Canon EOS 400D kontra Nikon D80

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bwicher

C400d + TAMRON 17 - 50 2.8 albo TAMRON 28 - 75 2.8 i na początek więcej nie trzeba. Małe szumy dla wysokich ISO są moim zdaniem istotniejsze niż łatwy dostęp do niektórych funkcji. Używam C400d od trzech miesięcy, jedyną wadą jest nieco ciemny wizjer, ale można się do niego przyzwyczaić. Obsługa jest intuicyjna: dostęp do ISO, WB, rodzaju pomiaru światła, trybu pracy AF i jeszcze jednej wybranej przez użytkownika funkcji za jednym przyciskiem. Na AF narzekać nie można, im jaśniejszy obiektyw tym oczywiście lepiej. C można bez problemu (bez lampy rzecz jasna) na całkowicie naładowanym akumulatorku zrobić 500 i więcej zdjęć.

Jest to moja pierwsza lustrzanka i nie odczuwam braku dodatkowego wyświetlacza. Uchwyt nie jest taki zły, łapek nie mam małych, gripa nie używam i pomimo to nie czuję dyskomfortu podczas robienia zdjęć, więcej: przyciski są rozmieszczone intuicyjnie więc nie wiem o co tyle szumu z ergonomią Canona.

Różnicę w cenie puszek ~600 PLN lepiej dołożyć do obiektywu (jasnego) i wtedy Canon pokazuje pazurki.Stbilizacja światła nie zastąpi.

Do tego Canon jest mniejszy i lżejszy, co ma znaczenie podczas wycieczek (np. w góry). Odkurzaczem bym się nie podniecał, bo paprochy już mam.
    Dla mnie pojedynek wygrał Canon. Świetny uchwyt szumów matrycy nie ujmie. Liczy się jakość zdjęć

Pozdrawiam

Komentarz

• drumandbass
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 36

te porownanie w temacie z d80 jest torche na wyrost
      para d80 i 40d to jka najbardziej
      400d po zejsciu d70 z rynku nie ma rownego konkurenta
      d40x to dopiero zabawka gdyby nie obiektywy to fuji 9600 pelna geba

pzdr
      bylo troche gratow
      i ciagle malo

Komentarz

• m_o_b_y
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1095

Zamieszczone przez sabuniek
        Całkiem możliwe nie przecze, jednak 400D jakoś bardziej mi odpowiada, no i ta różnica w cenie, dla mnie zasadnicza zwłaszcza że i tak niedługo zakupie kolejne szkiełko. Co do wielkości korpusu to D80 za duży, a 400D za mały wiec wolałem małego ("mały ale wariat" jak to mawiają )
        D80 i 400D - to aparaty z różnych półek i ich porównywanie nie ma większego sensu.
        D80 można porównać z 40D i oczywiście ten drugi wygrywa bez problemu.
        Pozdrówka
        m_o_b_y
        --------------------------------------------------------

Komentarz

• Jacek Deka
          Początki nałogu
          • 2006
          • 356

Zamieszczone przez m_o_b_y
          D80 i 400D - to aparaty z różnych półek i ich porównywanie nie ma większego sensu.
          D80 można porównać z 40D i oczywiście ten drugi wygrywa bez problemu.
          Absolutnie się nie zgadzam, przecież to podobna półka cenowa, a jak widać dla niektórych tańszy sprzęt robi lepsze zdjęcia.

Zauważyłem, że D80 (robiliśmy zdjęcia na 2 puchy w parku EOS 30D i Nikon d80) dodaje specyficzny niebieski zafarb w jasnych partiach zdjęć. To tak jakby nie radził sobie dobrze z balansem bieli, natomiast jest na to rada - trzeba robić w RAWach (NEFach).

