiego 350D jest na takim samym poziomie co 30D, kosztem ergonomii , ale za to taniej, i nie nabieram się na czary mary tylko robię zdjęcia.
Odgrzewam wątek i stawiam pytanie:
canon eos 450d czy nikon d80?
I co wy na to?
My na to jak na lato. Mogą być oba .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Komentarz