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Właściwie to co tu porównywać?
            D80 jest lepszy pod każdym względem oprócz matrycy.
            Digart

Komentarz

• rychu
              Bywalec
              • 2006
              • 242

Zgadza się! Przecież zdjęcia to nie najważniejsza rzecz! Przecież można się przyciskami bawić, wygodnie po menu chodzić, wymachiwać aparatem trzymając z aygodny chwyt... A tu D80 jest górą! Zdjęcia to niepotrzeby dodatek!
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Pisze to zgryźliwy były posiadacz Nikona, obecnie szczęśliwy Canonier!
              Ostatnio edytowany przez rychu; 8204. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• fret
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1503

Zamieszczone przez MMM
                Właściwie to co tu porównywać?
                D80 jest lepszy pod każdym względem oprócz matrycy.
                Przetłumaczę na polski: D80 jest lepszy pod każdym względem oprócz zdjęć.

Komentarz

• Wini
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 460

Zamieszczone przez fret
                  Przetłumaczę na polski: D80 jest lepszy pod każdym względem oprócz zdjęć.
                  To smutne co piszesz
                  Wini

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez Wini
                    To smutne co piszesz
                    I do tego ma niewiele wspólnego z prawdą .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• qwerty1237
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 240

Oz w morde, myslalem ze tego kotleta to juz nikt nie odgrzeje
                      D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• bwicher

Canonowi można różne rzeczy zarzucić, ale obsługa aparatu jest intuicyjna, dotyczy to zarówno rozmieszczenia przycisków jak i menu.
                        Pozdrawiam

Komentarz

• m_o_b_y
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1095

Zamieszczone przez bwicher
                          Canonowi można różne rzeczy zarzucić, ale obsługa aparatu jest intuicyjna, dotyczy to zarówno rozmieszczenia przycisków jak i menu.
                          Pozdrawiam
                          Zgłaszam votum separatum, bo z tą intuicyjnością to jest tak sobie, przynajmniej w przypadku 30D.
                          Do dzisiaj nie wiem, po jaką cholerę mam ten "Jump" i nigdy do końca nie wiem, kiedy którym akurat kółkiem kręcić i muszę próbować ?
                          Znam aparaty nikczemnych marek z o wiele bardziej intuicyjnym menu.
                          Pozdrówka
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez Jacek Deka
                          Absolutnie się nie zgadzam, przecież to podobna półka cenowa, a jak widać dla niektórych tańszy sprzęt robi lepsze zdjęcia.

Zauważyłem, że D80 (robiliśmy zdjęcia na 2 puchy w parku EOS 30D i Nikon d80) dodaje specyficzny niebieski zafarb w jasnych partiach zdjęć. To tak jakby nie radził sobie dobrze z balansem bieli, natomiast jest na to rada - trzeba robić w RAWach (NEFach).
                          Nie miałem na myśli półki cenowej, tylko klasy technicznej aparatu i tu na pewno D80 stoi wyżej od 400D i porównywac go należy raczej z 40D.
                          A co do zdjęć, to oczywiście nie ma co porównywać.
                          Inni producenci wymyślają coraz to nowe gadgety do swoich puszek a Canon po prostu robi najlepsze zdjęcia i na tym polega sekret jego sukcesów.
                          Pozdrówka
                          Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536. Powód: Automerged Doublepost
                          m_o_b_y
                          --------------------------------------------------------

Komentarz

• Mariusz.P
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 132

Canon i Nikon zręcznie ominęli problem plasowania produktów "podobnych" na tych samych półkach. Np:Canon 400D pomiędzy Nikon D40X a D80, Canon 30D pomiędzy Nikonem D80 a D 200, to jest gra marketingu. Od siebie tylko napiszę że podoba w canonie mi się to że obrazowość takiego 350D jest na takim samym poziomie co 30D, kosztem ergonomii , ale za to taniej, i nie nabieram się na czary mary tylko robię zdjęcia.

Komentarz

• tiffany86
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 16

Odgrzewam wątek i stawiam pytanie:
                              canon eos 450d czy nikon d80?
                              I co wy na to?

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18793

Zamieszczone przez tiffany86
                                Odgrzewam wątek i stawiam pytanie:
                                canon eos 450d czy nikon d80?
                                I co wy na to?
                                My na to jak na lato. Mogą być oba .
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...